|
|
Teraz jest 27 lis 2024 17:50:54
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite 3
|
Re: Onyx T68
O dzięki Ci Wgrałem wersję Artatech, śmiało mogę tą wersję polecić, wszystko działa śpiewająco i żadnego indeksowania, czytnik znów jest sprawny
|
19 lut 2015 20:54:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Lynx (T68)
|
To jeszcze drobna uwaga: idiolekt to nie jest jakiś mój neologizm tylko normalne słowo oznaczające właściwy danej osobie/grupie sposób wysławiania się (czyli nie od idiota tylko od greckiego idios tzn. idiota też wywodzi się od idios, ale trochę bardziej okrężną drogą, bo przez idiotes czyli laika - jestem filologiem klasycznym).
|
19 lut 2015 21:25:03 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Boox I62 Carbon
|
Dziękuje, wgrałem wersje Arta Tech i działa. Szkoda, że oficjalne konto milczy na zadane przeze mnie pytania. Widzę, że podejście jest typowe dla polskiego biznesu. Jak jest dobrze, to post za postem, a jak jakiś problem to mor.. w kubeł i się nie odzywamy, a może samo przejdzie. Czy jest tak trudno uderzyć się w pierś i powiedzieć, sorry stało się, tu macie poprzedni soft itd. a nie, zgłosiliśmy do producenta, i nas reszta nie obchodzi.
_________________ Pozdrawiam Haress
|
20 lut 2015 16:46:42 |
|
|
ArtaTech.pl
eCzytnik: Onyx Boox
|
@haress Niejednokrotnie była tu mowa o tym, że rootowanie czytnika i instalowanie nieautoryzowanych przez ArtaTech wersi FW może spowodować odrzucenie naprawy gwarancyjnej. Zleciłem programistom sprawdzenie opcji downgrade (czy nie stanie się nic nie pożadanego). Dam znać jak tylko otrzymam taką informację.
I nie jest tak, że coś nas ''nie obchodzi'', po prostu niektóre operacje na FW może przeprowadzić jedynie producent. Nie ma w tym żadnego drugiego dna.
_________________ www.booxsource.com www.onyx-ereader.pl
|
20 lut 2015 16:52:36 |
|
|
Użytkownik
|
Naprawy gwarancyjnej owszem, ale rękojmi robaczki już nie. I teraz druga sprawa: jak się tak pchacie (i słusznie, bo w końcu jesteście dystrybutorem, więc to wy powinniście dbać o jakość firmware'u) do wyłączności w wprowadzaniu zmian, to sugeruję: 1. DEBLOAT - przede wszystkim usunięcie w nowym FW tych aplikacji, które są nieużywalne (bo T68 właściwości telefonu takich jak... dzwonienie chociażby... nie ma!!!), a które ciągną baterię jak smok: AgingTest-release.apk AlReader.apk Email.apk Email.obex Exchange.apk Exchange.obex FBReaderJ-release.apk Mms.apk Mms.odex NeoReaderTests-release.apk OnyxBootPicSetup-release.apk OnyxData-release.apk OnyxDict-release.apk OnyxOtaService.apk OnyxOtaService.odex OnyxReaderDJVU-release.apk OnyxReader-release.apk OnyxScribbler-release.apk OTAUpdateTest-release.apk PinyinIME.apk PinyinIME.odex Reader-release.apk StartupTutorial-release.apk 2. Ustawienie odgórne CPU wg następujących wartości: -Within "Main" tag: Min. 996 / Max. 996 / Scaling: Ondemand / Set on boot (checked). -For "Screen Off" profile: Max. freq. 396 / Min. freq. 396 / Scaling model: powersave. -For "Low Battery" profile: Battery lower than 99% / Min. freq. 996 / Max. freq. 996 / Scaling model: ondemand. -Within "Advanced" settings, change the I/O Scheduler to "CFQ" and "Set on boot" checked. 3. Dokładną lekturę tego tematu od podlinkowanego postu (z którego wyciągnęłam powyższe info) w dół. Pokażcie, że stajecie frontem do klienta.
|
20 lut 2015 17:21:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Boox i62, Lbook 3 , Boox M92
|
| | | | Tzigi napisał(a): Naprawy gwarancyjnej owszem, ale rękojmi robaczki już nie. I teraz druga sprawa: jak się tak pchacie (i słusznie, bo w końcu jesteście dystrybutorem, więc to wy powinniście dbać o jakość firmware'u) do wyłączności w wprowadzaniu zmian, to sugeruję: 1. DEBLOAT - przede wszystkim usunięcie w nowym FW tych aplikacji, które są nieużywalne (bo T68 właściwości telefonu takich jak... dzwonienie chociażby... nie ma!!!), a które ciągną baterię jak smok: AgingTest-release.apk AlReader.apk Email.apk Email.obex Exchange.apk Exchange.obex FBReaderJ-release.apk Mms.apk Mms.odex NeoReaderTests-release.apk OnyxBootPicSetup-release.apk OnyxData-release.apk OnyxDict-release.apk OnyxOtaService.apk OnyxOtaService.odex OnyxReaderDJVU-release.apk OnyxReader-release.apk OnyxScribbler-release.apk OTAUpdateTest-release.apk PinyinIME.apk PinyinIME.odex Reader-release.apk StartupTutorial-release.apk 2. Ustawienie odgórne CPU wg następujących wartości: -Within "Main" tag: Min. 996 / Max. 996 / Scaling: Ondemand / Set on boot (checked). -For "Screen Off" profile: Max. freq. 396 / Min. freq. 396 / Scaling model: powersave. -For "Low Battery" profile: Battery lower than 99% / Min. freq. 996 / Max. freq. 996 / Scaling model: ondemand. -Within "Advanced" settings, change the I/O Scheduler to "CFQ" and "Set on boot" checked. 3. Dokładną lekturę tego tematu od podlinkowanego postu (z którego wyciągnęłam powyższe info) w dół. Pokażcie, że stajecie frontem do klienta. | | | | |
Trochę żeś "pojechała" z tą listą - to jest lista do czystego czytnika bez żadnego programu do czytania , poczty itd. - przy założeniu że instalujesz sobie potem własne programy , zmieniasz aplikację startową - autor proponuje tam lightlauncher ( nie masz wtedy na głównym ekranie ostatnio czytanych itp ). Ale niektóre aplikacje faktycznie można wyrzucić. Dla mnie istotniejsze byłaby zmiana sposoby partycjonowania - nie prościej jest nie dzielić partycji na system ( w tej chwili 512MB) i sd - wtedy nie będzie problemu z instalowaniem/aktualizacją oprogramowania + możliwość przypisania klawiszy vol+- do pageup/pagedown , wtedy w kindle i innych tego typu aplikacjach można byłoby zmieniać stronę za pomocą klawiszy sprzętowych >< (pageup/pagedown) Martwi mnie również fakt że dystrybutor nie testuje poprawek dostarczanych przez producenta, oraz że istotne poprawki dot. ekranu nie są uwzględniane w wersji oprogramowania ARTATECH. Czy tak trudno zrobić BETA program i np. publikować wpierw wersje testowe z założeniem że mogą zawierać błędy? Niechęć do publikacji wcześniejszych wersji jest też dla mnie niezrozumiała. Wystarczy krótka instrukcja że po "downgrade" wymagany jest reset do ustawień fabrycznych.
|
20 lut 2015 17:50:05 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: KOBO AURA ONE and H2O
|
Coś się ostatnio namnożyło w tym temacie niepoprawnych optymistów i innych romantyków. Przecież wystarczy poczytać ten wątek praktycznie od początku, a byście już dawno wyrobili sobie zdanie o firmie Onyx jak i o polskim dystrybutorze, firmie ArtaTech, która miała czelność wprowadzić na nasz rynek "czytnikopodobne" wyroby z Chin. Praktycznie z każdym modelem są mniejsze i większe problemy. A to resety urządzeń, które trzeba naprawiać gwarancyjnie tuż po zakupie (sic!), a to kiepskie wyświetlacze, wadliwe przyciski, kłopoty z dotykiem, błędy w oprogramowaniu, jakieś akcje z bateriami i wiele, wiele innych wad i potknięć. Kupiłem niedawno Aurę H2O i powiem tylko tyle - inny świat ! Można zrobić bezproblemowy czytnik, który pozwala się cieszyć czytaniem w komfortowych warunkach ? Pewnie, że można. Istotą sprawy jest jednak pytanie, czy się potrafi...
|
20 lut 2015 20:06:07 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Boox i62, Lbook 3 , Boox M92
|
| | | | lucjanos napisał(a): Coś się ostatnio namnożyło w tym temacie niepoprawnych optymistów i innych romantyków. Przecież wystarczy poczytać ten wątek praktycznie od początku, a byście już dawno wyrobili sobie zdanie o firmie Onyx jak i o polskim dystrybutorze, firmie ArtaTech, która miała czelność wprowadzić na nasz rynek "czytnikopodobne" wyroby z Chin. Praktycznie z każdym modelem są mniejsze i większe problemy. A to resety urządzeń, które trzeba naprawiać gwarancyjnie tuż po zakupie (sic!), a to kiepskie wyświetlacze, wadliwe przyciski, kłopoty z dotykiem, błędy w oprogramowaniu, jakieś akcje z bateriami i wiele, wiele innych wad i potknięć. Kupiłem niedawno Aurę H2O i powiem tylko tyle - inny świat ! Można zrobić bezproblemowy czytnik, który pozwala się cieszyć czytaniem w komfortowych warunkach ? Pewnie, że można. Istotą sprawy jest jednak pytanie, czy się potrafi... | | | | |
Proponuję żebyś wziął się na wstrzymanie i poczytał co oznacza sformułowanie "konstruktywna krytyka". Jest też taki wątek na międzynarodowym forum: http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=256096Może on ci odpowie na pytanie czemu ludzie jeszcze kupują onyxy. PS. Bez takich firm jak ARTATECH byłbym zmuszony kupować czytniki za granicą albo poprzez serwisy aukcyjne, a tak są w miarę dostępne w Polsce. Pierwszy mój czytnik kupowałem w Estonii (lbook v3).
|
20 lut 2015 20:47:51 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: KOBO AURA ONE and H2O
|
| | | | johh napisał(a): | | | | lucjanos napisał(a): Coś się ostatnio namnożyło w tym temacie niepoprawnych optymistów i innych romantyków. Przecież wystarczy poczytać ten wątek praktycznie od początku, a byście już dawno wyrobili sobie zdanie o firmie Onyx jak i o polskim dystrybutorze, firmie ArtaTech, która miała czelność wprowadzić na nasz rynek "czytnikopodobne" wyroby z Chin. Praktycznie z każdym modelem są mniejsze i większe problemy. A to resety urządzeń, które trzeba naprawiać gwarancyjnie tuż po zakupie (sic!), a to kiepskie wyświetlacze, wadliwe przyciski, kłopoty z dotykiem, błędy w oprogramowaniu, jakieś akcje z bateriami i wiele, wiele innych wad i potknięć. Kupiłem niedawno Aurę H2O i powiem tylko tyle - inny świat ! Można zrobić bezproblemowy czytnik, który pozwala się cieszyć czytaniem w komfortowych warunkach ? Pewnie, że można. Istotą sprawy jest jednak pytanie, czy się potrafi... | | | | |
Proponuję żebyś wziął się na wstrzymanie i poczytał co oznacza sformułowanie "konstruktywna krytyka". Jest też taki wątek na międzynarodowym forum: http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=256096Może on ci odpowie na pytanie czemu ludzie jeszcze kupują onyxy. PS. Bez takich firm jak ARTATECH byłbym zmuszony kupować czytniki za granicą albo poprzez serwisy aukcyjne, a tak są w miarę dostępne w Polsce. Pierwszy mój czytnik kupowałem w Estonii (lbook v3). | | | | |
Jeśli szukasz konstruktywnej krytyki z mojej strony, to poszukaj kilkadziesiąt postów wcześniej w tym temacie, gdy byłem jeszcze posiadaczem T68 Lynx. A jeśli już przywołałeś do tablicy wątek z innego forum, to pozwolę sobie wkleić fragment pierwszej z brzegu wypowiedzi: "I won't say I would never buy another Onyx device, but I would want to see a better attitude from Onyx before I did." W naszej, polskiej rzeczywistości dochodzi jeszcze kiepskie wsparcie w postaci opóźnionych i z błędami wydawanych firmware'ów. Ogólnie obraz nędzy i rozpaczy. I to tyle w temacie...
|
20 lut 2015 22:34:15 |
|
|
Użytkownik
|
Launcher Onyxa jest fatalny. Pierwszy tydzień z T68 spędziłam testując różne inne i zostałam z ADW Launcher. Programy do czytania i poczty też oczywiście zainstalowałam własne (szczęśliwie wszystko można było robić bez roota i podszywania się pod smartfon). | | | | lucjanos napisał(a): Coś się ostatnio namnożyło w tym temacie niepoprawnych optymistów i innych romantyków. Przecież wystarczy poczytać ten wątek praktycznie od początku, a byście już dawno wyrobili sobie zdanie o firmie Onyx jak i o polskim dystrybutorze, firmie ArtaTech, która miała czelność wprowadzić na nasz rynek "czytnikopodobne" wyroby z Chin. Praktycznie z każdym modelem są mniejsze i większe problemy. A to resety urządzeń, które trzeba naprawiać gwarancyjnie tuż po zakupie (sic!), a to kiepskie wyświetlacze, wadliwe przyciski, kłopoty z dotykiem, błędy w oprogramowaniu, jakieś akcje z bateriami i wiele, wiele innych wad i potknięć. Kupiłem niedawno Aurę H2O i powiem tylko tyle - inny świat ! Można zrobić bezproblemowy czytnik, który pozwala się cieszyć czytaniem w komfortowych warunkach ? Pewnie, że można. Istotą sprawy jest jednak pytanie, czy się potrafi... | | | | |
Nie rozumiesz podstawowej sprawy: jeśli ktoś kupuje T68 z myślą wyłącznie o banalnym czytaniu, to rzeczywiście robi błąd - przede wszystkim przepłacając (no chyba, że te 0.8 cala robi mu taką różnicę i za nie jest gotów wyłożyć kilka stów). Lynxa kupuje się dlatego, że uważa się, iż można wykorzystać jego dodatkowe możliwości czyli normalny system operacyjny w połączeniu z ekranem epapierowym. Przykłady: - pisanie tekstów naukowych (to z mojego doświadczenia) - praca z pdf-ami (też ja) - lektura (taka niby pogłębiona i z modlitwami w środku) różnych świętych tekstów przy użyciu dedykowanych aplikacji androidowych (regularnie widziane na mobileread jako powód zakupu) - chęć korzystania z kilku ekosystemów ebookowych w jednym urządzeniu - Amazon, Kobo, Legimi i inne (regularnie podawane w różnych polskich komentarzach) można tak wypisywać kolejne, ale chyba widzisz, o co chodzi: T68 kupuje się dla jego szczególnych umiejętności. Swoją drogą powiem, że przez dwa miesiące użytkowania Lynxa znalazłam w nim tylko jeden większy problem i jedną mniejszą uciążliwość: - niedokładność dotyku w dolnej części ekranu - ale też rzadko używam ekranu dotykowego (wolę pisać z klawiatury bluetooth) - pozostawienie funkcjonalności telefonu, przez co nawet przy włączonym trybie samolotowym, udawane wyszukiwanie sieci zjada baterię. Poza tymi sprawami Lynx jest prawie moim epapierowym urządzeniem marzeń - zważ, że nie piszę "czytnikiem", bo na czytniku po prostu mi nie zależy. Moim marzeniem jest coś wielkości netbooka (a zatem trochę większe od Lynxa choć nie tak wielkie jak Universe) z epapierem i działające na normalnym Ubuntu. Ale póki co Lynx emuluje to nieźle, choć brak dobrej aplikacji LaTeX-owej na Androida trochę mnie smuci.
|
20 lut 2015 23:51:43 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: sony prs-650, onyx m92, onyx lynx
|
Dobrze gada, dać jej wódki. W moim przypadku było jeszcze: większa szansa że sie zaloguje do wifi - bo eap w czytnikach jest traktowany po macoszemu.
|
21 lut 2015 10:55:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: onyx t68 Lynx, inkBOOK
|
Gdzie można ustawić częstotliwość odświeżania w systemie lub w AlReader? W pierwszych postach tego wątku kol. airs opisywał to, ale w aktualnym systemie i AR nie mogę tego znaleźć.
|
21 lut 2015 19:57:41 |
|
|
Użytkownik
|
Rozumiem, że podłączasz klawiaturę przez bluetooth i piszesz jak na komputerze?:) Jak to się sprawdza w praktyce? Nie przeszkadza "odświeżanie" tekstu? Swego czasu zastanawiałem się nad sprzętem o podobnym zastosowaniu, w tym robienie notatek itp. E-ink wydaje się optymalny z powodu czasu pracy baterii.
|
22 lut 2015 11:59:31 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: sony prs-650, onyx m92, onyx lynx
|
MI się sprawdza bardzo dobrze. Do robienia notatek jak znalazł.
|
22 lut 2015 16:47:50 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Jakie klawiatury możecie do lynxa polecić? Czy są takie gdzie jeszcze dodatkowo można zrobić z czytnika stojak? Chętnie bym to potestował.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
22 lut 2015 18:21:51 |
|
|