Teraz jest 24 lis 2024 8:25:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Flashowanie Sony PRS-505 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Ponieważ straciłem grubo ponad godzinę na update PRS-505 więc może podzielę się paroma spostrzeżeniami. Robiłem update bo chciałem kupić książkę w PDF z DRM który wymagał Digital Editions.. Tak więc:
1. Update Sony Readera do wersji 1.1.00.18040
2. Update ebook Library
3. Instalacja Digital Editions Adobe ( wymaga założenia konta)
4. Użycie pliku Russify.PRS505.1.1.00.18040 do sflaszowania firmware by uzyskać polskie litery ( uwaga w czasie flaszowania pojawia się info, że to Universal Flasher 1.3 mimo iż jak czytam potrzebny był 2.0, ale to może pomyłka w komunikacie) ( wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme)
5. Użycie pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip z adresu http://www.mobileread.com/forums/showth ... 371&page=2 by uzyskać polskie menu ( znowu wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme)
Uwaga jak zrobiłem najpierw lokalizację to polskich liter nie było, a jak użyłem pliku z pkt 4 by uzyskać polskie litery to zniknęły lokalizacje !!
6. Zgodnie ze wskazówkami avct 87 ze strony http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php ... sc&start=0 podmieniłem pliki ttf i xml by mieć tez polskie litery w ebook library na kompie.

Nie jest to na pewno jedynie słuszna procedura, ale u mnie działa.
pozdrawiam

22 sie 2008 22:59:34
Użytkownik

eCzytnik: SONY PRS 505
Nie jestem pewien, ale chyba jest błąd w ruskim oprogramowaniu. Dokładnie chodzi o wersję umożliwiającą wyłączanie ( wyłączanie pełne) czytnika za pomocą klawisza Enter. Wersja na nowy firmware SONY - plik:cramfs.Fsk.PRS505.1.1.00.18040.Rus.icons.clock.joyst.loc.zip . Tej wersji nie ma już chyba na the-ebook.org.

Mianowicie zauważyłem, że wyłączając czytnik klawiszem Enter tracę informację na temat tego gdzie ukończyłem czytanie ostatniej książki. Więcej, trace też informację na temat formatowania tej książki. Po włączeniu czytnika i wejsciu do ostatnio czytanej książki zaczyna się formatowanie a czytanie rozpoczyna się od 1 strony. Co ciekawe, dotyczy to tylko książek zapisanych na pamięci wewnętrznej czytnika. Problem nie dotyczy książek zapisanych na SD.
Co ważne, przy wyłączaniu czytnika standardowo to tego problemu nie ma!

Możecie to potwierdzić lub obalić?

Witam po dłuższej przerwie Szanownych Forumnowiczów :)

Ostatnia wersja sflaszowanego firmware, jakiej używam na swoim czytniku to ta, zawierająca wielojęzyczne lokalizacje oraz wyłączanie za pomocą Enter. Błąd, który opisałeś, nie występuje u mnie.

linka napisał(a):
Ponieważ straciłem grubo ponad godzinę na update PRS-505 więc może podzielę się paroma spostrzeżeniami. Robiłem update bo chciałem kupić książkę w PDF z DRM który wymagał Digital Editions.. Tak więc:
1. Update Sony Readera do wersji 1.1.00.18040
2. Update ebook Library
3. Instalacja Digital Editions Adobe ( wymaga założenia konta)
4. Użycie pliku Russify.PRS505.1.1.00.18040 do sflaszowania firmware by uzyskać polskie litery ( uwaga w czasie flaszowania pojawia się info, że to Universal Flasher 1.3 mimo iż jak czytam potrzebny był 2.0, ale to może pomyłka w komunikacie) ( wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme)
5. Użycie pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip z adresu http://www.mobileread.com/forums/showth ... 371&page=2 by uzyskać polskie menu ( znowu wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme)
Uwaga jak zrobiłem najpierw lokalizację to polskich liter nie było, a jak użyłem pliku z pkt 4 by uzyskać polskie litery to zniknęły lokalizacje !!
6. Zgodnie ze wskazówkami avct 87 ze strony http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php ... sc&start=0 podmieniłem pliki ttf i xml by mieć tez polskie litery w ebook library na kompie.

Nie jest to na pewno jedynie słuszna procedura, ale u mnie działa.
pozdrawiam

Wydaje mi się, że pkt. 4 Twojej procedury jest zbyteczny. Z tego co wyczytałem na forum mobileread oraz THE ELECTRONIC BOOK wynika, że zastosowanie do flaszowania pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip dokonuje wszystkich potrzebnych zmian, koniecznych do wyświetlania polskich liter i menu. Tak postąpiłem ze swoim czytnikiem i jak na razie jest OK.
Jedyne co mi przeszkadza to różna wielkość liter w spisie książek. Starsza wersja new_opt.img wyświetlała je w jednakowej wielkości, niezależnie od ilości znaków i jakoś to dla mnie było bardziej estetyczne.

Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowano 24 sie 2008 20:37:41 przez avct87, łącznie edytowano 1 raz

23 sie 2008 10:09:49
Użytkownik

avct87 - ostatni link, ktory podales nie dziala...
tak na przyszlosc - tu jest cala zawartosc folderu z plikami porkupan
http://projects.mobileread.com/reader/users/porkupan/

------------------ Dodano: Dzisiaj o 11:14:13 ------------------
avct87 napisał(a):
Jedyne co mi przeszkadza to różna wielkość liter w spisie książek. Starsza wersja new_opt.img wyświetlała je w jednakowej wielkości, niezależnie od ilości znaków i jakoś to dla mnie było bardziej estetyczne.

jesli nie zalezy ci na lokalizacji (menu po polsku) uzyj tego img i bedzie jak dawniej
http://projects.mobileread.com/reader/u ... ni_hdr.zip

edit: mozesz sprobowac jeszcze jedna rzecz

za rozmiar fontow w menu odpowiada wpis "size" w pliku main.xml w katalogu \files.505.1.1.00.18040\opt\sony\ebook\application\resources\scripts
wystarczy zmienic domyslne
<style id=”kbookVBigName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”36″ style=”bold”/>
<style id=”kbookVSmallName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>
na
<style id=”kbookVBigName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>
<style id=”kbookVSmallName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>

Ostatnio edytowano 25 sie 2008 0:00:32 przez lipcio, łącznie edytowano 1 raz

24 sie 2008 20:12:51
Użytkownik

edit: mozesz sprobowac jeszcze jedna rzecz

za rozmiar fontow w menu odpowiada wpis "size" w pliku main.xml w katalogu \files.505.1.0.00.08130\opt\sony\ebook\application\resources\scripts
wystarczy zmienic domyslne
<style id=”kbookVBigName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”36″ style=”bold”/>
na
<style id=”kbookVBigName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>

Zastosowałem się do Twojej sugestii, podmieniłem wartość jak wyżej w pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip i działa tak jak chciałem, czyli jednakowe wielkości czcionek w spisie i menu.
Wielkie Dzięki :)

Link poprawiłem, działa. Też dzięki :)

24 sie 2008 21:08:28
Użytkownik

avct87 - skoro preferujesz polska wersje systemu zobacz prosze zmiany, ktore zasugerowalem kilka postow wyzej
http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php?p=37900#37900
dodaj moze cos od siebie jesli ci sie nasunie - dobrze jesli udaloby sie jak najszybciej zmienic bledy zeby nie pojawialy sie w kolejnych wersjach lokalizacji, publikowanych przez porkupan'a (ja polskiej wersji nie uzywam, a tlumaczenie robilem z glowy - teraz mi sie wydaje, ze dobrze by bylo zmienic jeszcze kilka rzeczy)

Mori - co ty o tym sadzisz?

25 sie 2008 0:09:08
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
no wiec dzisiaj sprawdzilem jak to wyglada w czytniku i nasuwaja mi sie 2 spostrzezenia
1. zamienilbym wszystkie slowa nastepujace w menu po slowie "brak" na forme w liczbie mnogiej - czyli np. jak w czytniku w menu jest "wszystkie zakladki" to w tej chwili pojawia sie informacja "brak zakladki" - lepiej by bylo "brak zakladek" itd.
2. w ustawieniach "tryb uspienia", "pokaz slajdow" i "zablokuj czytnik" zamienilbym obecne wlacz, wylacz na wlaczone i wylaczone (opis przedstawia bowiem stan obecny, a nie mozliwosc zmiany)

pozostaje jeszcze kwestia calego spisu tresci, w ktorym opcje pojawiaja sie nieprzetlumaczone oraz wyrazenia "stron x of xxxx" czyli zamiana of na "z"

jak wam sie wydaje? czy ktos jeszcze to sprawdzal i nasuwaja mu sie jakies zmiany po obejrzeniu tego w czytniku?

No, ja w czytniku, jak wiadomo, nie oglądałem xP

Ad. 1: IMO "brak zakładki" brzmi całkiem nieźle.
Ad. 2: tu się zgodzę: włączone/wyłączone, jeśli ma oddawać stan obecny, jest dużo lepsze.

Co do spisu treści: potrafiłbyś mi zlokalizować stringa, który za to odpowiada? Albo inaczej: czy w jakiejś innej wersji językowej jest to przetłumaczone? Jeśli tak - w jakiej?

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

25 sie 2008 10:14:14
Zobacz profil WWW
Użytkownik

avct87, a jaka masz wersję pliku new_opt.img?
Bo napisałeś, ze ostatnia wersja to Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip ale ta wersja nie zawiera pliku new_opt.img.
A może inaczej.
Czy ja dobrze zrozumiałem:
Po wgraniu nowego firmware SONY od razu użyłeś Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip?

25 sie 2008 15:24:52
Użytkownik

avct87, a jaka masz wersję pliku new_opt.img?
Bo napisałeś, ze ostatnia wersja to Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip ale ta wersja nie zawiera pliku new_opt.img.
A może inaczej.
Czy ja dobrze zrozumiałem:
Po wgraniu nowego firmware SONY od razu użyłeś Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip?

Z plikami obrazu to jest tak (o ile prawidłowo rozumiem proces zmiany FW): pliki obrazu są tworzone z danych zawartych we flaszerach, w momencie uruchomienia opcji: utwórz nowy obraz (opcja 5), dopiero po utworzeniu przez program pliku new_opt.img. jest on z kolei przetwarzany a efekt tego przetworzenia wprowadzany do pamięci flash. Inna metoda to wgrać od razu wcześniej przygotowany plik new_opt.img (opcja 4) i tak też parę razy postępowałem, korzystając ze spreparowanych plików obrazu. Dlatego posłużyłem się w wypowiedzi informacją o pliku new_opt.img
Po wgraniu nowego firmware posłużyłem się od razu plikiem Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip. Na forum mobileread informacja o takim sposobie flaszowania wynika z postów, natomiast na THE ELECTRONIC BOOK jest to napisane wprost przez "borodę". Chociaż z drugiej strony "boroda" ("porkupan" na mobileread) w którymś momencie twierdził że lokalizacja polska wymaga wcześniejszej "rusyfikacji". Ponieważ zrobiłem ją zaraz przy poprzednim FW, możliwe jest że to wystarczyło. Powiem szczerze że momentami można się zakałapućkać z tym flaszowaniem bo istnieje dużo wersji plików do zmiany firmware i nie do końca z różnych opisów na w/w forumach wynika wszystko jasno i klarownie.

------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:59:59 ------------------
lipcio napisał(a):
avct87 - skoro preferujesz polska wersje systemu zobacz prosze zmiany, ktore zasugerowalem kilka postow wyzej
http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php?p=37900#37900
dodaj moze cos od siebie jesli ci sie nasunie - dobrze jesli udaloby sie jak najszybciej zmienic bledy zeby nie pojawialy sie w kolejnych wersjach lokalizacji, publikowanych przez porkupan'a (ja polskiej wersji nie uzywam, a tlumaczenie robilem z glowy - teraz mi sie wydaje, ze dobrze by bylo zmienic jeszcze kilka rzeczy)

Mori - co ty o tym sadzisz?

1. Uważam, że na pewno powinno być zmienione włącz/wyłącz na włączone/wyłączone (z powodów które podałeś)
2. W spisach alfabetycznych sortowanie odbywa się w/g alfabetu łacińskiego a nie polskiego. Skutkiem tego wszelkie pozycje zaczynające się od znaków polskich są przesuwane na koniec listy, do pozycji Inne.
3. Znalazłem wpis "1 book" w menu:Książki wg tytułów
4. Książki wg daty, opis: "Brak książek". Może zmienić na: "Brak wpisów"? (książki się znajdują w bibliotece, tyle że zostały do niej wpisane w innym czasie). Konsekwencją tej zmiany mogłaby być następna: "dodano ... książek" zamiast "... książek"
To na razie tyle spostrzeżeń. Oczywiście to zmiany kosmetyczne. Jednak dla osób które by korzystały z czytnika z wcześniej przygotowaną biblioteka przez kogoś innego, niektóre opisy mogą być mylące lub wręcz dezorientować. Przetrenowałem to osobiście w momencie jak moja żona i córka ustaliły dla mnie embargo na czytnik. Okazało się że bez mojej pomocy nie da rady...

25 sie 2008 19:59:59
Post Nie mogę zaktualizować oprogramowania.
Zaktualizowałem oprogramowanie czytnika PRS-505 do wersji 1.1.00.18040. Następnie chciałem sflaszować plikiem Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip. Wyświetla mi się komunikat /tmp/self_upgrade/new_opt.img not found.

Proszę o pomoc.

17 wrz 2008 19:32:39
Użytkownik

Dzisiaj przyszedl do mnie z USA zamowiony readerek. Szybka decyzja i sflashowalem go wedlug receptury avct87 z pierwszej strony tego topiku. Po sflashowaniu uzywam ksiazek konwerttowanych do LRF, waza polowe mniej niz pliki TXT - jak? Nie wiem. Wszystko ladnie pieknie, ale zauwazylem ze po sflashowaniu nie chce mi zapisywac na karte SD. To znaczy zapisuje, bo ksiazki sa widziane w eBook Library. Jednak nie widac ich bezposrednio w readerze. Czy ktos wie, co moze byc przyczyna?

18 wrz 2008 16:49:32
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Jaka karta SDHC czy SD? Wgrałeś najnowszy firmware z obsługą SDHC?

18 wrz 2008 22:16:52
Użytkownik

http://projects.mobileread.com/reader/u ... .08130.zip
Karte mam SD. Z niej flashowalem, zatem przedtem byla widoczna. Teraz niestety nie jest. Co dziwne, program Library widzi wszelkie pliki na nia zgrywane, tylko sam reader nie chce. Wyjalem z aparatu druga karte i z nia jest taka sama historia. Pierwsza ma 2 GB, druga 1 GB, zatem powinny byc obslugiwane.

19 wrz 2008 0:13:39
Zobacz profil WWW
Użytkownik

przywróć oryginalny firmware sony. sprawdź czy karta będzie działała. Ja miałem problem z microsd. Czytnik widział ale nie chciał z niej sflashować.

19 wrz 2008 16:19:52
Zobacz profil YIM
Użytkownik

No i wlasnie tu jest problem, bo nie mam jak sflashowac readera. Flashuje sie z karty pamieci, a ta nie jest widziana. Wrzucilem pliki na karte, odpalam, ale on odpala sie normalnie, nie chce sie flashowac.

Glupi bylem, ze nie spojrzalem na wersje i wgralem sobie stary przedpotopowy 1.0.00.08130

-------------

UPDATE

Ufff... Juz po horrorze. Walczylem z tym jak glupi, przeczytalem topok od deski do... strony 5-tej. Znalazlem post o nowym firmware - http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 22&os_id=7 . Flashowanie bez kary, wiec sie powiodlo. Pozniej wgralem najnowszy soft v 2.0 2008/07/26 by igorsk wraz z spolszczeniem. Jak na razie jest super, zaraz przetestuje czy mi czyta karte SD.

UPDATE II

Karta dziala. Jak fajnie. A juz sie zmartwilem, ze zepsulem readerka.

19 wrz 2008 19:41:15
Zobacz profil WWW
Użytkownik

powstala strona WWW poswiecona programowi PRSCustomizer
http://www.prscustomizer.com/

w najnowszej wersji widze, ze jest opcja wylaczenia justyfikacji, o co wydaje mi sie kiedys ktos tu pytal

29 wrz 2008 2:22:33
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona