|
|
Teraz jest 24 lis 2024 19:25:22
|
PDF vs czytnik - pojedynek 2016
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: KoboT,NST,NGP,K3G, KPW2,KPW3,TolV2
|
Re: PDF vs czytnik - pojedynek 2016
Dla Nooka chyba też, bo tam w PDF nie można zrobić praktycznie nic – nie działa słownik, wyszukiwanie… Można wyłącznie przejść na następną/poprzednią stronę. Ja bardzo lubię Nooka, ale dopiero po zrootowaniu staje się on przyjaźniejszy w obsłudze PDF.
|
20 wrz 2016 23:40:21 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Voyage
|
Runda druga!!! Czytniki vs. Bitwa o Midway.pdfVoyage (niemodowany) poległ – nie rozpoznał, że to plik tekstowy (potraktował jak skan*), w związku z czym: nie wykrył szpalt, nie działa zaznaczanie, a w czytniku z oblokowanym reflow – ten tryb także nie działa. Działają (dziwne) hiperłacza (odwołania do przypisów / literatury). Przed totalną katastrofą ratuje fakt, że powiększanie i przesuwanie kartki działa szybciej niż wynika z teoretycznych możliwości ekranów e-ink Carta, czyli czytnik robi sobie jakieś wstępne bufory. Ocena – 0,5 pt. Sprawdzę jeszcze później na FW 5.6.5, bo ten obecny efekt rozczarował mnie, a pamiętam, że takie pliki nie były problematyczne jak jakiś czas temu częściej z nich korzystałem. Póki co niemiła niespodzianka. * o tym, że to nie jest plik graficzny można przekonać się uruchamiając go na PC
Ostatnio edytowano 06 paź 2018 5:01:18 przez athame, łącznie edytowano 1 raz
|
21 wrz 2016 1:45:11 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
Nie pamiętam czy opcja ta jest domyślna. Ja w tych opcjach kiedyś grzebałem bo chciałem zobaczyć co dają. Niestety nie wpadłem na pomysł testów z plikiem pdf. Wiem tylko, że zostawiłem opcję pdf i opcję plików textowych odhaczoną. Co do słownika nie zaprzeczam. To jest wada, ale aż 1pkt?
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
21 wrz 2016 6:40:51 |
|
|
Użytkownik
|
Plik: Bitwa o Midway.pdfCzytnik: Nook Simple Touch (BNRV300) Firmware: 1.2.1 (bez roota) Wynik: zero. Bardziej szczegółowo: pojawia się pusta strona z numerem strony „1 of 0”; prawdopodobnie czytnik uznał, że plik jest pusty. Nie działa oczywiście nawet przewijanie, bo trudno to zrobić na „pustym” pliku. Zresztą zdjęcie wyjaśnia wszystko:
|
21 wrz 2016 8:28:19 |
|
|
Mod
eCzytnik: PB622
|
Jeśli chodzi o "Bitwę o Midway" to przygotowany przez Ciebie PDF jest ... specyficzny. Nie wiem o co chodzi, a nie mam czasu ani ochoty tego badać (podejrzewam jakąś sprytną konstrukcję w środku, np. jakiś sposób kodowania strumieni) tym niemniej: ten plik na PB TL2 nie otwiera się - czytnik zwraca następujący komunikat " Nie można otworzyć książki. Prawdopodobnie książka jest uszkodzona lub zabezpieczona". Tenże sam PDF wczytany do Foxit Reader i po prostu zapisany ponownie wczytuje się bez problemu. Czytanie kolumnowe działa poprawnie jeśli dobrze (precyzyjnie) dotnie się marginesy. Reflow działa - z powiększaniem czcionek - ale ogólnie kulawo, bo grafiki wskakują i mogą spowodować rozjechanie tekstu. W tym przypadku czytałbym w trybie kolumnowym. Podsumowując, athame, zastanawiam się głęboko jaki jest Twój cel ... Jeśli chciałeś pokazać, że PDF jest najbardziej porąbanym formatem danych jaki dotychczas powstał i że czytniki nie wspierają go w pełni, to brawo - udało Ci się - odniosłeś pełen sukces Tylko, jak się wydaje, było to wiadome od dość dawna Aha, i proszę - podaruj sobie teksty pt. "Żarty sobie robisz?", "To jakieś kpiny" itp.
|
21 wrz 2016 10:48:10 |
|
|
Użytkownik
|
Problem z plikiem Bitwa o Midway polega na tym, że usunięto tytuł z metadanych. Po wstawieniu tytułu sytuacja się zmienia diametralnie, ale opis przygotuję dopiero wieczorem.
|
21 wrz 2016 11:27:44 |
|
|
Użytkownik
|
Przepraszam. Oglądałem zrzuty z Voyage na telefonie i tam Tapatalk obcinał mi kawałek obrazka. Dzisiaj przez przypadek zobaczyłem to samo na kompie i stwierdzam, że Voyage wyświetla tak samo dobrze plik Brent.pdf jak PocketBook TL3 ... ale na pewno nie lepiej Ps. Nie dotyczy to słownika.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
21 wrz 2016 12:50:56 |
|
|
Mod
|
Becky, a jak wstawiłaś tytuł do metadanych?
|
21 wrz 2016 13:23:26 |
|
|
Użytkownik
|
Użyłam programu PDF-XChange Viewer. Zmiany w metadanych robimy przez menu Plik > Właściwości dokumentu.
|
21 wrz 2016 13:59:31 |
|
|
Użytkownik
|
Tutaj jest wersja z dopisanym tytułem do metadanych: Bitwa o Midway2.pdfPowtórzony test na Nooku z plikiem Bitwa o Midway2.pdf Plik jest natychmiast widoczny w poprawnym wymiarze, z włączonym quasi-reflow (takie reflow bezmyślne, bo wyrazy mogą być dzielone w dowolnym miejscu, zamiast tylko na odstępach). W pliku nie działa słownik (bo nie da się nic zaznaczyć), przypisy są nieklikalne. Nie można też zmienić czcionki (ani stylu, ani wielkości). Za to działa wyszukiwanie w tekście. Kilka zrzutów (początkowy fragment). Klikanie następnej strony powoduje ładne przesuwanie się kolejnych partii tekstu zgodnie z rozkładem na stronie. Aby przeczytać całą pierwszą stronę musimy wykonać 14 kliknięć „następna strona”, druga wymaga 18 kliknięć. Na tym zdjęciu widać, że to reflow, bo znaki złożone z dwóch glifów są zapisane osobno:
Ostatnio edytowano 21 wrz 2016 16:31:07 przez Becky, łącznie edytowano 1 raz
|
21 wrz 2016 15:24:16 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Voyage
|
Wyszły brzydkie rzeczy (lub ładne – zależy od punktu widzenia), no ale po kolei: Czytnik: Kindle VoyageWersja FW: 5.5.0 (pure) Plik: Bitwa o Midway.pdf (wersja pierwotna z tego wątku) Ocena: 1.5 pt. – plik działa wolno (jak na Kindle) – dwie sekundy na otwarcie, jedna, a czasami dwie sekundy na zmianę ekranu, niemniej w pełni czytelny w trybie kolumnowym; działa też reflow (bardzo dobry efekt); działa oczywiście słownik i cała reszta; Poniżej screeny: pierwszy to widok po otwarciu, kolejne to tryb kolumnowy (siedem kolejnych wyświetleń przy zmianie ekranu przyciskiem, bez jednego, bo screenshot nie załapał). Konkluzja: w nowszych, FW albo popsułem sobie mechanizm wyświetlania PDF-ów (mało prawdopodobne), albo Amazon okaleczył ten mechanizm (bardzo prawdopodobna brzydka zagrywka). W celu weryfikacji przydałoby się jakieś potwierdzenie działania tego pliku na Oasis ( Vroo?). Aby konkurencja miała sens, to próbka musi być odczytywana przez inne czytniki. Jeśli Nook poradzi sobie z plikiem po dodaniu czegoś w metadanych, a PocketBook po ponownym zapisaniu w Fixit Readerze, to bierzemy pod uwagę właśnie te odczytywalne pliki. Istotne jest by zachować font (Antykwa Półtawskiego), skład w trzech szpaltach i oryginalny rozmiar „papieru”.
Ostatnio edytowano 06 paź 2018 5:03:54 przez athame, łącznie edytowano 1 raz
|
21 wrz 2016 16:31:09 |
|
|
Użytkownik
|
Nie mam tego fontu na czytniku. Ale Nook chyba i tak potrafi z niego skorzystać, jakby używając tego zaszytego w PDF. eKundelek w swojej recenzji też to zauważył. Podobnie Vroo. Ale, ale! Skoro eKundelek mógł powiększyć czcionkę to i ja spróbowałam. To działa, tylko wcześniej kliknęłam w ten sam rozmiar i nic się nie stało. I widać, że to jest reflow.
Ostatnio edytowano 21 wrz 2016 17:13:04 przez Becky, łącznie edytowano 2 razy
|
21 wrz 2016 16:58:20 |
|
|
Mod
|
Otwarcie w Adobe Acrobat Readerze i ponowne zapisanie (Save As) też załatwiło sprawę. Dziwne. Przed chwilą sprawdziłem też, że tak samo jest gdy do otwarcia i zapisania pliku użyję PDF-XChange Viewer (i nie trzeba było tytułu w metadanych dodawać). Cokolwiek jest "nie tak" w oryginalnym pliku to naprawia się się samo przy ponownym zapisie - stąd moje przypuszczenie, że może to być jakaś sprytna metoda kompresji strumienia danych, z którą aplikacje na komputerze sobie radzą, ale te na czytniku już nie.
|
21 wrz 2016 16:58:34 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2643 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
W TL3 nie zauważyłem większych zgrzytów na pliku przetworzonym przez Becky. - Pierwsze otwarcie pokazuje całą stronę ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/453 ... warcie.jpg); - Reflow działa ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/45308973/reflow.jpg); - Słownik działa i w trybie normalnym i reflow ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/453 ... lownik.jpg). Jednak w reflow czytnik ma wyraźne problemy z zaznaczaniem tego tekstu, który jest dotknięty. Po dotknięciu jakiegoś słowa, zaznaczany jest fragment w całkiem innej części ekranu; - Tryb kolumnowy się sprawdza ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/453 ... umnowy.jpg); - Tryb kolumnowy powinien mieć obcinanie marginesów, inaczej po jednej stronie będzie trochę pustego a po drugiej obcięty tekst ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/453 ... wienia.jpg); - W reflow można powiększać tekst ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/453 ... _tekst.jpg)
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
21 wrz 2016 17:57:29 |
|
|
Użytkownik
|
U mnie tak samo jak u kolegi Cyfranka. Właśnie robiłem screeny ale skoro już są to nie będę się powtarzał.
|
21 wrz 2016 18:22:18 |
|
|