Ja polecam
*
Szalone życie Rudolfa, Seks i inne przykrości, Tango ortodonto, Świńskim truchtem [4 części] - Joanna Fabicka
Bardzo zabawna książka, która opowiada o życiu nastolatka Rudolfa i jego problemach. Matka feministka; ojciec, który romansuje z Koreanką; koszmarny nauczyciel Pęcherz; sny o trzecim jądrze to tylko kilka. Książka napisana w formie pamiętnika 15 letniego gimnazjalisty. Szybko i lekko się czyta, wciąga na długi czas i bardzo żałuję, że są tylko 4 tomy.
*
Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów [4 części] - Ann Brashares
To już chyba klasyka w dziedzinie literatury młodzieżowej. Każda dziewczyna musi to przeczytać, bo to po prostu mega fajna książka. Napisana prostym, przyjemnym językiem.
*
Letni staż - Carrie Karasyov, Jill Kargman
Książka nowo wydana, dlatego nie przeczytałam jeszcze całej, ale i tak ma miejsce w mojej biblioteczce na zawsze xD Opowiada o Kirze, która została stażystką w prestiżowym piśmie. Kira konkuruję o posadę z rozpuszczoną córką właściciela mody <--- to uczucie zna chyba każda dziewczyna, gdy musi z kimś konkurować i wydaje jej się, że wszystko idzie na marne a życie jest niesprawiedliwe; p
*
Dziewczyny płaczą, Dziewczyny się odchudzają, Dziewczyny się spóźniają, Dziewczyny się zakochują [4 części] - Jacqueline Wilson
Ekranizacja tych powieści to 'Dziewczyny i miłość', która leci na ZigZapie. Czasami to oglądam ale książka jest 10000 razy lepsza. Każdy tom opowiada o innym rozdziale życia 3 nastolatek - Ellie, Magdy i Nadine. Momentami jest romantyczna, smutna i wesoła. Świetna książka dla nastolatki, naprawdę; D
*
Na topie [chyba 7 części] - Zoey Dean
Nastolatka, która dotychczas mieszkała w NY postanawia zacząć imprezowe życie w Hollywood. Wzloty i upadki, konkurowanie z innymi dziewczynami. Nie pamiętam wszystkiego dokładnie, ale pamiętam że była naprawdę fajna... [tak mnie naszło, że chyba sama przeczytam jeszcze raz
]
*
Plotkara [11 części] - Cecily von Ziegesar
Jak zaczniesz czytać pierwszą część i ją skończysz [a zapewniam, że tak będzie ^ ^] to nie oderwiesz się i te 10 kolejnych tomów poleci jak spłatka
Mówię opierając się na własnym oraz koleżeńskim doświadczeniu;]