Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 17 lip 2007 22:08:44 Posty: 67 Lokalizacja: KÂłomnice - ÂŚlÂąsk
|
nie mam ebooków Sapkowskiego, na niego byłe w stanie wydać te parę złociszy zarobione w wakacje (jestem uczniem 3 roku technikum, za rok matura ) dlatego te błędy... przepisywałem z książki, po za tym doznania z czytania na papierze,w wakacje w cieniu drzewka, z piwem w jednej ręce, z fajką w drugiej (wiem szkodliwy nałóg, ale mimo to...) są po prostu całkowicie inne niż siedzenie przed kompem i psucie sobie oczu... tak po za tym powieści np.Salvatore ( jeśli tak można nazwać te lekkie opowiadanka ) nie mógł bym u siebie kupić, a wysyłka allegro wynosi druga połowę książki (a nie stać mnie na zakup kilku części na raz) dlatego czytam i takie i takie
_________________ Kazimierz Przerwa-Tetmajer
[...]Błogosławiona śmierć, gdy się posiada,
czego się pragnie nad wszystko goręcej,
nim twarz przesytu pojawi się blada,
nim się zażąda i znowu, i więcej...[...]
|
14 paź 2007 2:23:57 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 24 lip 2007 17:58:35 Posty: 551 Lokalizacja: from the city
|
Jak chcesz ebooki to mogę dać bo mam. To komu to potrzebne? Coś mi się obiło o uszy, albo źle wydaje .
_________________ Lepiej zabić dziecko w kołysce niż hodować niespełnione żądze.
|
14 paź 2007 7:17:05 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01 Posty: 887 Lokalizacja: www.eksiazki.org
|
Albo można zajrzeć do biblioteki i ściągnąć Zresztą chyba wyraźnie napisał, że ma je w wersji książkowej bo nie lubi zbytnio ebooków
|
14 paź 2007 11:42:34 |
|
|
Użytkownik
|
Również wolę czytać wersje książkowe jeśli mam wybór, ale jeśli wyboru nie ma, to nie gardzę ebookami W ten sposób przypominałem sobie wszystkie książki Sapkowskiego na maturę ustną z polskiego w maju i nie było źle. Ale też żałowałem, że nie mogę poczytać do poduszki... Chociaż teraz z laptopem już da radę
|
14 paź 2007 19:31:34 |
|
|
Konto usuniete
|
to trochę nie na temat ale można przecież czytać ebooki na innych odtwarzaczach multimedialnych jak np telefon komórkowy. Nigdy nie czytam dłuższych tekstów na monitorze komputera, tylko na moim telefonie. Jest to bużo bardziej mobilne i wygodne. Sapkowski, Sapkowski... polski mistrz fantasy. Przeczytałem wszystkie książki związane z Geraltem i uważam, że nie straciłem czasu. Bardzo miło jest znać taką postać jak Geralt z Rivii.
|
07 lis 2007 18:17:26 |
|
|
Użytkownik
|
Dokładnie - trylogia husycka też mi się podobała.
Ja czytałem na komórce. Szczerze mówiąc niezbyt rewelacyjny pomysł. O niebo lepiej czyta się na komputerze. Maluteńkie literki na malutkim wyświetlaczu o wiele bardziej nadwyrężają wzrok niż siedzenie przed kompem.
|
07 lis 2007 21:19:36 |
|
|
Użytkownik
|
Offtop!
Co do Sapkowskiego : czytam 'Czas Pogardy' teraz, a już nie mogę sie doczekać jak skończy się cały Wiedźmin i biorę się za resztę.
I wkurza mnie jedna rzecz. Dlaczego jest tak, że nie dał jakiś normalnych polskich imion tylko są jakieś zagraniczne, że tak to powiem. Jakieś takie dziwne. Ja rozumiem, że to fantasy i trochę egzotyki, ale mogły być imiona bardziej rodzime nasze. W końcu to polska książka i polski pisarz.
_________________ Lepiej zabić dziecko w kołysce niż hodować niespełnione żądze.
|
10 lis 2007 9:58:16 |
|
|
Użytkownik
|
A czemu w takim Zimbabwe ludzie mają nosić polskie imiona? Kto Ci powiedział, że akcja dzieje się w Polsce? Wszystko dzieje się w równoległym świecie, a więc jest to dla nas "zagranica", stąd i imiona mają zagraniczne Równie dobrze możesz spytać o to Tolkiena (a raczej jego potomków )
|
10 lis 2007 12:12:06 |
|
|
Użytkownik
|
No bo dlaczego mają mieć zagraniczne? Polska książka, a dużo osób nie potrafi czytać tak nazwisk. To niech reszta świata się męczy, a nie ja .
|
10 lis 2007 20:10:09 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 17 lip 2007 22:08:44 Posty: 67 Lokalizacja: KÂłomnice - ÂŚlÂąsk
|
a Geralt to rodowite śląski imię, czyli z miejsca skąd Sapkowski pochodzi, a ja mieszkam , tak po za tym nie zastanawialiście się kiedyś czemu akcja Sagi o Renevenie (Trylogii Husyckiej) dzieję się w większości właśnie na śląsku ?
_________________ Kazimierz Przerwa-Tetmajer
[...]Błogosławiona śmierć, gdy się posiada,
czego się pragnie nad wszystko goręcej,
nim twarz przesytu pojawi się blada,
nim się zażąda i znowu, i więcej...[...]
|
10 lis 2007 22:09:09 |
|
|
Konto usuniete
|
mowiac szczerze nigdy nie przepadalem za sapkiem ale z okazji wyjscia gry postanowilem sciagnac sobie ebooki i musze przyznac ze teraz nawet mi sie jego ksiazki podobaja (a gre juz skonczylem, tez fajna)
|
20 lis 2007 20:24:36 |
|
|
Użytkownik
|
Jednak te gry to na coś się przydają. Gdyby nie Rainbow Six nie znałabym Clancy'ego, gdyby nie gra Wiedźmin FireStarter nie przeczytał by książek, a ludzie mówią, że gry to dzieło szatana...
|
21 lis 2007 8:42:20 |
|
|
karolkossowski
|
Nie wiem czemu o Wiedzminie wyrażacie się w samych superlatywach. Osobiście przeczytałem kiedyś kilka rozdziałów jednego tomu i muszę powiedzieć, że nie byłem w stanie czytać dalej. Bardzo mi nie odpowiada język i styl tej książki powiedział bym nawet, że jest bardzo kiepski, jak literatura bardzo niskich lotów... Ale to tylko moje zdanie i proszę się nie obrażać.
P.S.
Sam pomysł i fabuła jest ok. Pomysł nawet świetny. Tylko ten język i styl...
Ostatnio edytowano 19 gru 2007 12:51:07 przez karolkossowski, łącznie edytowano 1 raz
|
19 gru 2007 12:49:02 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Oceniasz serię książek na podstawie kilku rozdziałów?
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
19 gru 2007 12:50:30 |
|
|
karolkossowski
|
Wydaje mi się że kilkadziesiąt stron to wystarczająco dużo żeby zobaczyć w jakim stylu jest pisana książka. Weź do ręki Krzyżaków Sienkiewicza albo Hobbita Tolkiena albo Solaris Lema. To samo zrób z dowolnym harlekinem . Po ilu kartkach będziesz mógł ocenić styl i język? Nie mówię o fabule i postaciach, których obiektywnie oczywiście nie mogę ocenić i tego nie robię.
|
19 gru 2007 12:55:49 |
|
|