Re: Gdzie kupię słowniki języka polskiego?
Teraz już jest – jeden zrobiony przeze mnie, a drugi przez Sana (zawiera dodatkowe hasła z wikisłownika). Nazywanie ich bardzo dobrymi jest jednak niezbyt trafne. W mojej ocenie obydwa są dostateczne/dobre, jednak przydałoby się kilka poprawek. Wiadomo gdzie jest miejsce na ulepszenia, tylko brakuje pomysłów, jak to zrobić sprytnie programem/skryptem lub brakuje zespołu ludzi, którzy wprowadziliby poprawki ręcznie.
Ze źródeł tego słownika, można wygenerować słowniki dla innych czytników. Sam robiłem jakieś wersje dla Kobo i Pocketbooków. Nie dysponuje jednak takimi czytnikami, a robienie „w ciemno” nie należy do moich ulubionych sportów. Mogę co nieco podpowiedzieć innym, którzy posiadają docelowe czytniki, jeśli mieliby wolę przygotowania słownika i potrzebowali jakiś wskazówek. Niestety różne czytniki mają różne mechanizmy obsługi słowników i z jednego źródła nie da się wygenerować w łatwy sposób wersji na różne czytniki. W jednym odmiany deklaruje się jako pole powiązane z definicją (Kindle), w innych odmiany muszą być zindeksowane osobno i odpowiednio podlinkowane (większość czytników), co wymaga karkołomnej pracy.