Ta aktualizacja jest stworzona właśnie pod XP, więc postępując wg instrukcji zawartej w paczce w pdf'ie powinno wszystko gładko przejść.
Ja w szkole też rosyjskiego się uczyłem
ale angielskiego też udało mi się "liznąć", więc postaram się jutro (jeśli nikt się nie wypowie) przetłumaczyć i wypunktować instalację z manuala.
Na pewno możesz skopiować z czytnika katalog BOOKS. W przypadku niepowodzenia mało prawdopodobne jest, byś coś popsuł, ale może się zdarzyć że wymagany będzie format.
Jeśli do następnego posta cierpliwości Ci jednak nie starczy, to na XP winno to wyglądać tak:
1. rozpakuj ściągniętą paczkę
2. załóż katalog UPDATE np. na dysku C (C:\UPDATE)
3. przegraj plik LiveSuitPack100_ex.exe do nowo utworzonego katalogu
4. uruchom go... po chwili wypakują się tam pliki LiveSuit'a.
5. uruchom właśnie "urodzony" LiveSuit.exe
6. w programie, który się uruchomił, kliknij "Select IMG" i wskaż plik z katalogu FIRMWARE (plik z rozszerzeniem .img - ściągnięty i wypakowany w pkt.1)
7. powinien uaktywnić się przycisk "Update" - kliknij go.
i teraz uwaga, bo to dość newralgiczne miejsce:
Zaraz na początku aktualizacji system poprosi DWUKROTNIE o dodanie sterownika urządzenia.
Najpierw zapyta, "czy system windows powinien poszukać sterownika w internecie" (cytuję z pamięci) - WYBIERASZ "NIE, ZNAJDĘ GO SAM" (też z pamięci).
Następnie pytanie czy WINDOWS ma sterownik wyszukać:
- automatycznie
- wybiorę go z listy...
Wybierasz oczywiście drugą opcję
W kolejnym okienku wskaż katalog z plikiem sterownika z paczki z pkt.1
(katalog TOOLS\USBDRIVERS) - zatwierdź OKejem lub DALEJ,
i UFF to wszystko.
Podczas instalacji sterownika może wyskoczyć okienko z ostrzeżeniem, że próbujesz zainstalować nieprzetestowane przez Widnows oprogramowanie - potwierdź odpowiednim kliknięciem, że masz tego świadomość.
Powyższą operację należy wykonać dwukrotnie (windows dwa razy zapyta o sterownik USB). Za każdym razem wybierz ten sam katalog.
"menu kontekstowe" to menu ukazujące się po prawym kliknięciu myszką na plik - to może skrócić proces, jednak nie jestem pewien czy zadziała na Windowsie XP. Ja skróciłem test z instrukcji.
Jak proces nie dobrnie do końca, jeśli komputer się zawiesi / zabraknie prądu / pies nagle wyrwie kabel USB - nic wielkiego się nie stanie. Prawdopodobnie trzeba będzie przeprowadzić formatowanie, opisane przeze mnie gdzieś tam wyżej.