|
|
Teraz jest 24 lis 2024 8:55:23
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Ponieważ straciłem grubo ponad godzinę na update PRS-505 więc może podzielę się paroma spostrzeżeniami. Robiłem update bo chciałem kupić książkę w PDF z DRM który wymagał Digital Editions.. Tak więc:
1. Update Sony Readera do wersji 1.1.00.18040
2. Update ebook Library
3. Instalacja Digital Editions Adobe ( wymaga założenia konta)
4. Użycie pliku Russify.PRS505.1.1.00.18040 do sflaszowania firmware by uzyskać polskie litery ( uwaga w czasie flaszowania pojawia się info, że to Universal Flasher 1.3 mimo iż jak czytam potrzebny był 2.0, ale to może pomyłka w komunikacie) ( wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme)
5. Użycie pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip z adresu http://www.mobileread.com/forums/showth ... 371&page=2 by uzyskać polskie menu ( znowu wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme)
Uwaga jak zrobiłem najpierw lokalizację to polskich liter nie było, a jak użyłem pliku z pkt 4 by uzyskać polskie litery to zniknęły lokalizacje !!
6. Zgodnie ze wskazówkami avct 87 ze strony http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php ... sc&start=0 podmieniłem pliki ttf i xml by mieć tez polskie litery w ebook library na kompie.
Nie jest to na pewno jedynie słuszna procedura, ale u mnie działa.
pozdrawiam
|
22 sie 2008 22:59:34 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 mar 2008 0:11:57 Posty: 70 Lokalizacja: Albedo 0.39
eCzytnik: SONY PRS 505
|
Witam po dłuższej przerwie Szanownych Forumnowiczów Ostatnia wersja sflaszowanego firmware, jakiej używam na swoim czytniku to ta, zawierająca wielojęzyczne lokalizacje oraz wyłączanie za pomocą Enter. Błąd, który opisałeś, nie występuje u mnie. | | | | linka napisał(a): Ponieważ straciłem grubo ponad godzinę na update PRS-505 więc może podzielę się paroma spostrzeżeniami. Robiłem update bo chciałem kupić książkę w PDF z DRM który wymagał Digital Editions.. Tak więc: 1. Update Sony Readera do wersji 1.1.00.18040 2. Update ebook Library 3. Instalacja Digital Editions Adobe ( wymaga założenia konta) 4. Użycie pliku Russify.PRS505.1.1.00.18040 do sflaszowania firmware by uzyskać polskie litery ( uwaga w czasie flaszowania pojawia się info, że to Universal Flasher 1.3 mimo iż jak czytam potrzebny był 2.0, ale to może pomyłka w komunikacie) ( wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme) 5. Użycie pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip z adresu http://www.mobileread.com/forums/showth ... 371&page=2 by uzyskać polskie menu ( znowu wgrałem katalogi na kartę i reszta wg readme) Uwaga jak zrobiłem najpierw lokalizację to polskich liter nie było, a jak użyłem pliku z pkt 4 by uzyskać polskie litery to zniknęły lokalizacje !! 6. Zgodnie ze wskazówkami avct 87 ze strony http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php ... sc&start=0 podmieniłem pliki ttf i xml by mieć tez polskie litery w ebook library na kompie. Nie jest to na pewno jedynie słuszna procedura, ale u mnie działa. pozdrawiam | | | | |
Wydaje mi się, że pkt. 4 Twojej procedury jest zbyteczny. Z tego co wyczytałem na forum mobileread oraz THE ELECTRONIC BOOK wynika, że zastosowanie do flaszowania pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip dokonuje wszystkich potrzebnych zmian, koniecznych do wyświetlania polskich liter i menu. Tak postąpiłem ze swoim czytnikiem i jak na razie jest OK.
Jedyne co mi przeszkadza to różna wielkość liter w spisie książek. Starsza wersja new_opt.img wyświetlała je w jednakowej wielkości, niezależnie od ilości znaków i jakoś to dla mnie było bardziej estetyczne.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 24 sie 2008 20:37:41 przez avct87, łącznie edytowano 1 raz
|
23 sie 2008 10:09:49 |
|
|
Użytkownik
|
avct87 - ostatni link, ktory podales nie dziala...
tak na przyszlosc - tu jest cala zawartosc folderu z plikami porkupan
http://projects.mobileread.com/reader/users/porkupan/
------------------ Dodano: Dzisiaj o 11:14:13 ------------------
jesli nie zalezy ci na lokalizacji (menu po polsku) uzyj tego img i bedzie jak dawniej
http://projects.mobileread.com/reader/u ... ni_hdr.zip
edit: mozesz sprobowac jeszcze jedna rzecz
za rozmiar fontow w menu odpowiada wpis "size" w pliku main.xml w katalogu \files.505.1.1.00.18040\opt\sony\ebook\application\resources\scripts
wystarczy zmienic domyslne
<style id=”kbookVBigName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”36″ style=”bold”/>
<style id=”kbookVSmallName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>
na
<style id=”kbookVBigName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>
<style id=”kbookVSmallName” halign=”left” valign=”top” top=”4″ size=”24″ style=”bold”/>
_________________ Konrad
Ostatnio edytowano 25 sie 2008 0:00:32 przez lipcio, łącznie edytowano 1 raz
|
24 sie 2008 20:12:51 |
|
|
Użytkownik
|
Zastosowałem się do Twojej sugestii, podmieniłem wartość jak wyżej w pliku Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl.zip i działa tak jak chciałem, czyli jednakowe wielkości czcionek w spisie i menu.
Wielkie Dzięki
Link poprawiłem, działa. Też dzięki
|
24 sie 2008 21:08:28 |
|
|
Użytkownik
|
avct87 - skoro preferujesz polska wersje systemu zobacz prosze zmiany, ktore zasugerowalem kilka postow wyzej
http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php?p=37900#37900
dodaj moze cos od siebie jesli ci sie nasunie - dobrze jesli udaloby sie jak najszybciej zmienic bledy zeby nie pojawialy sie w kolejnych wersjach lokalizacji, publikowanych przez porkupan'a (ja polskiej wersji nie uzywam, a tlumaczenie robilem z glowy - teraz mi sie wydaje, ze dobrze by bylo zmienic jeszcze kilka rzeczy)
Mori - co ty o tym sadzisz?
_________________ Konrad
|
25 sie 2008 0:09:08 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
No, ja w czytniku, jak wiadomo, nie oglądałem xP
Ad. 1: IMO "brak zakładki" brzmi całkiem nieźle.
Ad. 2: tu się zgodzę: włączone/wyłączone, jeśli ma oddawać stan obecny, jest dużo lepsze.
Co do spisu treści: potrafiłbyś mi zlokalizować stringa, który za to odpowiada? Albo inaczej: czy w jakiejś innej wersji językowej jest to przetłumaczone? Jeśli tak - w jakiej?
25 sie 2008 10:14:14 |
|
|
Użytkownik
|
avct87, a jaka masz wersję pliku new_opt.img?
Bo napisałeś, ze ostatnia wersja to Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip ale ta wersja nie zawiera pliku new_opt.img.
A może inaczej.
Czy ja dobrze zrozumiałem:
Po wgraniu nowego firmware SONY od razu użyłeś Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip?
|
25 sie 2008 15:24:52 |
|
|
Użytkownik
|
Z plikami obrazu to jest tak (o ile prawidłowo rozumiem proces zmiany FW): pliki obrazu są tworzone z danych zawartych we flaszerach, w momencie uruchomienia opcji: utwórz nowy obraz (opcja 5), dopiero po utworzeniu przez program pliku new_opt.img. jest on z kolei przetwarzany a efekt tego przetworzenia wprowadzany do pamięci flash. Inna metoda to wgrać od razu wcześniej przygotowany plik new_opt.img (opcja 4) i tak też parę razy postępowałem, korzystając ze spreparowanych plików obrazu. Dlatego posłużyłem się w wypowiedzi informacją o pliku new_opt.img Po wgraniu nowego firmware posłużyłem się od razu plikiem Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip. Na forum mobileread informacja o takim sposobie flaszowania wynika z postów, natomiast na THE ELECTRONIC BOOK jest to napisane wprost przez "borodę". Chociaż z drugiej strony "boroda" ("porkupan" na mobileread) w którymś momencie twierdził że lokalizacja polska wymaga wcześniejszej "rusyfikacji". Ponieważ zrobiłem ją zaraz przy poprzednim FW, możliwe jest że to wystarczyło. Powiem szczerze że momentami można się zakałapućkać z tym flaszowaniem bo istnieje dużo wersji plików do zmiany firmware i nie do końca z różnych opisów na w/w forumach wynika wszystko jasno i klarownie. ------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:59:59 ------------------
1. Uważam, że na pewno powinno być zmienione włącz/wyłącz na włączone/wyłączone (z powodów które podałeś)
2. W spisach alfabetycznych sortowanie odbywa się w/g alfabetu łacińskiego a nie polskiego. Skutkiem tego wszelkie pozycje zaczynające się od znaków polskich są przesuwane na koniec listy, do pozycji Inne.
3. Znalazłem wpis "1 book" w menu: Książki wg tytułów
4. Książki wg daty, opis: "Brak książek". Może zmienić na: "Brak wpisów"? (książki się znajdują w bibliotece, tyle że zostały do niej wpisane w innym czasie). Konsekwencją tej zmiany mogłaby być następna: "dodano ... książek" zamiast "... książek"
To na razie tyle spostrzeżeń. Oczywiście to zmiany kosmetyczne. Jednak dla osób które by korzystały z czytnika z wcześniej przygotowaną biblioteka przez kogoś innego, niektóre opisy mogą być mylące lub wręcz dezorientować. Przetrenowałem to osobiście w momencie jak moja żona i córka ustaliły dla mnie embargo na czytnik. Okazało się że bez mojej pomocy nie da rady...
|
25 sie 2008 19:59:59 |
|
|
Konto usuniete
|
Nie mogę zaktualizować oprogramowania.
Zaktualizowałem oprogramowanie czytnika PRS-505 do wersji 1.1.00.18040. Następnie chciałem sflaszować plikiem Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk.zip. Wyświetla mi się komunikat /tmp/self_upgrade/new_opt.img not found.
Proszę o pomoc.
|
17 wrz 2008 19:32:39 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 18 wrz 2008 16:29:22 Posty: 113 Lokalizacja: Skive (Denmark)
|
Witam wszystkich, jestem nowy na forum.
Dzisiaj przyszedl do mnie z USA zamowiony readerek. Szybka decyzja i sflashowalem go wedlug receptury avct87 z pierwszej strony tego topiku. Po sflashowaniu uzywam ksiazek konwerttowanych do LRF, waza polowe mniej niz pliki TXT - jak? Nie wiem. Wszystko ladnie pieknie, ale zauwazylem ze po sflashowaniu nie chce mi zapisywac na karte SD. To znaczy zapisuje, bo ksiazki sa widziane w eBook Library. Jednak nie widac ich bezposrednio w readerze. Czy ktos wie, co moze byc przyczyna?
|
18 wrz 2008 16:49:32 |
|
|
Użytkownik
|
Jaka karta SDHC czy SD? Wgrałeś najnowszy firmware z obsługą SDHC?
|
18 wrz 2008 22:16:52 |
|
|
Użytkownik
|
Wgralem te firmware
http://projects.mobileread.com/reader/u ... .08130.zip
Karte mam SD. Z niej flashowalem, zatem przedtem byla widoczna. Teraz niestety nie jest. Co dziwne, program Library widzi wszelkie pliki na nia zgrywane, tylko sam reader nie chce. Wyjalem z aparatu druga karte i z nia jest taka sama historia. Pierwsza ma 2 GB, druga 1 GB, zatem powinny byc obslugiwane.
|
19 wrz 2008 0:13:39 |
|
|
Użytkownik
|
przywróć oryginalny firmware sony. sprawdź czy karta będzie działała. Ja miałem problem z microsd. Czytnik widział ale nie chciał z niej sflashować.
_________________ pozdrawiam
Klaudek
|
19 wrz 2008 16:19:52 |
|
|
Użytkownik
|
No i wlasnie tu jest problem, bo nie mam jak sflashowac readera. Flashuje sie z karty pamieci, a ta nie jest widziana. Wrzucilem pliki na karte, odpalam, ale on odpala sie normalnie, nie chce sie flashowac.
Glupi bylem, ze nie spojrzalem na wersje i wgralem sobie stary przedpotopowy 1.0.00.08130
-------------
UPDATE
Ufff... Juz po horrorze. Walczylem z tym jak glupi, przeczytalem topok od deski do... strony 5-tej. Znalazlem post o nowym firmware - http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 22&os_id=7 . Flashowanie bez kary, wiec sie powiodlo. Pozniej wgralem najnowszy soft v 2.0 2008/07/26 by igorsk wraz z spolszczeniem. Jak na razie jest super, zaraz przetestuje czy mi czyta karte SD.
UPDATE II
Karta dziala. Jak fajnie. A juz sie zmartwilem, ze zepsulem readerka.
|
19 wrz 2008 19:41:15 |
|
|
Użytkownik
|
powstala strona WWW poswiecona programowi PRSCustomizer
http://www.prscustomizer.com/
w najnowszej wersji widze, ze jest opcja wylaczenia justyfikacji, o co wydaje mi sie kiedys ktos tu pytal
_________________ Konrad
|
29 wrz 2008 2:22:33 |
|
|