Teraz jest 27 lis 2024 0:15:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Oddawanie krwi 
Autor Wiadomość
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
słyszałam, że jak oddaje się jakiś czas krew to potem jak chce się przestać, to nie można, bo organizm produkuje nadmiar krwi. słyszeliście o czymś takim?
postanowiłam już dawno, że będę oddawała krew, tylko muszę czekać aż skończę 18 lat...

http://www.preview-hdkpck.yoyo.pl/readarticle.php?article_id=4 napisał(a):
Chcę oddać krew, ale...

...czy od krwiodawstwa się chudnie lub tyje i czy jeśli raz zacznie się oddawać krew to czy trzeba będzie to robić zawsze?
Tego typu obawy, mimo że są zupełnie bezpodstawne, to bardzo często powracają w pytaniach od przyszłych krwiodawców. Oddawanie krwi nie spowoduje wzmożonego jej wytwarzania. Nic Cię nie zmusza do regularnych donacji - oddanie krwi wywiera taki sam wpływ na jej produkcję, jak krwawienie z nosa, miesiączka czy skaleczenie w palec. Wielu systematycznych dawców oddaje krew regularnie nawet 6 razy w roku i robi to tylko dlatego że tak postanowili. Często podobne wątpliwości mają także np. sportowcy. Uprawianie sportu w żadnym wypadku nikogo tu nie dyskwalifikuje, a donacja nie wpłynie ujemnie na wyniki sportowe.

Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę :D

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

14 sie 2007 22:32:44
Zobacz profil WWW
Ja tam prawie systematycznie oddaje krew :) I byla jedna bardzo smieszna sytuacja, bo kumpela poszla oddac krew i trzymali ją 40 minut na tym fotelu, bo jej krew nie chciala leciec i pani pielegniarka jej caly czas trzymala igle :) Po pol godziny smialismy sie, ze pewnie jej krew spuscili a przetaczaja piwo, ale to nie byla prawda :P

21 paź 2007 21:47:37
Użytkownik

Jeny! Nie jestem pełnoletnia i nie mogę krwi oddawać, a chciałabym. Aczkolwiek grudzień przyszły rok i już już leci krew oddać :D .

22 paź 2007 7:57:12
Użytkownik

oj powinnam sie wybrać do krwiodawstwa bo dawno nie byłam. Zawsze sie dobrze czułam po oddaniu krwi

Odwaga to siła, która nas napędza.
Z ciemności podążmy ku wierze.

ObrazekObrazek

22 paź 2007 10:04:30
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Kiedyś oddawałem krew - co 8 tygodni i nie najlepiej się po tym czułem.
Teraz oddaję płytki krwi - można co 4 tygodnie bez negatywnych skutków(2x częściej czekolada + 1 dzień 100% płatnego zwolnienia co miesiąc)
Nie wczytywałem się we wcześniejsze posty więc wybaczcie jeśli zdubluję informację - oddawaną krew można odliczyc od podatku na podstawie stosownego zaświadczenia ze stacji krwiodastwa.
Jest jakiś tam przelicznik 450ml krwi = 250ml płytek = ok.100-120zł.
Może to kogoś zachęci?

06 gru 2007 22:22:53
Admin

Co 8 tygodni? To nie za często? AFAIR był dłuższy okres wymagany, ale mogę się mylić... Jak wygląda oddawanie płytek krwi? Mam nakapać krwią na CDki? ;)

A, i jeszcze jakbyś podlinkował jakieś źródła mówiące o możliwości odliczenia tego od podatku...

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

06 gru 2007 22:51:33
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Moja mama jest farmaceutką. Kiedyś poruszałem z nią ten temat. Bezpiecznie jest oddawać krew raz na 3 miesiące, ale i wtedy człowiek poniesie póxniej konsekwencje. Twierdzi ona, że najbezpieczniej oddawać krew raz na pół roku, bez późniejszych skutków ubocznych. A jakie to skutki... Oddajac krew raz na trzy miesiące przyzwyczajamy organizm do tego aby produkował wiecej i szybciej krew, to jest logiczne. Ale jeśli będziemy organizm przyzwyczajali tak długi okres, to w późniejszych latach, gdy już nie będziemy mogli oddawać krwi, organizm się nie przestawi, wtedy dochodzi najczęsciej do zagęszczenia krwi, co nie jest już do końca bezpieczne.

06 gru 2007 23:01:25
Użytkownik

O odliczaniu od podatku jako darowizny dowiedziałem się w stacji krwiodastwa, poszukam jakiejś oficjalnej "podkładki".
Oczywiście dotyczy to honorowych krwiodawców.
Krew tzw.pełną oddawałem co 8 tygodni - taka była wówczas norma.
Płytki oddaję co 4 tygodnie. Nie znam nazwy metody ale ich pobieranie nowszym aparatem (na jedną rękę) trwa ok 1 godziny,
natomiast starszym co najmniej 1,5. Wszystkie powyższe informacje zdobyłem "w boju" oddając krew od kilku lat.

Znaleziona informacja: http://www.kwpsp.wroc.pl/hdk/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=1

07 gru 2007 7:40:33
Bardzo dobrze ze ktoś rozpoczął wątek na temat oddawania krwi. Ponieważ ja z przyczyn losowych musiałem skozystac z tego życiodajnego płynu. Gdyby nie ludzie dobrego serca co oddają krew to mnie po wypadku samochodowym to by juz nie bylo na tym świeci. Wszystkim co oddją, oddali lub chcą oddac krew bardzo dziekuje i prosze oddawajcie dalej. Na pewno to komus uratuje życie. Dziekiuje i pozdrawiam

01 mar 2008 16:34:09
Ja oddaje na bieżąco co dwa miesiące, czekoladki wpadną, dzień wolnego w pracy i jeszcze można komuś pomóc, i tak jak ktoś napisał ekonomicznie bo dwa browarki i fruwamy hehe.
pzdr
silent22

01 mar 2008 23:26:18
planuję oddawać krew od kwietnia (6.04 - 18 urodziny) ale mam trochę stracha przed igłą
czy to bardzo boli?

02 mar 2008 13:06:26
Admin

Yuki - raczej nie. To znaczy, może samo nakłucie tak - zależnie od tego, jak bardzo jesteś wrażliwa - ale już pobieranie krwi nie powinno wywoływać jakiegoś dodatkowego bólu. Pamiętaj, żeby dzień wcześniej wypić sporo wody. Co jeszcze? Ach, musisz wziąć poprawkę na miesiączkę - kiedyś pytałem, jak to z tym jest, ale gdzieś mi się mail zgubił - spytaj więc wcześniej w swoim centrum krwiodawstwa, czy gdzie tam chcesz krew oddawać, powinni Ci udzielić pełnych informacji.

02 mar 2008 13:16:10
Zobacz profil WWW
Ostatnio słyszałam ogłoszenie w radiu, że mały chłopiec potrzebuje krwii 0rh-, czyli mojej grupy. A ja nie mogę mu pomóc, bo w Polsce jest ustanowione prawo, że człowiek moze oddać krwe po 18nastych urodzinach, bo dopiero wtedy jego organizm będzie wystarczajaco dojrzały. Zaznaczam, że ja kończę 18 lat w połowie lipca.
Chłopiec musi poczekać 4 miesiące, ale później może go już nie być.

02 mar 2008 14:19:54
Taak... Ja tylko czekam aż osiągnę pełnoletność, żeby oddać. Byłam dzisiaj z mamą (^^) i było czysto, sterylnie.

02 mar 2008 20:16:00
Ostatni policjanci wykazuja nadzwyczajna aktywnosc krwiodawcza....W ten sposob strajkuja, bo po oddaniu krwi przysluguje dzien wolny od pracy.

07 mar 2008 8:13:32
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona