Teraz jest 25 lis 2024 13:20:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Najlepszy (używany?) czytnik E-ink do 350zł. 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Najlepszy (używany?) czytnik E-ink do 350zł.
Witam.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zakup czytnika. Popełniłem częściowy błąd, bo kupiłem rok temu budżetowy tablet - częściowy, bo tablet bardzo dobrze sprawuje się w filmach, ale czytanie na nim ebooków to katorga. Tragiczne kąty widzenia LCD i świecenie po prostu męczy. Udało mi się przeczytać jedną całą książkę na nim (swoją drogą polecam - Dean Koontz "Jedyna Ocalona"), ale miałem dość.

Szukam możliwie dobrego czytnika z tym magicznym e-papierem, który udałoby mi sie wyrwać w okolicach 350zł. Co poradzicie? Bawić się w jakieś Onyxy lub inne Vedia czy polować na używanego Kindla? Nie potrzebuję żadnych bajerów typu Wifi, czytanie na głos albo odtwarzacze muzyki - chcę wyłącznie na tym czytać.

Ważne dla mnie są dwie rzeczy:
- jakość i czytelność wyświetlanych tekstów
- wytrzymałość urządzenia

Ciągle przeglądam Allegro i Tablicę, ale już nie wiem na co się decydować.

EDIT: Tak, wiem, nie ten dział - kompletnie nieczytelny ten poddział o wyborze sprzętu, dlatego mi umknął - możecie przerzucić do odpowiedniego.

11 cze 2013 15:00:25
Mod

eCzytnik: PB622
Post Re: Najlepszy (używany?) czytnik E-ink do 350zł.
Twój post przeniosłem do odpowiedniego działu. Rzuć okiem - jest już kilka podobnych postów :)

11 cze 2013 15:21:46
Użytkownik

Ok dzięki.

To może inne pytanie - Kindle 5 WIFI jest podejrzanie tani: 360-385zł. Skąd tak niska cena przy tak wysokiej 'cyferce'? Starsze modele chodzą po 450zł, a tu tak tanio... gdzie mamy haczyk?

11 cze 2013 19:34:35
Mod

eCzytnik: PB622
Kindle 5 jest po prostu wersją podstawową czytnika a cena głównie zależy od tego co czytnik ma na pokładzie. Dodatkowo te czytniki za 360-385 zł to najprawdopodobniej tzw. Special Offers, czyli czytniki które wyświetlają reklamy (nie przeszkadza to w czytaniu książek), dzięki czemu czytnik jest tańszy o 20 dolarów. Czytniki te są przeznaczone na rynek USA a w innych krajach pojawiają się w ramach "prywatnego" importu. Z tego powodu mogą pojawić się "niespodzianki" gdy trzeba poddać czytnik naprawie w ramach gwarancji. Najczęściej gwarancja jest wtedy realizowana przez sprzedawcę (np. może on wymienić czytnik na nowy) ale jak zawsze w takich przypadkach obowiązuje zasada caveat emptor.

11 cze 2013 20:14:12
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
To wcale nie jest taka niska cena, biorąć pod uwagę, że Special Offers chodzą w USA po $69. W Tesco przez krótki czas taki Kindle był za 349,99 zł. Normalne wersje bez reklam są na niemieckim amazon za 69 euro.

11 cze 2013 21:06:20
Zobacz profil WWW
Virtualo.pl

eCzytnik: BOOX i62
Oczywiście zakup Kindla to bardzo dobry pomysł, czytniki te wciąż cieszą się dużą popularnością i są naprawdę bardzo dobre, jeżeli zdecydujesz się na zakup używanego czytnika dokładnie sprawdź co kupujesz, czy model nie jest uszkodzony, a opis zamieszczony np. na aukcji odpowiada stanowi urządzenia w rzeczywistości. Z nowych czytników w cenie ok. 350 złotych możemy polecić Pocketbook Basic 613, na którym z pewnością będzie Ci się dobrze czytało. W tym czytniku zastosowano technologię e-ink Vizplex, która cechuje się wszystkimi zaletami e-ink Pearl i oferuje praktycznie identyczny komfort czytania w świetle dziennym. Czytnik jest prosty w obsłudze, wyposażony w kilka przydatnych funkcji podczas czytania: zakładki, słowniki, wyszukiwanie słów, aktywny spis treści, możliwość katalogowania książek w folderach oraz obsługa kilkunastu formatów książek bez konieczności konwersji i edycji plików. Gdy już e-czytnik kupisz podziel się wrażeniami z pierwszego czytania :)

15 cze 2013 18:42:25
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Drodzy Państwo ostatnie pytanie przed ewentualnym zakupem i już nie męczę - czy Kindle 5 ma jakieś poważne braki względem tych wszystkich Booxów i innych nie-kindli w podobnej cenie?

Pomijamy tu markę, jakość obudowy, plastików itp. Chodzi mi o funkcjonalność i ekrany.

15 cze 2013 18:48:20
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Jedyne, do czego można się przyczepić to obsługa PDFów. Kindelki generalnie nie mają reflow (przeformatowywania w locie PDFa).

15 cze 2013 18:57:26
Zobacz profil WWW
Użytkownik

W żadnym wypadku nie zamierzam czytać PDFów. Jakoś nie przepadam za tym formatem.

Czyli zważywszy na identyczne ceny to w zestawieniu
Onyx Boox A62S Evo ------- Kindle 5 ------- Pocketbook Basic 613
I tak wygrywa Kindle?

Chcę tylko najlepszy jakościowo ekran i porządną baterię - żadnych słowników, przeglądarek, mp3 i PDFów nie mam zamiaru używać. Tylko Mobi i ePub.

15 cze 2013 19:29:56
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Nie mogę w pełni i bezstronnie porównać tych trzech bo ich nie mam w ręku, ale moim zdaniem na kindelku się nie zawiedziesz. :) Kindle Classic to porządny sprzęt. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem K3 od ponad dwóch lat i z tej perspektywy mogę śmiało stwierdzić, że był to dobry zakup.

15 cze 2013 21:06:45
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Oyo SII
Jak nie chcesz dotyku to oczywiście Kindle 4 czy 5, to jest to samo.
Z dotykiem Nook Simple Touch.

15 cze 2013 21:17:08
Użytkownik

No tylko że dla mnie jedynym realnym źródłem zakupu Kindle 5 byłby ten oto sprzedawca (który rzekomo posiada sklep) - http://tablica.pl/oferta/kindle-5-wifi- ... cbf5179209

Pytałem o gwarancję itp i odpisał, że oni (czyli ten sklep) realizują reklamację poprzez kontakt z Amazonem i w ciągu 3 dni od uznania wady dostaję nowego. Nie wiem... sądzicie, że to lepszy pomysł niż zakup Booxa w RTV Euro AGD, który mam praktycznie ulicę od siebie?

Po prostu realnie boję się tego, że kupię w pn tego Kindla, we wtorek się wypali 10 pikseli i zostanę z wadliwym urządzeniem sam sobie.

15 cze 2013 22:47:59
Użytkownik

eCzytnik: Oyo SII
Jeśli dostaniesz fakturę/paragon z Amazonu to bezpośrednio z nimi rozwiązujesz sprawy gwarancji, poszukaj, było w internetach pierdyliard razy.

15 cze 2013 23:37:17
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
Podstawą do załatwienia sprawy bezpośrednio z Amazon jest zarejestrowanie czytnika na twoje konto w Amazon.com. Amazon udziela tylko rocznej gwarancji na Kindle.

16 cze 2013 8:42:05
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Ok, dokonałem wyboru. Padło na Pocketbooka 613.

Gdyby kogoś interesował mój tok myślenia :D :
- szukałem czytnika 'do czytania', bez bajerów, liczył się tylko wyświetlacz + formaty. Do wyboru miałem Boox A62S Evo, Kindle 5 i Pocketbooka 613. Dlaczego nie Kindle? Bo poważnie boję się wsparcia po zakupie od sklepów oferujących sprzęt w logicznej cenie. A dlaczego Pocketbook? Bo jest lżejszy, ma lepszy wygląd, który przybliża go do tabletu, a nie urządzenia z panelem wielkości 1/3 ekranu.

Do tego wybrałem białą wersję, bo najbardziej upodabnia to całość do książki ;)

Dopiero sprzęt zamówiłem, ale jak przyjdzie to napiszę kilka słów, bo pierwszy raz będę trzymał takie coś w rękach.

EDIT: Aha, no i Pocketbook w Proline miał 24m gwarancji, Boox w Euro AGD tylko 12.

18 cze 2013 15:23:21
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona