|
|
Teraz jest 24 lis 2024 7:42:30
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
lrf'y mają jedną zasadnicza wadę: wg mojej skromnej wiedzy są to pliki nieedytowalne i jak na razie nie dają sie przerobić na inne formaty (jeśli ktoś zna jakąś metodę to proszę o informację). No i jak wspomniałem nie znalazłem metody na wyłączanie justowania tekstu podstawowego w Bookdesignerze.
Może przynajmniej ktoś może podać w jakim formacie i jakiej rozdzielczości były fotki zapisane w czytniku?
Okazuje się, że program firmowy Sony (eBook Library) niczego nie formatuje w samych plikach, ale zapisuje dane w pliku media.xml w czytniku. W pewnym zakresie można go modyfikować (np. uzupełniłem książki zapisane w txt o dane autorów i zmieniłem ich tytuły). Są tam też zapisane dane dotyczące czcionek, czyli teoretycznie po rozpracowaniu szczegółów można sobie wyobrazić, że przy wymianie ebooków można załączyć plik z dodatkowymi danymi. Główny problem, to integracja ze wcześniejszymi zapisami zawartymi w media.xml. Ale np. wymiany całej zawartości biblioteki czytnika nie powinny być chyba problemem. To dywagacja, bo jeszcze tego nie testowałem. Na karcie i w czytniku są też inne pliki xml z innymi danymi (zawartość do sprawdzenia).
Radzę zrobić kopie, nim zacznie się kombinowaćm i raczej nie róbcie tego bezpośrednio na pliku w czytniku.
|
10 kwi 2008 18:40:47 |
|
|
Użytkownik
|
Fonty domyslne to te z flashera: Dutch 801 Rm BT, Swiss 721 BT, Courier 10 Pitch?
|
12 kwi 2008 0:02:30 |
|
|
Użytkownik
|
| | | | papa napisał(a): To te, które dodaje sie także do katalogu EBook Library. Już pisałem wcześniej o tym, że faktycznie warto je wymienić także w systemie (nie zawsze jest to konieczne), nawet jeśli pozornie już w nim identyczne czcionki masz. Nie wiem czy avct87 miał jakies problemy, czy zrobił to z innej przyczyny, ale u mnie w jednym z komputerów wyświetlana była czcionka, która nijak nie przypominała jednej z tych trzech (nie pamiętam, której). Jeszcze raz dziękuję Ci za podesłanie oryginalnych plików do PRS-505. Napisałem wcześniej, że będę się z siebie śmiał, jeśli okaże się, że OpenOffice da radę z kodowanie. Zgodnie z obietnica to czynię A dlaczego śmieje się z siebie? Zaznaczam to moja opinia: ten edytor jest gorszy od MS Worda - muli, szczególnie na starszym sprzęcie. No, a teraz okazuje sie, że ma zaletę. Jak już pisałem, szukałem czegoś mniej wymagającego, jak wiecie na razie bezskutecznie. Napiszcie, czy OpenOffice pozwala na zapisanie danych meta: autora i tytułu. Apel: (m.in. do drozdka): jeśli uda się wam coś zrobić w czytniku (uzyskać inne menu, z dodatkowymi funkcjami, itd), to napiszcie jak tego dokonaliście. Po co inni mają wyważać otwarte drzwi, no i pamiętajcie, że pewnie niedługo trafia tu użytkownicy trochę mniej zorientowani w niuansach. drozdek->te pliki xml zawierają dane wewnętrzne dotyczące np. sposobu porządkowania czy wyświetlania np. ebooków (i można to wykorzystać do niecnych celów: vide m.in. http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=21636). Ale faktycznie, myślałem o wykorzystaniu PRS-505 także do innych celów. To sprzęt "jednokierunkowy", ale np. kalendarz (najlepiej chyba w PDF) można w nim bezproblemowo umieścić (albo rozkład jazdy, albo wykaz ważnych telefonów, itd - na upartego nawet plan miasta, ale to bez GPS ). Ciekawe, czy dałoby radę powiązać pliki dźwiękowe, fotografie i pliki tekstowe? drozdek->jesteś chyba zarejestrowany na MobileRead. Może dasz tam po polsku opis fleszowania, z zaznaczeniem, że można uzyskać polskie fonty, albo napiszesz tam, że można je mieć i dasz link to tej strony na forum.eksiazki.org? Pomóż rodakom. No i jeszcze jedno: nie samym BookDesignerem świat stoi vide m.in. http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=8380 | | | | |
Jak zmienić menu i dodać dodatkowe funkcje i zamienić ikonki napisałem kilka dni temu w tym wątku. Zacytuję sam siebie:
Ze swej strony dodam, że poniżej tej instrukcji na http://www.google.com/translate?u=http% ... en&ie=UTF8 znajduje się small FAQ a w nim odnośniki do różnych obrazów do zainstalowania na PRS-505. Są obrazy oryginalne i zmodyfikowane. Te zmodyfikowane mogą dodać zegar do naszego czytnika, czy podmienić ikonki, lub dodać możliwość dodatkowych funkcji do joysticka. Wystarczy zmienić nazwę ściągnietego pliku na new_opt.img i następnie nadpisać ten plik na karcie pamięci którą flashujemy urządzenie. Nie wiem jaki obraz ( pewnie zmodyfikowany- tak było w przypadku PRS-500) jest w oryginalnym programie do flashowania stworzonego przez igorsk, w każdym razie jakby się komuś nie podobał zegarek, czy ikonki, zawsze może wrócić do oryginalnego wyglądu Sony Readera.
Teraz już wiem, że w podstawowym pliku do flashowania nie było żadnych dodatków i zmian. Dlatego z tej samej strony sciągnąłem plik http://projects.mobileread.com/reader/u ... t_page.img i sflashowałem czytnik powtórnie. Nie potrafię powiedzieć jakie zmiany poza zegarkiem, przerzucaniem stron przy pomocy dżojstika, czy nowymi ikonkami dokonałem, bo ... tak mi się spieszyło, że nawet nie sprawdziłem co było w oryginale.
Dodatkowo mam możliwość grania w Sudoku na PRS- 505. Ściągamy plik stąd: http://www.msh-tools.com/ebook/sudoku.zip rozpakowujemy na kartę pamięci, kartę wkładamy do slotu i po krótkiej chwili możemy grać w Sudoku Zdjecie oraz instrukcja obsługi na http://www.mobileread.com/forums/showth ... ght=sudoku
Jestem zarejestrowany na MobileRead, ale żeby zamieścić tam opis flashowania po polsku powinienem mieć zgodę autora czyli avct87. O tym, że można uzyskać polskie czcionki na PRS- 505 , w wątku olish fonts" na MobileRead jednoznacznie potwierdził jeden z rosyjskich twórców alternatywnego oprogramowania porkupan już prawie 2 miesiące temu. Tylko, że wtedy nie każdy z nas miał możliwość sprawdzenia tego empirycznie
|
12 kwi 2008 11:12:02 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 mar 2008 0:11:57 Posty: 70 Lokalizacja: Albedo 0.39
eCzytnik: SONY PRS 505
|
@drozdek
masz moją zgodę na zamieszczenie tego tłumaczenia (w całości) . Nie zapomnij o linkach na forum eksiążki
|
12 kwi 2008 13:12:16 |
|
|
Użytkownik
|
Instrukcja w języku polskim jest już umieszczona na forum http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?p=160304
|
12 kwi 2008 14:18:29 |
|
|
Użytkownik
|
W moim przypadku PW nie działa, bo mam za mało postów ...
Edit by muaddib2: A to przepraszam Jakkolwiek pamiętaj o tym na przyszłość...
|
12 kwi 2008 14:40:53 |
|
|
Użytkownik
|
na poczatku chcialem sie przywitac
wczoraj zdecydowalem sie na flashowanie 505 po prawie miesiecznym uzytkowaniu
jest jedna uwaga, o ktorej wydaje mi sie do tej pory nikt nie wspomnial (jesli pojawilo sie wczesniej prosze o skasowanie)
otoz jesli po zakupie readera formatowalismy z poziomu readera pamiec wewnetrzna (lub kasowalismy pliki recznie) to prawdopodobnie flashowanie zakonczy sie bledem - jest to efektem braku katalogu tmp na dysku wewnetrznym - nalezy wowczas podlaczyc urzadzenie do komputera i recznie taki katalog stworzyc
co do dodatkowych mozliwosci to jest 7 obrazow, ktore mozemy wgrac do readera - w kolejnosci w jakiej sa na stronie podanej wyzej sa to:
1. oryginalne ikony
2. oryginalne ikony + zegarek
3. oryginalne ikony + zegarek + rowna lista (fonty sa tej samej wielkosci niezaleznie od dlugosci tytulu)
4. nowe ikonki + zegarek
5. nowe ikonki + zegarek + rowna lista
6. nowe ikonki + zegarek + joystick (przelaczanie stron)
7 . nowe ikonki + zegarek + rowna lista + joystick
tak jak napisal drozdek - wystarczy zmienic nazwe pliku po sciagnieciu i umiescic w glownym katalogu na karcie - osobiscie polecam wgranie najbogatszego obrazu gdyz zarowno ikonki sa ladne i czytelne jak i opcje przydatne
pozdrawiam
------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:21:49 ------------------
aha - gdyby ktos byl ciekaw jak wyglada 505 od srodka
http://www.msh-tools.com/ebook/internals505.html
i drugi link
http://www.flickr.com/photos/21729510@N ... 454047408/
na w/w stronie sa rowniez inne przydatne rzeczy - m.in. podswietlenie i wspomniana gra sudoku - co wazne kto uzywal starszej wersja tej gry i wychodzil z gry przyciskiem QUIT mial prawdopodobnie problemy z szybszym zuzywaniem baterii (nie dzialal sleep mode) - nalezy wowczas zresetowac czytnik przyciskiem na spodzie i od tego czasu mozna uzywac nowej wersji 2.1, ktora pozbawiona jest tej przypadlosci
Ostatnio edytowano 19 kwi 2008 8:42:41 przez lipcio, łącznie edytowano 2 razy
|
12 kwi 2008 18:21:49 |
|
|
Użytkownik
|
Niestety, moja próba wysłania PW do drozdka została skwitowana uprzejmym komunikatem, że jest to niemożliwe i że mogę wysłać inną wiadomość.
W uzupełnieniu posta od lipcio
dokładniej, musi to być taki katalog: DATA/TMP. Jeżeli go brakuje w strukturze katalogów PRS-505, flasher nie wystartuje.
Ostatnio edytowano 13 kwi 2008 16:08:13 przez avct87, łącznie edytowano 2 razy
|
12 kwi 2008 18:53:44 |
|
|
Użytkownik
|
ja zalozylem TMP w katalogu glownym readera i poszlo bez problemu (wczesniej byl blad)
_________________ Konrad
|
12 kwi 2008 19:21:41 |
|
|
Użytkownik
|
Blad byl, poniewaz sadze, ze wrzucaliscie na karte plik w postaci katalogu: Russify.PRS505.1.0.00.08130. U mnie tez flasher nie zadzialal. Dopiero jak otworzylem ten folder skopiowalem wszystkie pliki, czyli: bin, files, new_opt.img, itd. na karte to udalo sie sflashowac readera.
Nie mialem folderu DATA/TEMP i bez niego sie udalo.
|
12 kwi 2008 20:48:49 |
|
|
Użytkownik
|
Patrz instrukcja flaszowania... tam jest wyraźnie napisane że pliki muszą być rozpakowane
Flasher nie wystartuje poprawnie w sytuacji gdy gdy przed ponownym flaszowaniemi został usunięty ze struktury katalogów plik TMP. Zostaje on automatycznie usunięty podczas formatowania pamięci readera.
To opisał w swoim poście lipcio, a ja potwierdzam, ponieważ flaszowałem już wielokrotnie, sprawdzając różne opcje plików *.img
Ostatnio edytowano 13 kwi 2008 15:53:22 przez avct87, łącznie edytowano 1 raz
|
12 kwi 2008 22:13:43 |
|
|
Użytkownik
|
Dobrze, ze ja nie mialem tego typu problemow Bo bym sie mocno zdziwil. I tak sie troche przestraszylem, ze flashowanie nie chcialo ruszyc.
Mozecie napisac w jaki sposob w Book Designer najlepiej wpisywac autora i tytul? U mnie w 505 straszny b... alagan. Pod S mam i Sapka i Kinga i Vonneguta.
I tak z czystej ciekawosci: jakich fontow uzywacie i jaka macie wielkosc czcionki? Mnie najlepiej czyta sie w Swiss 16
|
13 kwi 2008 2:27:27 |
|
|
Użytkownik
|
Make Ebooks -> Sony Reader i tam w zakladce "e-book" masz pole na autora (author) i tytul (title) - jesli nie odpowiada ci kolejnosc imienia i nazwiska zmieniasz sobie przyciskiem "shift" po prawej stronie, a zeby zmienic ta kolejnosc na stale wchodzisz w zakladke "options" w pole "book elements" i "book author" zmieniasz "from last name" - domyslnie jest tam ptaszek wiec musisz go odznaczyc no chyba, ze miales cos innego na mysli piszac "jak najlepiej" zaczalem od domyslnego rozmiaru 10, a teraz zmienilem na 9 i chyba przy nim zostane przy okazji pytanie - nie wydaje wam sie, ze skok w zmianie rozmiaru w readerze pomiedzy S, M i L jest o wiecej niz co 1?
jestes pewien, ze jest to TEMP a nie TMP?
boroda wyraznie podaje:
"If you formatted internal memory, you may have disappeared tmp subdirectory in the file system / Data."
"Plug Ryder to a computer via USB and manually create tmp directory at the root of "drive" appropriate internal memory device."
no chyba, ze nie ma to znaczenia i obie formy sa poprawne
tutaj jest tez lekka dwuznacznosc bo w jednym zdaniu podaje sciezke /DATA by nizej napisac wyraznie ROOT - ja wlasnie utworzylem w glownym i poszlo
|
13 kwi 2008 3:47:10 |
|
|
Użytkownik
|
Można też dowolny fragment w BookDesignerze określić jako np. tytuł , podtytuł czy autora. Wystarczy zaznaczyć odpowiedni fragment w tekście ( już po konwersji na lrf) i wybrać odpowiednią opcję z bocznego okienka "Corrector". Zaznaczony fragment zobaczymy wtedy w kolorze, jaki Book Designer przyporządkowuje odpowiednim częściom tekstu. Na pytanie o zmiany odpowiedzieć twierdząco. Jednakże w ten sposób czasami gubi się kolejność autora z tytułem, można to poprawić w następnym etapie który opisał lipcio.
|
13 kwi 2008 8:11:57 |
|
|
Użytkownik
|
hmm, czegos nie rozumiem. Zmieniles rozmiar czcionki w BookDesigner ---> Make Sony Librie file ---> font size, pl ---> book text na 9?
U mnie domyslnym rozmiarem bylo 16.
edit:
Wydawalo mi sie, ze czcionka 9 bedzie strasznie malenka, ale jest ok. Chociaz dla mnie troche za mala.
|
13 kwi 2008 11:47:50 |
|
|