|
|
Teraz jest 24 lis 2024 6:42:56
|
Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete
|
Witam.
Przeczytawszy komentarz linki, że amerykański musi być tylko adres, a karta może być europejska zarejestrowałem się w eBook Store skuszony darmowymi książkami i przy okazji zaktualizowałem firmware czytnika. Przedtem używałem rosyjskiego moda i teraz mam spory dylemat, bo nowy firmware na tyle poprawił wyświetlanie pdf-ów (dzięki reformatowaniu przy powiększeniu), że waham się pomiędzy nim, bez natywnych znaków pl, a modyfikowanym, który je ma, ale z pdf-ami sobie nie radzi. Przyznam, że mam mało wolnego czasu i pracochłonność reformatowania pdfów przy konwersji do lrf mnie trochę przeraża po zeszłotygodniowych testach. Czy są jakieś widoki na rosyjskiego moda w oparciu o firmware 1.1?
|
24 lip 2008 23:54:29 |
|
|
Użytkownik
|
wychodzi na to, ze 24 lipca oficjalnie pojawil sie nowy firmware do 505 !!!
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 22&os_id=7
Zoidberg - opisz pierwsze wrazenia bo jestes chyba pierwsza osoba, ktora go sflashowala
dylemat w wyborze bedzie pewnie glownie dla osob, ktore uzywaja plikow PDF
zmiany, ktore podaje SONY
- dodana obsluga formatu EPUB
- poprawiona obsluga PDF (m.in. powiekszanie)
- obsluga SDHC czyli kart o pojemnosci > 4GB
- kasowanie plikow bezposrednio z poziomu czytnika
- inne zmiany (cokolwiek to znaczy)
ja chyba narazie pozostane przy "alternatywnej" wersji
przy okazji pojawila sie rowniez nowa wersja eBook Library Software
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 23&os_id=7
_________________ Konrad
|
25 lip 2008 1:49:26 |
|
|
Konto usuniete
|
Na stronie z której ściągnąłem update nie było daty, założyłem, że update jest już powszechnie znany, stąd było moje pytanie o modyfikację. Trochę mnie tylko zastanowiło dlaczego wciąż próbowaliście łamać Adobe DRM, skoro nowy firmware ma je obsługiwać, ale teraz wszystko jasne.
Jeśli chodzi o zmiany - nie zauważyłem żadnych poza wymienionymi w changelogu, ale obcowałem zbyt krótko z poprzednią wersją, żeby móc to prezycyjnie ocenić. Dla mnie najistotniejszy jest nowy sposób obsługi pdf - w poprzednim sofcie strona pdf była renderowana jednorazowo, a po powiększeniu skalowana w całości, jak grafika; efekt - rozmycie czcionki, nierozpoznawanie marginesów itp, komfortowe czytanie standardowych pdf-ów właściwie wykluczone. W nowym oprogramowaniu czcionka tekstu z pdf-a jest każdorazowo skalowana na poziomie czytnika, dzięki czemu niczym się nie różni od czcionki z lrf-ów. Po jej powiększeniu, nadmiar reformatowanego tekstu jest przesuwany w dół, tak jak w edytorze tekstu. Numeracja stron pozostaje niezmieniona, tak więc po powiększeniu będziemy mieli np. stronę numer 5 rozparcelowaną na 3 podstrony o tym samym numerze. Małą wadą będzię więc duża ilość stron z mała ilością tekstu końcówek stron. W tym przykładzie końcówką strony 5 - tekst ze strony 6 nie jest dołączony do 5, tylko zacznie się niezależnie od niej na własnym ekranie.
Jedynym problemem jaki na razie zauważyłem (a pewnie będzie ich sporo w przypadku bardziej skomplikowanych pdf-ów) jest renderowanie numeracji stron w oryginalnym miejscu, pomimo reformatowania układu reszty tekstu, co powoduje nałożenie numeru strony na tekst, który po skalowaniu znalazł się w jej miejscu.
Przewijanie stron zeskalowanego pdf-a trwa około 2 sekund a więc znośnie, natomiast przy każdym kolejnym powiększeniu nie jest wykonywanie reformatowanie całego ebooka, jak to ma miejsce w przypadku rtf-ów.
Podsumowując - na razie zostaję przy tej wersji z uwagi na to, że konwersja rtf-a do pdf jest bajecznie prosta, a w drugą stronę już niekoniecznie.
|
25 lip 2008 10:16:49 |
|
|
Użytkownik
|
I to jest super info dla mnie, ponieważ ja używam przygotowanych przez siebie PDFów natomiast gorzej już było z konwersją pdfa do htmla i znów do PDFa z moim własnym formatowaniem, teraz jak rozumiem obsługa pdfów pozwala na czytanie oryginalnych PDFów bez modyfikacji ??
pytanie: czy update firmware'u kasuje książki w pamięci wewnętrznej?
_________________ pozdrawiam
Klaudek
|
25 lip 2008 10:58:13 |
|
|
Konto usuniete
|
|
25 lip 2008 11:43:02 |
|
|
Użytkownik
|
Ktoś już próbował tego nowego softu dla 505?
Zastanawiam się, czy go nie zainstalować, miło byłoby poczytać książki w pdfie... wie ktoś, czy przyspieszyli przerzucanie stron?
|
25 lip 2008 13:25:17 |
|
|
Użytkownik
|
Z nowości - pojawił sie Universal Flasher 2.0
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=26831
Dla mocnych w elektronice na sieci jest też Service Manual dla PRS-505
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=26279
może ktoś z forumowiczów spróbuje swoich sił by dojść jakiej baterii używa Sony w ebook readerze i czy nie można takiej stosunkowo tanio kupić ?? Nie żebym miał potrzebę, ale prześledziłem kilka dyskusji na innych forach i tam były takie osoby. A Sony sprzedaje baterie po ok. 70 USD za sztukę ( natomiast koszt wymiany baterii plus zakup nowej był określony przez serwis Sony na 250 USD !!!) może więc lepiej się przygotować ?? Ja jednak wyjeżdżam na urlop - oczywiście z czytnikiem i będę nadrabiał zaległości w czytaniu ( jak mi rodzina pozwoli (:) )
pozdrawiam wakacyjnie
PS. Nowy firmware pozwala na obsługę DRM i można kupować zabezpieczone pdf-y czyli nie ograniczać sie do Sony Ebookstore. Choć ja poczekam jednak na wersję "rosyjską" z polskimi literami.Jakoś poza tym przyzwyczaiłem się do przerabiania na lrf-y. Jak 2 razy w tygodniu posiedzę przez 20 minut i przerobię po 6-7 książek, to i tak mam co czytać.
|
25 lip 2008 13:59:11 |
|
|
Użytkownik
|
po sflaszowaniu nowym oficjalnym flashem nie ma możliwości flashowania starym flashem igorskiego, zaraz zabieram sie za flashowanie nowym Flasherem (Universal Flasher 2.0)
btw nowy soft od sony jest super.
edit:
readme z nowego flashera
This set of scripts allows to flash a custom image or replace any files inside
the /opt directory of the Reader filesystem using just a flash card. The /opt
directory contains the main Reader UI and supporting files.
Possible uses include:
1) rolling back to an older firmware version
2) customizing the UI look and behavior
3) replacing/adding built-in fonts
As an example, provided xml files add a configurable clock display in the
status bar of the navigation menus and book reader.
* Usage
1) Extract the zip onto a flash card, keeping the directory structure. It's
best to use a card with not many files on it so that Reader can scan it quickly.
N.B. readme.txt should be in the root of the card, not in any subdirectory!
2) Insert the card in Reader.
3) Wait until the "Run Script" screen appears.
4) Press 5. Wait for the success message (the process will take about one to
two minutes).
5) Press 6. Wait for the success message.
6) Press 9 to reboot.
7) Extract the card.
* Using the clock display
To set the correct time on PRS-500, you need to connect it to
the PC and run the eBook Library software after each reset.
It should also be possible with libprs500 or Calibre.
For PRS-505, you can set the time in Settings or connect to PC with
the eBook Library software running.
To set up 12/24 hour format or turn off the clock, use the Settings-About
screen and the button 0 (check the status bar).
* Other uses
Put any files you want to add/replace in /opt to the /files
directory. E.g. if you want to replace the stock fonts, put the following
files in the /files.XXXX/opt/sony/ebook/FONT directory:
tt0003m_.ttf for Swiss721 BT Roman
tt0011m_.ttf for Dutch801 Rm BT Roman
tt0419m_.ttf for Courier10 BT Roman
You should edit yout .ttf files to have these exact font names, as most of
the LRFs use them.
If you have a ready-made /opt image you want to flash (e.g. a stock Sony firmware),
put it as a new_opt.img in the root of the card and use option 4 then 6.
You can run any custom shell script by editing script.sh in the card's root
and using option 3. Please note that the script needs to have Unix endlines
to run properly.
* Version history
2007/05/11 Initial release
2007/05/16 Version 1.1
Added support for MemoryStick cards
Added a sample shell script
2007/05/17 Version 1.2
Support for firmware version 1.0.02.01300
2008/07/26 Version 2.0
Support for PRS-505
* Credits
Shell scripts by Corwin
Clock display by Shade
PRS-505 support by porkupan
_________________ pozdrawiam
Klaudek
|
25 lip 2008 17:20:11 |
|
|
Użytkownik
|
Witam
Dawno mnie tu nie było, bo popsułem swojego PRS-505 poprzez sflashowanie uszkodzonym plikiem (uszkodzony był czytnik kart). Mówię oczywiście o wgrywaniu tego ruskiego oprogramowania. Reader był zawieszony.
No i pragnę poinformować, że udało się to naprawić poprzez wgranie nowego firmware od SONY
|
27 lip 2008 21:07:34 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 12 cze 2008 7:07:31 Posty: 8 Lokalizacja: Limerick, IE
|
Flaszowanie PRS-505 z nowym firmware'em
Wlasnie zakonczylem w swoim PRS-505 flaszowanie nowego firmware'u nowym flaszerem i efekt jest swietny! Opisze pokrotce co zrobilem, aby rozwiac obawy niezdecydowanych, czy przypadkiem nie uszkodza lub nie zawiesza swojego czytnika. Przed flaszowaniem mialem w czytniku wersje firmware 1.0.00.08130 flaszowana softwarem Igorskiego.
1) Zrobilem upgrade firmware'u w czytniku do wersji 1.1.00.18040 http://esupport.sony.com/US/perl/swu-list.pl?mdl=PRS505LC®ion_id=1
2) Do flaszowania nowej wersji niezbedny jest Universal Flasher 2.0 http://www.mobileread.com/forums/attachment.php?attachmentid=14635&d=1216947954
a) rozpakowujemy go na karcie z zachowaniem ukladu katalogow,
b) do katalogu \files.505.1.1.00.18040\opt\sony\ebook\FONT\ dodajemy trzy pliki z polskimi fontami:
tt0003m_.ttf Swiss721 BT Roman
tt0011m_.ttf Dutch801 Rm BT Roman
tt0419m_.ttf Courier10 BT Roman
c) wkladamy karte do czytnika, odpalamy urzadzenie
d) czekamy, az na ekranie ukaze sie "Run Script"
e) z menu wybieramy 5, czekamy na pomyslne zakonczenie
f) z menu wybieramy teraz 6, czekamy na pomysle zakonczenie
g) z menu wybieramy teraz 9, restarujemy urzadzenie
h) wyciagamy karte
GOTOWE!
Urzadzenie ma teraz najnowsza wersje firmware'u 1.1.00.18040 z pelna obsluga polskich i rosyjskich znakow, zegarem na pasku stanu i co chyba najwazniejsze, swietna obsluga PDF-ow. Mam sporo ksiazek technicznych w wersji PDF, ktorych czytanie w czytniku Sony bylo dotychczas mocno utrudnione. Teraz to przeszlosc.
|
29 lip 2008 14:26:10 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 21 gru 2007 17:44:00 Posty: 23 Lokalizacja: Killarney
|
Troszeczkę się skonfudowałem zamieszaniem w przemeblowaniu tematów o prs505... Ale na pewno wszystko dojdzie do ładu niebawem...
Nowy software, nowy flash, nowe kłopoty. Tak mocno chciałem zobaczyć, jak pracują PDFy na nowym sofcie, że bez namysłu zrobiłem upgrade firmware sony i sflashowałem nowym rosyjskim oprogramowaniem. Wszystko zgodnie z instrukcją powyżej. I... nic. Niestety u mnie nie działa. tylko komunikat: SORRY, THIS FIRMWAREVERSION IS NOT SUPPORTED 505.1.1.00.18040. Ściagnąłem nawet paczkę z Universal Flasherem z trzech innych linków... i nic.
Jakieś pomysły?
|
30 lip 2008 1:09:09 |
|
|
Użytkownik
|
Porado
Wejdź na ta stronę:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DMe5
Pobierz plik: Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip
link do niego jest w zdaniu:
"UWAGA: W tej instrukcji Verna TYLKO DLA INPUT PROSHIVKI READER Sony PRS-505: 1.1.00.18040 1. 1. Podstawowy pakiet Russification pobrania tutaj. Rozpakuj archiwum do tego SD lub Memory Stick PRO karta z trwałości sposobów"
Plik rozpakuj i zawartość wgraj na kartę SD
Sfleshuj
Plik ten od razu zawiera flasher do wersji oprogramowania SONY 1.1.00.18040 , oprogramowanie zmieniające ikonki, dodający zegar, inna obsługę jojsticka i czcionki polskie.
I żeby było jasne: menu jest angielskie, nie rosyjskie!!!
|
30 lip 2008 10:10:43 |
|
|
Użytkownik
|
UWAGA!
Błąd nowego firmwaru!!! Bardzo proszę czytających o sprawdzenie, bo może (nie daj Boże) to usterka mojego czytnika.
O co chodzi: wypróbowałem to już na kilku wersjach nowego firmwaru i zawsze pojawia się ten sam błąd. Po przekręceniu ekranu o 90 stopni (czyli Settings> Orientation> Horizontal)
teksty wyświetlane są nieprawidłowo, niezależnie od rodzaju LRF, PDF czy TXT. Gdy jest wyświetlana górna część strony, wtedy dół jest niewyraźny, jakby co drugi pixel, a gdy
wyświetlamy dolną, wtedy niewyraźna jest góra. Nie sposób jest odczytać środkowej partii tekstu, zawsze jest coś urywane. Na starym firmwarze nie miałem takich objawów.
Wszystko inne wyświetlane jest prawidłowo: menu, paski na dole ekranu, obrazki... Chodzi tylko o renderowanie tekstu w pozycji poziomej.
Proszę o szybkie posty, bo może to być istotne dla innych użytkowników, zwłaszcza dla tych, którzy jeszcze się nie przesiedli na nową wersję, a na starej im dobrze.
Pozdrowienia
|
30 lip 2008 11:28:12 |
|
|
Użytkownik
|
Wydaje mnie się, że tego problemu nie miałem. Ale zweryfikuje to dzisiaj wieczorem i dam znać.
|
30 lip 2008 11:49:51 |
|
|
Użytkownik
|
U mnie widać wszystko poza ostatnimi paroma linijkami, które są niewyraźne, a ostatnia jest ucięta w połowie. Na następnej stronie górne partie tekstu są niewyraźne, a dolne da się przeczytać normalnie.
|
30 lip 2008 11:53:19 |
|
|