Teraz jest 23 lis 2024 14:44:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 796 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 54  Następna strona
Onyx T68 
Autor Wiadomość
ArtaTech.pl

eCzytnik: inkBOOK
Post Re: Onyx T68
daro napisał(a):
Swoich zdjęć niestety nie mam, pisałem już dlaczego..ale proszę bardzo: post kolegi tomaszek71
tomaszek71 napisał(a):
http://swiatczytnikow.pl/wp-content/uploads/2014/09/lynx-vs-paperwhite.jpg to zdjęcie? No jest zażółcony na górze ale ja u siebie tego nie zauważyłem tzn. na cool reader tak a na onyx reader problem nie występuje

http://swiatczytnikow.pl/wp-content/upl ... rwhite.jpg
Z uwagą, że na moim egzemplarzu było to jeszcze bardziej widoczne..

Moje oczy słabo widzą owe zażółcenie na tym zdjęciu. Niestety. Jednak rozumiem, że chodzi po prostu o temperaturę barwy, która panu po prostu nie odpowiadała.
Mam pytanie: czy czytał pan kiedyś e-książki na telefonie/tablecie z "trybem sepii". Zamienia on kolor tła na żółtawy. Konsumpcja treści jest wtedy bardzo wygodna.

heavelock napisał(a):
Za to ja pozwolę sobie dodać zdjęcia swojego egzemplarza :)

http://imgur.com/a/9QwI9

Zdjęcia zrobione na różnych poziomach jasności(dwa na poziomie "3" oraz dwa w okolicy maksa) oraz jedno jest zrobione z dodatkowym oświetleniem(lampka biurkowa, żarówka energooszczędna 12W, skierowana w sufit). Przysłonięcie kartką miało dać w zamierzeniu jednolity wzorzec białości, dało ostatecznie jednolity element do prześwietlania.

Na wszystkich zdjęciach widać dość wyraźnie jaśniejszy dół ekranu. Tam na żywo ekran wydaje się bielszy, zażółcenie jest na górze.

Patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że potwierdzają się moje poprzednie przypuszczenia.
Ekran prawdopodobnie jest dobry, za to oświetlenie jest kiepskie. Nierówna jasność, nierówna temperatura barwowa. Po prostu chińczycy kupili diody kiepskiego sortu i poszczególne taśmy z ledami SMD mają różne temperatury barwowe - to tłumaczy dlaczego diody na górze i diody na dole świecą między sobą w miarę równo, a pomiędzy tymi dwoma seriami jest jednak widoczna różnica.

Ot oszczędność. Dobry sort diód jest droższy niż wiadro zawierające wszystko co świeci.

Zdjęcia tak na prawdę nie oddają tego jak to wygląda. Na szczęście nie wygląda to tragicznie, do przeżycia. Do serwisu na chwilę obecną nie oddam, bo mi aż tak nie przeszkadza. Po prostu informuję Państwa firmę o bugach, które odkryłem. Dodatkowo czytnik przyrósł mi już do plecaka i rąk w stopniu nie pozwalającym na zbyt długą przerwę w użytkowaniu.

Btw: Gdyby jakieś zdjęcia były jeszcze potrzebne to jestem do dyspozycji.

Dziękuję. Jedynie, co osobiście mogę zaproponować to rozmowę z Serwisem pod adresem: http://onyx-ereader.pl/pl/kontakt_serwis nt. temperatury barw doświetlenia.

daro napisał(a):
Ja właśnie też tak miałem, dół jaśniejszy, góra zazolcona, jednak bardziej niż u Ciebie.. Myślę że masz rację z tymi diodami..
Czy nadal Pan Adam twierdzi, że nie ma problemu?

Nic nie twierdziłem, nie potwierdzałem, nie zaprzeczałem, drogi Forumowiczu. Jak widzisz, ciągle zadawałem pytania i prosiłem.

heavelock napisał(a):
Z innych bugów, tym razem software'owych mogę wymienić brak czytania metadanych po wrzuceniu książek na czytnik - na ekranie głównym ledwie dodane książki nie posiadają okładek, trzeba odświeżyć metadane wszystkich książek żeby się pokazały.

I jeszcze jedna kwestia do Arta Techu - czy byłaby szansa na większą integrację słowników z OReaderem? Tak żeby wyglądało to jak na Kindle albo Kobo?

Ad 1. To nie jest "bug". Opcja wyłączona, aby nie obciążać zbytnio urządzenia. Zeskanować możesz e-booki wchodząc w Bibliotekę, otwierając menu rozwijane (prawy górny róg) wybierając Scan all meta-data.
Ad 2. Można pobierać aplikacje słowników z Google Play, a potem w Ustawieniach urządzenia ustawić domyślny słownik z standardowego QuickDic na ten zainstalowany.

20 paź 2014 8:38:09
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Pocketbook Inkpad 3
Drogi Panie Adamie..z całym szacunkiem dla Pana, ale ta rozmowa dalej nie ma sensu. Ani Pan mnie nie przekona, ani ja Pana..Nie jestem specjalista i być może, jak Pan pisze, chodzi tutaj o temperaturę barwy..nie mniej jednak, czy nierównomierny "rozkład" tej temperatury jest niczym niezwykłym i tak ma być? Myślę, że nie. Gdyby taki kolor jak na dole miał cały ekran, z chęcią odszczekałbym to co napisałem. Natomiast różnice w temperaturze barwowej góra-dól dają do myślenia.
Pozdrawiam..i na tym kończę czekając na poprawiony Lynx II.

20 paź 2014 9:00:04
Użytkownik

eCzytnik: T68 Lynx, PB Touch Lux3
Jestem tutaj nowy (aczkolwiek forum czytam od ok pół roku). Postanowiłem zmniejszyć przyrost miejsca niezbędnego na nowe książki kupując urządzenie do czytania wersji elektronicznych książek. Ponieważ czasami poza czytaniem potrzeba jest opracowania czegoś i sięgnięcia do zasobów archiwalnej prasy (a ta często jest w formacie djvu), toteż rozglądałem się za urządzeniami z większym ekranem niż 6". 6,8" - 7" to idealny kompromis pomiędzy poręcznością, a możliwościami wyświetlania. Więc na placu boju zostały 2 czytniki - do Onyksa przekonało mnie to, że w teorii obsługuje format djvu, jak i posiadanie przycisków. I teraz po lekturze tego wątku kilka moich uwag:
1) Na temat zażółceń nie będę się wypowiadał, gdyż preferuję czytanie bez podświetlenia (włączam je jedynie w podróży, gdy zapada już zmrok, a kierowca autokaru nie włączy jeszcze oświetlenia normalnego).
2) Musze powiedzieć, że to czego się obawiałem nie potwierdziło się, czyli da się czytać książki (czego moje oczy nie wytrzymywały na wszelkich tabletach, monitorach ect - tam dłuższego tekstu nie jestem w stanie przeczytać)
3) Urządzenie jest dość poręczne, dość dobrze się trzyma
4) Super, że można dobrać sobie czytnik do książki, gdyż niektóre dobrze czyta się tylko z ustawieniami wydawcy (no chyba, że naumiem się w szybki sposób ustawiać parametry dla OReadera, żeby tam gdzie trzeba było widać zmiany stylów)
5) Niestety do czytania djvu wbudowana aplikacja nie radzi sobie z częścią plików w tym formacie, z zewnętrznych testuję kolejny i każdy ma jakieś wady w obsłudze (niedostosowane są do czytnika niestety)
6) W zasadzie fbreadera mogłoby nie być, bo zauważyłem, że po otwarciu książki, ponowna taka operacja na danej książce jest niemożliwa, każda próba kończy się fiaskiem
7) Coolreader lepiej radzi sobie z wyświetlaniem książek, niż OnyxReader, ma jednak jedną wadę, przejście na następną stronę trwa zbyt długo - można w tym czasie iść na spacer.
8) Troszkę zasmucił mnie brak zasilacza, cóż - pewnie jak ktoś ma taki zasilacz do innego urządzenia to mu wszystko jedno - i tu nie chodzi nawet o cenę, chodzi o to, że kupując urządzenie z wyższej półki oczekuje się jednak by było ono kompletne (taki mały niesmak)
9) Problem mały jest z etui... Niestety wyskakuje górny magnes, czy jest jakiś sposób na to aby skutecznie go tam zatrzymać? Przypuszczam, że rozwiązaniem będzie jakiś klej, ale czy ktoś ma doświadczenie z tym, który się sprawdza?

To na razie tyle po kilku miesiącach użytkowania. Mam nadzieję, że uwagi wpłyną na lepsze to, że sprzęt będzie mniej problemowy w przyszłości, albo może ktoś podsunie kilka porad na to jak pozbyć się niektórych niedogodności. Szczególnie wdzięczny byłbym za polecenie jakiegoś wygodnego w obsłudze czytnika do djvu.

20 paź 2014 10:25:36
Zobacz profil WWW
Admin

eCzytnik: kindle
airs napisał(a):
heavelock napisał(a):
Z innych bugów, tym razem software'owych mogę wymienić brak czytania metadanych po wrzuceniu książek na czytnik - na ekranie głównym ledwie dodane książki nie posiadają okładek, trzeba odświeżyć metadane wszystkich książek żeby się pokazały.
Ale ta funkcja mi się podoba. Tak było w Kindle, że po wrzuceniu większej ilości książek, czytnik je automatycznie wszystkie indeksował i bateria spadała w oczach - ludzie się dziwili, że ma trzymać miesiąc, a żąda ładowania po trzech dniach.

Tak, tylko że indeksowanie w kindle to nie wyciąganie metadanych, a przeczesanie wszystkich słów w książce. Dzięki temu możesz błyskawicznie wyszukiwać słowa jednocześnie we wszystkich plikach jakie masz na czytniku. Samo wyciągnięcie metadanych jest natychmiastowe, nie ma z indeksowaniem nic wspólnego. Bateria może zauważalnie spadać jeśli ktoś na nowy czytnik wrzuca książki SETKAMI.

20 paź 2014 12:56:12
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: PB Mini, czasem InkBook
t3d napisał(a):
Tak, tylko że indeksowanie w kindle to nie wyciąganie metadanych, a przeczesanie wszystkich słów w książce. Dzięki temu możesz błyskawicznie wyszukiwać słowa jednocześnie we wszystkich plikach jakie masz na czytniku. Samo wyciągnięcie metadanych jest natychmiastowe, nie ma z indeksowaniem nic wspólnego.

Problem jest taki że mobi ma te metadane na początku pliku w łatwo (i szybko) parsowalnej strukturze binarnej + plus okładka to jeden plik graficzny konkretnie wskazany. Więc wszystko jest w miarę szybko i mało energetycznie.

Niestety w ePubie z okładką jest tak, że na dobrą sprawę musisz zrenderować jedną stronę (bo równie dobrze to może być okładka w svg i czystym htmlu+css, w dodatku złożona z kilku grafik), a metadane sczytać z xml-a (większe zużycie energii już na wstępie) a jeszcze przeczesać plik zip w poszukiwani tegoż.

Pewne założenia ePuba są fajne, a niektóre niestety mniej.

20 paź 2014 16:04:45
Użytkownik

Z serii pomysły na poprawienie oprogramowania Lynxa - fajną rzeczą byłaby ikonka zmiany natężenia światła umieszczona bezpośrednio na górnej belce czytnika. Zdecydowanie ułatwiłaby korzystanie z podświetlenia podczas używania innych programów do czytania niż oficjalne.

Edit:
Zapomniałbym. Lakier na przycisku "dalej", począwszy od krawędzi, zaczyna się wycierać. Myślę, że jestem w okolicy 4000 przerzuconych stron.

20 paź 2014 19:11:30
ArtaTech.pl

eCzytnik: Onyx Boox
@Kaczus, w sprawie etui, sugerowałbym kontakt z serwisem, nie powinien ''wyskakiwać''.

Okładki e-booków generują się po otwarciu pliku. Nie jest to żaden bug. W przypadku, w którym mamy kilkaset książek na urządzeniu, po uruchomieniu przeskanowanie wszystkich aby wyciągnac okładki zajęłoby zbyt duzo czasu i energii. Ponadto dzięki aktualnemu rozwiązaniu od razu widać, które książki mieliśmy okazję już czytać/uruchamiać.

Właśnie testujemy nowy update, jak tylko przejdzie testy, udostępnimy go. Wtedy Adam, bądź ja, damy znać o tym, że już się pojawił.

Pozdrawiam
Miłosz

21 paź 2014 9:02:34
Użytkownik

eCzytnik: KOBO AURA ONE and H2O
Z tym oprogramowanie jest coś na rzeczy, bo dzisiaj kontaktowałem się z serwisem w sprawie mojego czytnika, i miła Pani Karolina poinformowała mnie, że w zasadzie czekają już tylko na nowy soft i będę miał sprzęt naprawiony. Nowy firmware ma na pewno poprawić dotyk.

21 paź 2014 17:02:14
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PW, Onyx Boox T-68
Jest nowy soft dla Ryśka :) a na forum cisza :( . Wszedłem dziś na stronę supportu Artatech i co widzę : Oprogramowanie Android dla BOOX T68 Lynx (Build 4b3a3e4) data dodania aktualizacji 22.10.2014.

Dajcie info co się poprawiło. Ja dopiero wieczorem będę w domu miał w łapach swojego Ryśka.

27 paź 2014 13:16:38
ArtaTech.pl

eCzytnik: Onyx Boox
Nowy soft pojawił sie dosłownie kilkadziesiąt minut temu ;)

W nowej wersji pojawiły się nastepujące poprawki:
-poprawiono precyzje panelu dotykowego
-dodano aplikacje midiapolis drive
-poprawiono drobne błedy w tłumaczeniu
-poprawiono pasek wyszukiwarki
-poprawiono syntezatora mowy IVONA

Pozdrawiam
Miłosz

27 paź 2014 14:10:02
Użytkownik

eCzytnik: T68 Lynx, PB Touch Lux3
Miłosz ArtaTech napisał(a):

Przegrałem zgodnie z instrukcją na kartę (w chmurze nie znajduje), niestety po reboocie występuje błąd weryfikacji...

etit:
nagralem jeszcze raz na tą samą kartę plik i zadziałało :) Więc fałszywy alarm był.

27 paź 2014 19:07:51
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: i62e; T68 Lynx; InkPad 3
Miłosz ArtaTech napisał(a):

W nowej wersji pojawiły się nastepujące poprawki:
-poprawiono precyzje panelu dotykowego
[...]

Może jest i troszkę lepiej, ale mój prywatny wskaźnik jakości pokazuje, że raczej nie ("mierzę" podczas korzystania z klawiatury ekranowej: ile razy "wyjdzie" ?123 gdy próbuję nacisnąć shift).

Sklep (booxsource) podczas próby logowania wywala się tak jak się wywalał z komunikatem "Niestety, aplikacja Booxsource została zatrzymana". Pewnie chodzi o niektóre specjalne znaki w haśle, (a na i62e działa).

Na bardzo duży plus zmieniła się obsługa WiFi (co ciekawe, nic na ten temat w opisie). Teraz wystarczy puknąć ikonkę sieci by zmienić stan Wi-Fi.

Pozdrawiam.

27 paź 2014 20:22:15
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
Na pierwszy rzut oka jest kilka zmian.
To wersja 1.6.3 jak jest napisane w "O nas".
- pojawiła się regulacja głośności w powiadomieniach (po wskazaniu na bateryjkę w pasku systemowym)
- oprócz wspomnianego na stronie Midiapolis Drive pojawiła się też aplikacja Nowości - obie mają swoje ikonki na dolnym pasku. Nowości to "News" na liście aplikacji (czytnik rss).
- jest nowy program do czytania epub i PDF, czyli Onyx Neo Reader. Ma dodatkowe regulacje tekstu: kontrast i pogrubienie.
- usunięty CoolReader, można sobie zainstalować oryginalny ze sklepu google, albo ten onyxowy - oba działają.
Spoiler! Jak ktoś bardzo tęskni za wersją zintegrowaną z launcherem, to mam taką ostatnią działającą, można pobrać i normalnie zainstalować, działa:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3722780/Onyx_BOOX/CoolReader-OnyxReleaseT68-v3_1_1-5.apk

- jest nowa wersja OReadera, ale ja i tak polecam instalację specjalnej autorskiej wersji AlReadera dla ekranów e-ink (jest lepsza - ma więcej opcji regulacji tekstu)
- pojawił się "Szkicownik Onyx" - do maziania palcem po kartkach ;)
- można włączać i wyłączać WiFi stukając palcem w znaczek sieci na górnym pasku systemowym
Tyle na razie zauważyłem.
Trzeba sprawdzić w praktyce, jak działa...

27 paź 2014 21:08:58
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: PW2, H2O, Inkpad 3, One, Forma
A gdzie jest poprawa kontrastu i zmniejszenie natężenia oswietlenia ja sią pytam???

27 paź 2014 21:15:15
Użytkownik

Strona padła, nici z aktualizacji na chwilę obecną:(

27 paź 2014 21:19:15
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 796 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 54  Następna strona