Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 24 sty 2008 13:50:10 Posty: 72 Lokalizacja: Irlandia
|
A z naszego podwórka - Ewa Bialolecka i "Tkacz Iluzji", tam smok jest najwiekszym przyjacielem glownego bohatera. Wspanialy opis calej smoczej spolecznosci, wlacznie ze smoczymi "szczenietami", ich prywatnymi niesnaskami, no i ich stosunkiem do ludzi i calego ludzkiego swiata.
Tkacz Iluzji to pierwsza ksiazka z serii, ale nie czytalam (jeszcze) kolejnych, wiec nie wiem co dalej dzieje sie ze smokami.
Smoki - niejako w tle - wystepuja w "Wojnie o Smocza Korone" Michaela Stackpole'a. Tam juz nie sa mile, potrafia nisczyc miasta jednym oddechem.
_________________ _______________________________________________________
“One of the great things about books is sometimes there are some fantastic pictures"
George W. Bush
|
05 mar 2008 18:14:42 |
|
|
Konto usuniete
|
Smoki mogą byc dobre ale według mnie smok powinien byc neutralny i patrzec na świat z góry oceniac i nie mieszac się lub tak jak u Urszuli LeGuin Smoki nie sa ludźmi i mają zupełnie inna psychikę
|
05 mar 2008 20:05:29 |
|
|
Konto usuniete
|
Proponuje lekture Białołęckiej Ewy - Tkacz Iluzji. Ciekawa bajeczka dla dorosłych , i w bardzo ciekawy sposób jest pokazany smok (jeden z głownych bohaterów) jak i jego cała rodzina. Bardzo miła lektóra, lekka i przyjemna. Polecam
|
05 mar 2008 20:57:43 |
|
|
Użytkownik
|
Smok powiniem być inny. nie powinien być człowiekiem lecz smokiem. Dlatego dla mnie prawdziwe smoki to te z powieści LeGuin. Taki Kalessin: najstarszy, nikt nie wiedział, jakiej jest płci, mądry, tajemniczy. Smoki były tam inną rasą, nierozumianą przez większość ludzi.
05 mar 2008 22:31:07 |
|
|
Konto usuniete
|
Re: Smoki w fantastyce
Nie zamierzam współtworzyć forum z takim karłem moralnym, jak Obi-One!!!
który daje ostrzeżenia za zwracanie uwagi na pisane przez niego bzdury.
Ostatnio edytowano 04 maja 2008 22:07:18 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 2 razy
|
06 mar 2008 0:22:03 |
|
|
Użytkownik
|
Przypomniało mi się opowiadanie „Wyzwoliciel” Morressy'a, bardzo ciekawie są tam przedstawione smoki, początkowo smok Mashossa to typowy potwór pożerający ludzi gromadzący skarby, tyranizujący wieś i okolicę. Jednak gdy smok ginie okazuje się, że nie był wcale taki zły i kto tak naprawdę jest potworem.
|
06 mar 2008 13:55:49 |
|
|
Konto usuniete
|
Pozytywnie i sympatycznie przedstawione smoki... Jest kilka takich okazów i zostały wymienione.
Osobiście najbardziej podobało mi się przedstawienie smoków w książkach Naomi Novik
p.s. smoki występuja także w książce "koniec świata" książka całkiem ciekawa. co prawda smoki są tam złe, ale to nie zmienia ich wspaniałości. [wydawnictwo behemoth. niestety strasznie dużo literówek]
|
08 mar 2008 12:30:52 |
|
|
Użytkownik
|
Mi chyba najbardziej podoba się przedstawienie smoków u pani Ewy Białołęckiej - Pożeracz Chmur jest słodki Oprócz tego lubię też Tintaglię z książek Robin Hobb (pojawia się chyba w trylogiach "Żywostatki" i "Złotoskóry") - jest właśnie taka, jaka powinna być smoczyca - samolubna i arogancka.
|
08 mar 2008 12:49:24 |
|
|
Użytkownik
|
Smok w serii dziedzictwo są jakieś takie za mądre . O wiele bardziej podoba mi się Pożeracz Chmur z Tkacza Iluzji. Jest niesforny, skory do zabawy ale jednak inny niż zwykli chłopcy. Można zrozumieć jego motywy ale jednak zawiera się w nim jakaś tajemniczość.
|
08 mar 2008 12:59:02 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 mar 2008 12:25:11 Posty: 82 Lokalizacja: ToruĂą/Pas³êk
|
Smoki są dla mnie przede wszystkim istotami magicznymi, a tej magii nie ma w smokach perneńskich. Mimo to cykl pani McCaffrey jako całośc i całkiem niezle stworzony świat zachwycił mnie. Rozbawiły mnie tez smoki z cyklu Smok i jerzy, szczególnie z pierwszej części. No i oczywiście Pożeracz Chmur - taki rozbrykany dzieciak, którego figle wywołują pobłażliwy uśmieszek dorosłych.
_________________ Błyskawica...
Przez pęknięty kryształ
Błyskawica..
Tronowa sala i wystrzał
Błyskawica...
Czterech jeden wezwał
Błyskawica...
Serce...
Starą krwią wieczór spurpurowiał
Serce...
Wiek bogów nikczemnie mały się stał
Serce...
Czworgu jeden oddał
Serce...
|
08 mar 2008 14:45:02 |
|
|
Konto usuniete
|
"Ostatni Lord smok" J. Bertin, o ludziach smokach, można by ich nazwać strażnikami porządku. Niestety to jej jedyna książka o której wiem.
|
08 mar 2008 19:08:01 |
|
|
Konto usuniete
|
Nie zamierzam współtworzyć forum z takim karłem moralnym, jak Obi-One!!!
który daje ostrzeżenia za zwracanie uwagi na pisane przez niego bzdury.
Ostatnio edytowano 04 maja 2008 22:11:33 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz
|
09 mar 2008 12:31:14 |
|
|
Użytkownik
|
A dlaczego tylko fantasy??
Na jednym z sąsiednich wątków ktoś wspomniał Siergieja Sniegowa - w jego trylogii od sympatycznych smoków aż się roi, a w dodatku są to smoki całowicie realistyczne, naukowo uzasadnione i doskonale wpisujące się w obraz rozwinietego komunistycznego społeczeństwa przyszłości
A z naszego rodzimego podwórka przypominam Smoka Wawelskiego z tetralogii mistrza aluzji, Stanisława Pagaczewskiego - i niech nikt mi tu nie wyjeżdża, że to literatura dla dzieci, bo czytając dzisiaj te książki (nie mówie o skrajnie infantylnych filmach rysunkowych z nich zrobionych) więcej można dowiedzieć sie o PRL z lat 60. i 70. niż z poważnych, oficjalnych dzieł z tego okresu
Pzdr
|
09 mar 2008 21:22:53 |
|
|
Konto usuniete
|
Ostatnio czytałem książkę Dębskiego "Niegrzeszny Mag" smok jest tam co prawda postacią drugoplanową, ale uosabia sobą wszystko to co powinien np. mądrość, siłe, moc magiczną itp.
Wspomne jeszcze o cyklu "Wojny Rady" Johna Ringo jest to świat przyszłości gdzie ludzie postanowili zostać "odmienieni" w mityczne stworzenia tj.Smoki, Elfy, Krasnoludy.
|
09 mar 2008 23:33:43 |
|
|
Konto usuniete
|
Złote smoki ze świata FR są postaciami pozytywnymi. Oprócz tego, Trzy Kawki z z drugiego tomu opowiadań Wiedźmina pt. "Miecz przeznaczenia".
|
10 mar 2008 11:48:13 |
|
|