|
|
Teraz jest 24 lis 2024 22:53:19
|
Autor |
Wiadomość |
Mod
|
W ulubionej kawiarni, jak mniemam? Laptop pewnikiem z tych poręczniejszym, mniejszych... Ja mam starą Toshibę i już dawno wybiłem sobie z głowy, że mógłbym z nią gdziekolwiek chodzić (a już w ogóle zabierać wszędzie)
06 mar 2008 18:27:56 |
|
|
Użytkownik
|
Widzę, że nie jestem jedynym, który używa Simpada: mam model SL4. Czytnik: ubook 0.8. Wady wg mnie: jednak spora masa, najlepiej używać w domu (fotel i sprzęt na kolano) albo w hotelu, pociągu (w komplecie dostałem taką śmieszna, acz przydatna podstawkę z pleksi, dobre do czytania przy stole), odradzam autobus miejski. Ma szklaną szybę, niepodatna na zarysowania, można dźgać np. widelcem (czysta strona Wink), ale niestety narażoną na potłuczenie i odblaski. Bateria trzyma ca 3-4h, czasem dłużej, zależy od ustawień wyświetlania. Ekran ca 8 cali, 800*600.
Choruje na Sony Readera 505, ale obecnie ceny w Polsce oscylują wokół 1000 zł, a to troch e zbyt wiele jak na urządzenie nieuniwersalne, niedostosowane do polskich znaków (myślę o trybie sprzętowym), bez lokalnego wsparcia technicznego. Poczekam.
|
06 mar 2008 22:18:49 |
|
|
Użytkownik
|
Podzrawiam użytkownika Simpada.
Jeśli chodzi o ubook 0.8 to miałem problemy z polskimi fontami. Postąpiłem z opisem, który znalazłem na stronie http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/p/ubook/ubook.htm. Niestety bez powodzenia. Zacząłem wię używać Mobipocket Readera. Żadnych problemów z polskimi czcionkami więc temat z ubookiem zostawiłem. Może podzielisz się swoimi doświadczeniami z tym problemem? Chętnie porównałbym te dwa programy.
Adam
PS. Dodatkowa zachęta - będzie nowy post.
|
07 mar 2008 12:03:19 |
|
|
Użytkownik
|
Ja zaczynałem od monitora LG 17' nawet dobrze się czytało. Następny był acer n30 z windows mobile 2003,pliki w formacie lit odczytywane w microsoft readerze. Według mnie jest to jeden z lepszych formatów. Niedawno kupiłem na allegro palmfona mda vario 2 z windows mobile 6.0. Od teraz mam że sobą zawsze i wszędzie moją małą bibliotekę, sprzęt mimo że kupiłem używany nawet przy ciągłym czytaniu wytrzymuje na baterii ok. 1,5 dnia. Szkoda tylko że nie ma gps
|
08 mar 2008 11:41:28 |
|
|
Konto usuniete
|
| | | | chesuli napisał(a): Witam, Żeby nie było całkiem off topic i żebym sobie nie musiał sam dać warna , to zacznę od opisane-go przez Demonka softczytnika Alreader. Chodzi mi o to, czy to miało być AllReader - produkt informatyków zza naszej wschodniej granicy, czy chodziło Ci o jeszcze inny program, który nazywa się Alreader ? O tym pierwszym czytałem dużo ciekawych opinii, ale ponieważ strona o nim jest w tych wschodnich robaczkach (cyrlica) to nigdy się nie zdecydowałam spróbować. Wprawdzie są miejsca, w których można znaleźć installkę - i są to miejsca z opisem w cywilizowanym alfabecie - ale przy takich projektach najlepiej mieć możliwość spojrzenia na stronę domową. Po drugie, i o ile mnie pamięć nie myli, tam był jakiś problem - przynajmniej w ostatnich wersjach - że nie było shella po angielsku - trzeba było coś mocno kombinować. Anyway, Demonik - jeżeli piszę o programie, które używasz, to może być zrobił jakiś post na ten temat w dziale Software?. Chesuli | | | | |
Używam AlReader v2.3 http://alreader.kms.ru
Czyli rosyjski.
Na PDAClub jest wątek:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=54575.0
w którym jest wszystko wytłumaczone - skąd ściągnąć, jak używać itd.
Polecam!
TT
Ostatnio edytowano 08 mar 2008 22:04:10 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz
|
08 mar 2008 21:41:19 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam,
@Demonek - czyli to to samo, tylko ja nazwę pokręciłem
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
08 mar 2008 21:52:16 |
|
|
Użytkownik
|
| | | | Adammol napisał(a): Podzrawiam użytkownika Simpada. Jeśli chodzi o ubook 0.8 to miałem problemy z polskimi fontami. Postąpiłem z opisem, który znalazłem na stronie http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/p/ubook/ubook.htm. Niestety bez powodzenia. Zacząłem wię używać Mobipocket Readera. Żadnych problemów z polskimi czcionkami więc temat z ubookiem zostawiłem. Może podzielisz się swoimi doświadczeniami z tym problemem? Chętnie porównałbym te dwa programy. Adam PS. Dodatkowa zachęta - będzie nowy post. | | | | |
Dziwne, metoda metoda tam opisana działa, przynajmniej w wersji 0,8 (późniejszych już nie wgrywałem, zmiany zdają się kosmetyczne).
"Polskie fonty: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/pa ... ofonts.htm. Ściągamy wybrane czcionki, rozpakowujemy je do katalogu \Windows\Fonts i wybieramy w opcjach uBooka". Program korzysta z czcionek systemowych, więc te dograne są do wykorzystania także w innych aplikacjach.
Warto pobawić się z ustawieniami programu i dostosować ustawienia do własnych preferencji: te fabryczne niebyt mi przypadły do gustu.
P.S. Doczytałem w Necie, że w niektórych wersjach sytemów mogą być problemy. Ja używam WinCE Net 4.1 i jest OK.
|
09 mar 2008 0:16:04 |
|
|
Konto usuniete
|
U mnie od lat RepliGo, wcześniej na kilku palmach, teraz pocketpc.
W międzyczasie przesiadłem się ze standardowego repligo na repligo pdf mobilizer - ten pierwszy nie działał na Viście,
a że RPM dużo rzadziej myli się przy podziale zdań, pozostawiłem go po upgrade do XP.
Podstawową zaletą jest obsługa wszystkiego co się rusza i wydrukować daje (= skonwertować do .rgo),
nie lubię czytać PDFów jednym programem, doców innym, txt jeszcze innym.
|
09 mar 2008 2:36:00 |
|
|
Użytkownik
|
Wczoraj zamówiłam Odtwarzacz multimedialny Pentagram z funkcją e-booka między innymi. Do dnia dzisiejszego, jeśli zaszła taka potrzeba, to czytałam na komputerze. Ale że ze wzrokiem coraz gorzej, to lepiej było z tego zrezygnować
|
09 mar 2008 14:56:23 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 03 mar 2008 21:06:14 Posty: 21 Lokalizacja: Warszawa
|
Chyba jako jedynym (do tej pory), do czytania e-booków używam Palm TX.
http://www.x1.pl/pda/products3.php?id_products=1923
wyświetlacz: 3,7 cala
rozdzielczość: 320x480
Zalety: Duży kontrast i możliwość regulacji jasności (szczególnie w ciemnych pomieszczeniach lub w ostrym świetle)
Obsługa większości formatów
funkcjonalność (obsługa kart SD) i mobilność
Oprogramowanie standardowe DocumentsToGo v.9 lub v.10 dość szybko otwiera pliki (nawet bardzo duże)
Wady:
W wersji standardowej nie obsługuje polskich znaków (podobno OfficeSuite 7.50 obsługuje)
Bateria, która podczas czytania e-booków starcza na pół dnia lub dzień (w zależności od ustawień wyświetlacza - więc jadę na min. jasności )
Ceny kształtują się na poziomie 900 - 1200 zł, a urządzenie jest dość funkcjonalne...
Generalnie polecam!
|
10 mar 2008 0:57:49 |
|
|
elCooL
|
Do czytania ebook'ow uzywam tylko i wylacznie komputera. Niekiedy jest to PC z 24" LCD, natomiast przed snem, lezac w lozku uzywam starego notebooka HP. To drugie rozwiazanie jest wg mnie lepsze, chociaz bardzo czesto zdarza mi sie zasnac przy lekturze po ciezkim dniu pracy
Ale marzy mi sie cos takiego: http://pclab.pl/news30749.html
|
10 mar 2008 1:45:24 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja najczesciej czytam przed laptopem, oczy sie nie mecza i moge go zabrac np do kawiarni i tam kontynuowac lekture
|
10 mar 2008 19:33:49 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja czytam glownie w pracy, kiedy oczywiscie nie ma nic do roboty:) W domu wole wersje papierowe i do tego cisze oraz spokoj. Nie wiecie, ile kosztuje taki najtanszy sprzecik do czytania e-bookow ze srednim ekranikiem?
|
11 mar 2008 10:40:56 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 12 mar 2008 12:56:49 Posty: 26 Lokalizacja: PrzemkĂłw
|
Heh.. a ja nadal jakoś nie mogę zdecydować się na przesiadkę i czytam na kompie na zwykłym monitorze CRT.
Przed odczytem zmniejszam tylko kontrast i jasność oraz w miarę możlwości staram się unikać białego tła lub napisów by obraz nie raził w oczy.
Przy odpowiednio ściemnionym obrazie i stonowanych barwach można się przyzwyczaić (oczywiście jeśli odświeżanie obrazu jest wystarczające - w moim przypadku 100Hz)
|
12 mar 2008 15:02:18 |
|
|
Użytkownik
|
Ja czytam tradycyjnie na kompie lub na odtwarzaczu MP4. Zawsze też zostaje w obwodzie Motka c650 (ale nie polecam, da się najwyżej 7 linii wyciągnąć).
|
14 mar 2008 0:03:49 |
|
|