Autor |
Wiadomość |
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam,
@Teener czyżbyś pisał o "Aktach Harrego Dresdena"?
Jeżeli tak, to jest cała seria. W Polsce wyszło pięć tomów. W "lepszym" świecie: dziewięć, a dziesiąty tom ma być w kwietniu 2008
Chesuli
PS.
A tak na serio. To jest sensacyjny kryminał z udziałem magi, duchów itp. Miejsce akcji: USA, wietrzne miasto (tj. Chicago), czas: teraz
W tamtym roku zrobiono jeden sezon serialu (wcale nie najgorszy). Niestety kanał SC-FI TV scancelował pomysł i drugiego i dalszych sezonów nie będzie .
|
03 gru 2007 21:47:23 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja tylko czekam aż się dorwę do Kronik jednorożca. Polowanie Roberta J. Szmidta ale znając życie tak szybko się do niej nie dorwę. Przypomina ona serial Herosi
|
03 gru 2007 23:33:32 |
|
|
Użytkownik
|
Jeśli chodzi o czystą Fantastyke to najbardziej spodobały mi się serie:
Wojna pajęczej Królowej 6 ksiąg
Czyny Paksenarrion 3 księgi
Plus 2 polskie książki
Nocarz
Renegat
a tak to jeszcze polecam SF
Starfire 4 księgi
|
06 gru 2007 23:33:43 |
|
|
Użytkownik
|
Z książek jeszcze nie wymienionych bardzo spodobał mi się cykl o skrytobójcy Robin Hobb. Do tego wspominane już: cykl Paksenarrion Elizabeth Moon, wszystko Raymonda Feista, Andre Norton, Jacka Piekary, Mercedes Lackey, Davida Eddingsa (świetne Elenium, reszta trochę mniej mi sie podobała) - no i stary dobry Pratchett oczywiście
|
09 gru 2007 14:59:14 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 17 lip 2007 10:53:14 Posty: 60 Lokalizacja: mazowsze
|
A ja bym dodał Roberta Jordana i Georga Martina.
Zarówno "Koło Czasu" i "Pieśń Lodu i Ognia " warte są polecenia.
_________________ Groźny, górny i złowrogi - skąd przybywasz? Jak cię zwą?
Czy z plutońskich brzegów nocy tu przybywasz? Jak cię zwą?"
"Nevermore!",
|
09 gru 2007 18:54:04 |
|
|
Konto usuniete
|
Powinno się też uwzględnić książki Orsona Scotta Carda a szczególnie cukl o Enderz
|
29 lut 2008 9:25:18 |
|
|
Konto usuniete
|
Zdecydowanie polecam Georga Martina, Cykl Ognia i Lodu. Barwny, można wręcz powiedzieć, oparty na średniowieczu, świat. A przede wszystkim to co najlepsze, mnogość postaci. I to nie papierowych, czarno-białych, a z krwi i kości. Dla mnie najlepsza fantasy.
Ostatnio edytowano 29 lut 2008 14:51:43 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz
|
29 lut 2008 12:22:27 |
|
|
Konto usuniete
|
Dziwię się, że nikt tutaj nie wspomniał jeszcze o Kresie i jego cyklu o Szerni. Jest to na prawdę jeden z niewielu oryginalnych światów, w którym prawa rządzące są jasne, ludzie prawdziwi i pełni życia. Oczywiście, nie jest to cykl łatwo strawny - pan Kres lubi pastwić się nad swoimi bohaterami. Ale zawsze ma sensowny powót. Pierwszy tom nazywa się bodajrze Północna granica - i od niej należy zacząć
|
29 lut 2008 13:16:45 |
|
|
Użytkownik
|
Kilkanaście lat temu czytałem Książkę "Ekspedycja mikro". Ciekawy eksperyment genetyczny, w wyniku którego zmniejszano kolejne pokolenia ludzi aż do kilku milimetrów wysokości. Jedna truskawka wystarczała na kompot dla rodziny na cały rok. Niezłe, choć śmiertelnymi wrogami było wszystko: deszcz to powódź, ptaki a nawet małe owady to potwory.
Warto przeczytać ale już dawno jej nigdzie nie spotkałem.
|
29 lut 2008 13:44:33 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite
|
W zasadzie wszystko co napisal chesuli - chociaz z 2 pozycji jeszcze nie czytalem, bede musial Dokladam Asimova w SF, klasyka absolutna. Trzeba tylko podchodzic z pewnym dystansem, pamietajac ze to bylo pisane 50 lat temu. Jeszcze Jacek Sawaszkiewicz - konkretnie bardzo dobrze wspominam 'Sukcesorow' pieknie zapetlona historia ziemi i innego ukladu slonecznego, ktore nawzajem sie kolonizowaly.
|
29 lut 2008 13:55:13 |
|
|
Konto usuniete
|
john bimingham trylogia oś czasu dobrze napisana i z odnośnikami do osób znanych dziś i w czasach 2 wojny swiatowej.
|
29 lut 2008 14:25:06 |
|
|
Konto usuniete
|
Poleca m ta ksiazkie
Niedoczarowany miecz - Lawrence Watt-Evans
krotki opis pobrany ze strony http://merlin.pl
Wiekowy czarodziej nie był najszczęśliwszy, gdy w jego życiu pojawił się Valder, a jego chata i magiczne komponenty zostały zniszczone. Obiecał jednak młodemu zwiadowcy zaczarowany miecz, który pozwoli mu przedostać się bezpiecznie przez linie wroga. I słowa dotrzymał... Magiczny oręż uczynił Valdera niemalże nieśmiertelnym, niestraszne mu były smoki, wojownicy oraz demony. Miał jednak pewną wadę - wyciągnięty musiał skosztować krwi wroga. I jeszcze jedno: jego setną ofiarą miał zostać właściciel..
Ostatnio edytowano 01 mar 2008 14:27:10 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz
|
01 mar 2008 11:31:44 |
|
|
Użytkownik
|
Witajcie
Nie wiem czy znacie książki Roberta Rankina? Polecam gorąco:
1. Największe przedstawienie zza świata
2. Księga prawd ostatecznych
3. Poszukiwacze zaginionego parkingu
4. Nostradamus zjadł mi chomika
5. Antypapież
Z poważniejszej fantastyki:
1. "Statki czsu" Stephena Baxtera
2. Cykl "Hyperion" Dana Simmonsa
Adam
|
01 mar 2008 11:58:18 |
|
|
Konto usuniete
|
polecam z pełnym sumieniem Jordan Robert - cykl "Kolo Czasu" to naprawde wspaniałe dzieło
|
01 mar 2008 17:22:52 |
|
|
Konto usuniete
|
halucinogen tytul mi sie obil o uszy ale czy mozesz mi przyblizyc dokladnie o co w tym cyklu chodzi? Czym bys mnie zachecil do przeczytania
|
01 mar 2008 17:27:12 |
|
|