Teraz jest 24 lis 2024 22:57:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona
Na czym czytacie eBooki? 
Autor Wiadomość
Mod

W ulubionej kawiarni, jak mniemam? ;) Laptop pewnikiem z tych poręczniejszym, mniejszych... Ja mam starą Toshibę i już dawno wybiłem sobie z głowy, że mógłbym z nią gdziekolwiek chodzić (a już w ogóle zabierać wszędzie) :)

Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"

Cytuj:
"Out in the oceans of sand
I saw the future
Of a golden land
Below the plains
I've been meeting my fate
I stood the test
The universe
In the palm of my hand
Oh, am I blessed
Or cursed "

Savage Circus "Legend of Leto II"

06 mar 2008 18:27:56
Użytkownik

Widzę, że nie jestem jedynym, który używa Simpada: mam model SL4. Czytnik: ubook 0.8. Wady wg mnie: jednak spora masa, najlepiej używać w domu (fotel i sprzęt na kolano) albo w hotelu, pociągu (w komplecie dostałem taką śmieszna, acz przydatna podstawkę z pleksi, dobre do czytania przy stole), odradzam autobus miejski. Ma szklaną szybę, niepodatna na zarysowania, można dźgać np. widelcem (czysta strona Wink), ale niestety narażoną na potłuczenie i odblaski. Bateria trzyma ca 3-4h, czasem dłużej, zależy od ustawień wyświetlania. Ekran ca 8 cali, 800*600.
Choruje na Sony Readera 505, ale obecnie ceny w Polsce oscylują wokół 1000 zł, a to troch e zbyt wiele jak na urządzenie nieuniwersalne, niedostosowane do polskich znaków (myślę o trybie sprzętowym), bez lokalnego wsparcia technicznego. Poczekam.

06 mar 2008 22:18:49
Użytkownik

Jeśli chodzi o ubook 0.8 to miałem problemy z polskimi fontami. Postąpiłem z opisem, który znalazłem na stronie http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/p/ubook/ubook.htm. Niestety bez powodzenia. Zacząłem wię używać Mobipocket Readera. Żadnych problemów z polskimi czcionkami więc temat z ubookiem zostawiłem. Może podzielisz się swoimi doświadczeniami z tym problemem? Chętnie porównałbym te dwa programy.

Adam

PS. Dodatkowa zachęta - będzie nowy post.

07 mar 2008 12:03:19
Użytkownik

Ja zaczynałem od monitora LG 17' nawet dobrze się czytało. Następny był acer n30 z windows mobile 2003,pliki w formacie lit odczytywane w microsoft readerze. Według mnie jest to jeden z lepszych formatów. Niedawno kupiłem na allegro palmfona mda vario 2 z windows mobile 6.0. Od teraz mam że sobą zawsze i wszędzie moją małą bibliotekę, sprzęt mimo że kupiłem używany nawet przy ciągłym czytaniu wytrzymuje na baterii ok. 1,5 dnia. Szkoda tylko że nie ma gps :lol: :lol:

08 mar 2008 11:41:28
Witam,

Żeby nie było całkiem off topic i żebym sobie nie musiał sam dać warna :D, to zacznę od opisane-go przez Demonka softczytnika Alreader.
Chodzi mi o to, czy to miało być AllReader - produkt informatyków zza naszej wschodniej granicy, czy chodziło Ci o jeszcze inny program, który nazywa się Alreader ? O tym pierwszym czytałem dużo ciekawych opinii, ale ponieważ strona o nim jest w tych wschodnich robaczkach (cyrlica) to nigdy się nie zdecydowałam spróbować. Wprawdzie są miejsca, w których można znaleźć installkę - i są to miejsca z opisem w cywilizowanym alfabecie - ale przy takich projektach najlepiej mieć możliwość spojrzenia na stronę domową. Po drugie, i o ile mnie pamięć nie myli, tam był jakiś problem - przynajmniej w ostatnich wersjach - że nie było shella po angielsku - trzeba było coś mocno kombinować.
Anyway, Demonik - jeżeli piszę o programie, które używasz, to może być zrobił jakiś post na ten temat w dziale Software?.

Chesuli

Używam AlReader v2.3 http://alreader.kms.ru
Czyli rosyjski.

Na PDAClub jest wątek:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=54575.0
w którym jest wszystko wytłumaczone - skąd ściągnąć, jak używać itd.

Polecam! :)

TT

Ostatnio edytowano 08 mar 2008 22:04:10 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz

08 mar 2008 21:41:19
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO

@Demonek - czyli to to samo, tylko ja nazwę pokręciłem :-(

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

08 mar 2008 21:52:16
Użytkownik

Podzrawiam użytkownika Simpada.

Jeśli chodzi o ubook 0.8 to miałem problemy z polskimi fontami. Postąpiłem z opisem, który znalazłem na stronie http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/p/ubook/ubook.htm. Niestety bez powodzenia. Zacząłem wię używać Mobipocket Readera. Żadnych problemów z polskimi czcionkami więc temat z ubookiem zostawiłem. Może podzielisz się swoimi doświadczeniami z tym problemem? Chętnie porównałbym te dwa programy.

Adam

PS. Dodatkowa zachęta - będzie nowy post.

Dziwne, metoda metoda tam opisana działa, przynajmniej w wersji 0,8 (późniejszych już nie wgrywałem, zmiany zdają się kosmetyczne).
"Polskie fonty: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/pa ... ofonts.htm. Ściągamy wybrane czcionki, rozpakowujemy je do katalogu \Windows\Fonts i wybieramy w opcjach uBooka". Program korzysta z czcionek systemowych, więc te dograne są do wykorzystania także w innych aplikacjach.
Warto pobawić się z ustawieniami programu i dostosować ustawienia do własnych preferencji: te fabryczne niebyt mi przypadły do gustu.

P.S. Doczytałem w Necie, że w niektórych wersjach sytemów mogą być problemy. Ja używam WinCE Net 4.1 i jest OK.

09 mar 2008 0:16:04
U mnie od lat RepliGo, wcześniej na kilku palmach, teraz pocketpc.
W międzyczasie przesiadłem się ze standardowego repligo na repligo pdf mobilizer - ten pierwszy nie działał na Viście,
a że RPM dużo rzadziej myli się przy podziale zdań, pozostawiłem go po upgrade do XP.

Podstawową zaletą jest obsługa wszystkiego co się rusza i wydrukować daje (= skonwertować do .rgo),
nie lubię czytać PDFów jednym programem, doców innym, txt jeszcze innym.

09 mar 2008 2:36:00
Użytkownik

Wczoraj zamówiłam Odtwarzacz multimedialny Pentagram z funkcją e-booka między innymi. Do dnia dzisiejszego, jeśli zaszła taka potrzeba, to czytałam na komputerze. Ale że ze wzrokiem coraz gorzej, to lepiej było z tego zrezygnować ;)

09 mar 2008 14:56:23
Użytkownik

Chyba jako jedynym (do tej pory), do czytania e-booków używam Palm TX.
http://www.x1.pl/pda/products3.php?id_products=1923
wyświetlacz: 3,7 cala
rozdzielczość: 320x480
Zalety: Duży kontrast i możliwość regulacji jasności (szczególnie w ciemnych pomieszczeniach lub w ostrym świetle)
Obsługa większości formatów
funkcjonalność (obsługa kart SD) i mobilność

Oprogramowanie standardowe DocumentsToGo v.9 lub v.10 dość szybko otwiera pliki (nawet bardzo duże)

Wady:
W wersji standardowej nie obsługuje polskich znaków (podobno OfficeSuite 7.50 obsługuje)
Bateria, która podczas czytania e-booków starcza na pół dnia lub dzień (w zależności od ustawień wyświetlacza - więc jadę na min. jasności :? )

Ceny kształtują się na poziomie 900 - 1200 zł, a urządzenie jest dość funkcjonalne...
Generalnie polecam!

10 mar 2008 0:57:49
Zobacz profil WWW
Do czytania ebook'ow uzywam tylko i wylacznie komputera. Niekiedy jest to PC z 24" LCD, natomiast przed snem, lezac w lozku uzywam starego notebooka HP. To drugie rozwiazanie jest wg mnie lepsze, chociaz bardzo czesto zdarza mi sie zasnac przy lekturze po ciezkim dniu pracy :)
Ale marzy mi sie cos takiego: http://pclab.pl/news30749.html

10 mar 2008 1:45:24
Ja najczesciej czytam przed laptopem, oczy sie nie mecza i moge go zabrac np do kawiarni i tam kontynuowac lekture :P

10 mar 2008 19:33:49
Ja czytam glownie w pracy, kiedy oczywiscie nie ma nic do roboty:) W domu wole wersje papierowe i do tego cisze oraz spokoj. Nie wiecie, ile kosztuje taki najtanszy sprzecik do czytania e-bookow ze srednim ekranikiem?

11 mar 2008 10:40:56
Użytkownik

Heh.. a ja nadal jakoś nie mogę zdecydować się na przesiadkę i czytam na kompie na zwykłym monitorze CRT.
Przed odczytem zmniejszam tylko kontrast i jasność oraz w miarę możlwości staram się unikać białego tła lub napisów by obraz nie raził w oczy.
Przy odpowiednio ściemnionym obrazie i stonowanych barwach można się przyzwyczaić (oczywiście jeśli odświeżanie obrazu jest wystarczające - w moim przypadku 100Hz)

12 mar 2008 15:02:18
Użytkownik

Ja czytam tradycyjnie na kompie lub na odtwarzaczu MP4. Zawsze też zostaje w obwodzie Motka c650 (ale nie polecam, da się najwyżej 7 linii wyciągnąć).

14 mar 2008 0:03:49
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona