|
|
Teraz jest 21 lis 2024 15:43:21
|
Onyx Boox M90 - pierwsze testy
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Simpad ,iPad i Onyx M92
|
Re: Onyx Boox M90 - pierwsze testy
Kolego ,jak jak miałem x61s to chyba z kilkadziesiąt razy wgrywałem system i wgrywałem Ivone ,odświerzanie miałem ustawione na zawsze i Ivona nie uruchamiał się ( dostałem nawet 31.08.2011 nowy soft , nie wiem czy jest już dostępny z tego dnia) . Dopiero pomogło zainstalowanie na karcie ,miałem też kilka rozmów z serwisem i okazuje się że podczas przegrywania plików na czytnik ,pliki są wgrywane częściowo lub są uszkadzane. Niewiem czy to wynika z różnicy w poszczególnych modelach ,ale może być też tak jak z bateriami ,u jednych trzymają długo a u innych 2-3 dni. Tak więc u Ciebie wystarczy ustawić odświeżanie , u innych może będzie trzeba wgrać na kartę Ivone.
|
13 wrz 2011 19:30:11 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: brak
|
Ehh, obawiam sie ze w Vobisie wcisneli mi zwrocony towar. Czytnik byl porysowany od początku, ale wziąłem go bo nie mieli innego na stanie a mi się spieszyło. Bateria trzyma mniej niz 4 dni, oraz karta flash po wrzuceniu kilku plików odmawia dostępu z poziomu komputera, i wyskakuje komunikat błąd Operacji wyjscia/wejscia. Po zformatowaniu pamięci z poziomu czytnika przez chwile działa.
|
19 wrz 2011 0:15:38 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: kindle 3
|
Witam kupiłem w sobotę (17.09.2011) m90 i... chyba już żałuję - w ogóle nie dało się skomunikować go z komputerem wprawdzie po podłączeniu kabelka na kompie pojawiają się 2 nowe dyski (domyślam się że 1 dot.pamięci wewnętrznej, drugi karty sd), ale... przy każdej próbie ich otwarcia wyskakuje błąd i/o nie pomogły zmiany komputerów (systemy vista i xp) ani kabelków, - po formacie wewnętrznej pamięci była ona przez chwilę widziana przez komputer (znaczy się jeden raz udało się otworzyć na kompie przypisany jej dysk) były na niej 3 foldery jakieś z kropką, ale po wgraniu jednego pliku znowu przestała się odzywać i już więcej nie raczyła (dysku karty sd nie udało się otworzyć przez kabelek ani razu), - po tym formacie pamięci wewnętrznej przestała działać ivona (jakiś błąd tts wyskakuje), - udało mi się bezpośrednio na komputerze nagrać na kartę sd kilka plików i folderów z zawartością, które były później otwierane przez m90, ale po wgraniu chyba 7 czy 8 folderu, m90 nagle przestał widzieć foldery na karcie sd teraz pokazuje tylko _pliki_ z katalogu głównego karty (folderów nie pokazuje) - przy czytaniu książek losowo wyrzuca z książki przy próbie zmiany dopasowania tekstu lub obrotu ekranu, - nie widzi dodatkowych czcionek wgranych do folderu fonts na karcie sd, - wysłałem maila z opisem sprawy do artatechu i do vobisu, od adresu serwisu artatechu mail się odbił (wrócił jako undelivered), a vobis nie odpowiedział, - próba odświeżenia którejś ze stron serwisu www.rp.pl kończy się wielokrotnym miganiem ekranu (nie wiem czy to wina elementów tej strony, czy czytnika) - nie wiem jeszcze jak długo wytrzyma bateria - na razie zeszła z 3 do 2 kresek acha, soft 1.5.1 20110902
|
19 wrz 2011 20:24:48 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Uff, sporo tego... Chyba coś z nim nie tak Pliki głosów do syntezatora mowy zostały wykasowane wraz z formatem pamięci wewnętrznej (katalog .tts). Trzeba je z powrotem wgrać do pamięci (albo na SD), ale jeśli się nie daje to tylko serwis. Jesli formularz serwisowy na stronie: http://onyx-ereader.pl/contact/serwis nie działa poprawnie, to maila można wysłać na adres: serwis@artatech.pl ale najlepiej zadzwonić - tel. na stronie serwisu. Do Vobisu chyba nie ma co uderzać, chyba że chce się wymienić albo zwrócić. U mnie na BOOX 60 - podstrony od "www.rp.pl" też migają kilkukrotnie, ale tylko te, na których jest reklama.
_________________ W też
|
19 wrz 2011 20:55:11 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: boox M90
|
Mojego m90 też nie widać na pc. Pod xp jest tylko pusty czytnik kart, natomiast pod win 7 {ten sam pc} są 2 napędy, ale nie można ich otworzyć. Natomiast pod androidem na tabecie widać tylo czytnik. Myślę, że to wina softu, bo zaraz po kupieniu {przed aktualizacją} wszystko było ok. Ciekaw skąd amsz soft 1.5.120110902, ja mam 1.5.120110828
|
20 wrz 2011 10:19:45 |
|
|
Użytkownik
|
Witam
uzupełnienie do mojego posta z 19.09 19:24:48: po naładowaniu baterii na full (nie była jeszcze zupełnie rozładowana - od soboty zeszła z 3 na 2 kreski, chciałem tylko zobaczyć, czy to coś pomoże - na forach są info, że czasem pomaga...) udało się na komputerze przez kabelek otworzyć dysk karty SD (i nawet tą drogą coś na niego zapisać) pamięć wewnętrzna m90 dalej zgłasza "błąd I/O"
czytnik widzi już też czcionki w folderze /fonts na karcie sd i słowniki w folderze /dicts ale tylko rozpakowane... tzn nie-w-pliku-zip to tak a propos informacji wyczytanej na którymś z forów, że m90 pliki zip "bierze tak po prostu" w słowniku w miejscu spellingu dalej są jakieś litery i cyfry zamiast symboli wymowy
po ponownym wgraniu na
soft opisany jako 1.5.1 20110902 po prostu był na czytniku, który dostałem w sobotę 17.09 w Vobisie w Arkadii w W-wie
na pamięci wewnętrznej udało mi się na razie zapisać cokolwiek tylko metodą copy/paste z karty SD (fajnie przynajmniej, że kopiuje całe foldery) (nie próbowałem jeszcze zapisywać czegoś pobranego z sieci)
dale przy próbie zmiany czcionki albo orientacji ekranu w trakcie czytania losowo "wyrzuca" z książki
odpowiedzi na wczorajszego maila z opisem sprawy do serwisu artatechu i vobisu dalej nie dostałem
nie rozumiem, dlaczego, żeby zapamiętać narysowany szkic, trzeba zrobić "eksportuj" zamiast "zapisz"...
nie mierzyłem w formalny sposób czasów, ale próbowałem otwierać różne pliki, np: pdf ok 85MB ok 200stron lub djvu ok 150MB ok 3,5tyś stron o ile samo otwieranie oceniam jako "dość długo" (kilkanaście ... dwadzieścia kilka sekung) to później przechodzenie między stronami (też skoki np z 20tej na 450tą czy 1534tą..) jako "akceptowalne" przy włączonym odświeżaniu co 5 stron
mała dygresja: w wakacje kupiłem żonie kindla3 (używany głównie do literatury) - on działał (i działa) "tak po prostu": na zasadzie "wyjmujesz z pudełka, włączasz, ściągasz/wgrywasz, czytasz... w słowniku są prawidłowe znaczki do spellingu itd
tutaj są hece jak wyżej... ale zachciało mi się dużego ekranu i czytania formatów innych niż mobi... (planuję używać głownie do 2..3 szpaltowych pdfów typu dzienniki ustaw i wersje pdf gazet EP i EdW - czyli listingi i schematy elektroniczne) to teraz mam za swoje...
|
20 wrz 2011 12:24:06 |
|
|
Użytkownik
|
jeszcze dwie sprawy... 1) znowu czytnik widzi foldery na karcie sd90, ale nie wiem, co na to wpłynęło, czy: - naładowanie baterii na full, czy - usunięcie z nazw folderów znaku "-"
raczej nie ma to związku z ilością folderów - jak przestał je widzieć było ich 7 czy 8, teraz jest kilkanaście
2) ściągnąłem z onyx-ereaders.pl pliki ivony, wgrałem do .tts na sd i na razie działa... btw... czy ktoś wie jak je teraz przenieść do pamięci czytnika skoro przez kabelek nie mogę jej otworzyć, a copy/paste się nie da, bo folder .tts jest niewidoczny?
|
20 wrz 2011 12:52:59 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Forma, Oasis 2
|
Na stronie onyxa jest już jako preorder M92 http://www.onyxboox.com/product_info.php?products_id=41Powiększając zdjęcie nie widać już "dotykowych" przycisków i słynnego IR Wysyłka od 24.11 Ciekawe czy nadal będą wspierać M90 i czy M92 będzie dostępny w Polsce ?
|
01 paź 2011 9:04:52 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox M90
|
Ja też się zastanawiam czy dobrze zrobiłem kupując Onyxa M90 zamiast Kindla DX. Właśnie pozapisywałem wszystkie pliki na PDF bo jak na razie (nie wiem o innych) tylko ten format daje dobre rezultaty (DOC i RTF sprawiają drobne acz na dłuższa metę uciążliwe kłopoty). Problemy sprawia również "IR". Gdybym jednak żałował kupna, podjąłbym kroki reklamacyjne.
|
01 paź 2011 13:12:52 |
|
|
Użytkownik
|
Ile zebrałem cięg od wściekłych fanów M90 w kwietniu czy maju (zanim się ukazał) gdy ośmieliłem się krytykować przyciski dotykowe i "IR". Mimo to kupiłem M90 "z braku laku". I teraz sam się męczę z tymi sensorami. Sprawdziły się wszystkie obawy plus doszło, że gdy chcę wcisnąć IR, mam dodatkowo przesuniecie - czyli np. zaznaczam (szurając IR) na liście A, B, C, D plik C a naciśnięcie powoduje przesunięcie na B i jego uruchomienie (bo mimo naciśnięcia nadal działa funkcja przesuwania). No i teraz czekaj 1/2 minuty do minuty aż się uruchomi, potem zamknij i spróbuj ponownie . A teraz jak widać producent odchodzi od sensorów i pokornie przyznaje, że się pomylił. Tylko co z naszymi M90? Czy będą go wspierali czy zepchną nas w niepamięć? Mówiąc - wspierali - mam na myśli oprogramowanie niewątpliwie inne niż dla M92 i późniejszych ze względu na sterowniki sensorów. Czy będa chcieli walczyć z nadpobudliwością IR i jego odmiennym zachowaniem w słońcu? Wątpię. Jak za chwile nie ukaże się oprogramowanie likwidujące ww. błędy IR i paru innych wymienianych przeze mnie i innych na forach, zbieram moje M90 do pudełka i idę do Vobisu z reklamacją. Bo głównym powodem, że się zdecydowałem na Onyxa, było wydawanie uaktualnień oprogramowania. A zaczynam mniemać, że M90 im się nie sprzedaje i że "położyli laskę" na tym modelu.
|
01 paź 2011 13:24:57 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Wszystkie modele czytników Onyx BOOX mają wsparcie w postaci aktualizacji i poprawiania błędów w oprogramowaniu. Dlatego należy się spodziewać również aktualizacji firmware-u dla modelu M90. Czcionki (katalog: "fonts") i słowniki (katalog: "dicts") mogą być zarówno w katalogu głównym karty SD jak i w katalogu głównym pamięci wewnętrznej flash ("Biblioteka"), w postaci odrębnych plików, a nie spakowane w archiwum "ZIP". Ta funkcja jest prawie od początku w oprogramowaniu BOOX-ów. Czytanie archiwów ZIP "po prostu" dotyczy dokumentów, ebook-ów w formatach: HTML, RTF, FB2 i TXT (czyta również spakowane formaty epub, pdb i mobi/prc, ale nie ma sensu ich pakować gdyż ich struktura wewnętrzna jest już spakowana). Jednak takie archiwum może zawierać pojedyncze pliki (1 archiwum = 1 dokument). Lepsze rezultaty dają formaty EPUB i MOBI/PRC (i FB2 ale ten znany bardziej w Rosji), w których jest obsługa grafik i przypisów, a także spisu treści i dzielenie wyrazów. Czas wczytywania PDF-ów jest zależny od objętości, stopnia skomplikowania i zawartości pliku i średnio utrzymuje się w granicach od 3 do 10 sekund. Nieliczne pliki wczytują się dłużej, te same, które potrzebują czasu również na PC.
|
01 paź 2011 17:14:31 |
|
|
Użytkownik
|
Właśnie się spodziewam od dwóch miesięcy z górą. Niestety nic z tego spodziewania nie wynika. Jeśli jakies "idzie" to czy naprawi poniższe problemy? 1. Wygaszacz ekranu - wznowienie powoduje zamknięcie otwartego pliku i wyjście przeglądarki plików/katalogów na najwyższy poziom (jakby odłączyła się na chwile karta pamięci). 2. Potrzebna jakaś regulacja czułości IR bo inaczej działa na słońcu (nawet sam przerzuca strony gdy słońce nisko) a inaczej gdy światło jest rozproszone albo świeci żarówka.
|
01 paź 2011 17:24:18 |
|
|
Użytkownik
|
Ostatnio czytałem przy lampce nocnej za sobą i niestety przewalał strony po kilka, tak że straciłem orientację i zrezygnowałem z czytania. Naprawdę gratulacje dla pomysłodawcy tego sensora.
|
18 paź 2011 22:27:10 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Pocketbook Inkpad 2
|
Cześć i witam wszystkich na forum.
Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale mam podobny problem jak niektórzy z wrzucaniem plików na pamięć wewnętrzną. Otóż na początku wszystko wrzuca się pięknie ale po paru minutach pokazuje się błąd wejścia wyjścia (Total Commander zatrzymuje się na 98%). Potem żeby komputer znowu widział czytnik trzeba sformatować pamięć wewnętrzną. To nie wina kabla, sprawdzałem na kablu od dysku zewnętrznego, to samo. Czy ktoś z was wie jak rozwiązać tę usterkę (aktualizacja firmware'u?). Z góry dziękuję za pomoc.
|
28 lut 2012 8:20:39 |
|
|
Robert ArtaTech
|
Rzadko, ale przyznaję, że zdarza się to w niektórych egzemplarzach. Na razie nie wiemy co jest przyczyną. Czasem pomaga ponowne wgranie ostatniego oprogramowania. W przygotowaniu nowa wersja 1.7 oprogramowania również dla modelu M90, za parę dni udostępnimy.
|
28 lut 2012 14:01:34 |
|
|