|
|
Teraz jest 22 gru 2024 9:54:35
|
Kindle z Allegro - gwarancja, wersja SO
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite
|
Re: kindle z amazona czy z allegro...
Na szczęście nie, dlatego jeszcze zdarza mi się jakiś kupić. Niestety przy Kindle mam porównanie i stanowczo odnawiam dania się wrobic. Jeszcze bezczelnie wmawiaja, ze reklamy w niczym nie przeszkadzają. (same reklamy może i nie). Oni mają prawo windowac ceny, a ja nie kupić. Ot wolny rynek
|
26 lut 2013 9:54:18 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Odp: kindle z amazona czy z allegro...
Dokładnie :ugeek:
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
|
26 lut 2013 14:38:12 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Kindle z Allegro - gwarancja, wersja SO
Witam, kilka dni temu otrzymałam swój paperwhite so kupiony na allegro, wszystko pięknie działa, zarejestrowałam go na amazonie. Proszę o informację co powinnam jeszcze zrobić w razie ewentualnej usterki? Otrzymałam rachunek od sprzedawcy i teoretycznie mogę go u niego reklamować, ale powiedziano mi również, że mogę to zrobić bezpośrednio w amazonie. Jakich dokumentów wymaga amazon? co powinnam wyegzekwować od swojego sprzedawcy? Jak mogę sprawdzić status/okres gwarancji mojego czytnika na amazonie i czy np. nie jest to refurbished? Będę wdzięczna za wszelką pomoc.. pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25 cze 2013 7:31:44 przez marglcia, łącznie edytowano 1 raz
|
24 cze 2013 18:27:00 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2644 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Musisz się skontaktować z konsultantem Amazona na czacie. Rejestracja czytnika na swoim koncie jest podstawą gwarancji, ale o jej długości chyba nie da się znaleźć informacji inaczej niż przez zapytanie. Czy powiedzą o wersji new/refurbished to nie wiem. Spytaj ich i daj znać, czy udzielili jasnej informacji
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
24 cze 2013 21:05:21 |
|
|
Użytkownik
|
Amazon jest cuuudowny połączyłam się z konsultantem - poprosił abym uzupełniła swój adres - podczas rejestracji czytnika tego nie zrobiłam - i wyłączył mi reklamy SO i poinformował mnie, że mam rok gwarancji, już nie dopytywałam o konkretne daty bo byłam w ciężkim szoku
|
25 cze 2013 16:15:21 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Aura One
|
Jak to jest z tą gwarancją?
Po dokonaniu zakupu Kindle w dużym/ wiarygodnym sklepie internetowym w Polsce, powinienem zarejestrować czytnik w Amazon. To spowoduje, że będę miał ekskluzywną gwarancję od Amazona w systemie door to door ALE przez okres TYLKO jednego roku. Mam rację?
W drugim roku użytkowania - zgodnie z polskim prawem- mogę ewentualne problemy/naprawy zgłaszać do sprzedawcy. Jego obowiązkiem jest naprawa, wymiana bądź zwrot gotówki. Czy mam rację?
Jak w takim razie wygląda sytuacja po dwóch latach użytkowania?Sprzedawca na pewno nie pomoże mi, w Polsce nie ma oficjalnego dystrybutora czy serwisu Kindle.
Jak poradzić sobie z ewentualną naprawą w takiej sytuacji? Czy można zgłosić to do Amazona? Jak w praktyce to wygląda? Czy niemiecki Amazon w ogóle zajmuje się takimi czytnikami (zakupionymi nie bezpośrednio u nich) po upływie ich rocznej gwarancji?
Proszę o odpowiedź.
|
21 paź 2015 15:00:12 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Aura One
|
Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Jednego tylko nie rozumiem. Po nowelizacji prawa konsumenckiego pod koniec 2014 - każdy sprzedawca na odległość MUSI dać rękojmię na wady na okres dwóch lat od sprzedaży.
W pierwszym roku gwarant (Amazon) w drugim sprzedawca ( czy mu się to podoba czy nie). Nie mam tutaj na myśli jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych. Takich w ogóle nie biorę pod uwagę. Po prostu, czytnik z niewiadomych przyczyn przestaje działać, sprzedawca musi w ramach rękojmi go przyjąć. Oczywiście mam na myśli duży internetowy sklep a nie firmę krzak.
Po prostu, w ciągu dwóch miesięcy od zauważenia jakiejś wady zgłaszam ją sprzedawcy a on - jest zobligowany ( w ciągu dwóch lat od zakupu) do przyjęcia.
Mały problem polega na tym, że prawdopodobnie trzeba trochę "kombinować" aby podobno w praktyce z dużymi salonami nie powinno być problemów.
Cytat z portal uprawnego: W" przypadku zauważenia wady w późniejszym terminie, czyli między 12. a 24. miesiącem od wydania towaru, to konsument powinien wykazać, że wada towaru istniała w momencie zakupu – np. jest wynikiem zastosowania materiałów niskiej jakości, nieprawidłowej produkcji czy też niepoprawnej instrukcji obsługi lub konserwacji."
|
21 paź 2015 18:05:12 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: kindle classic
|
Drugi raz zamawiałam Kindle przez allegro z polskiego sklepu i drugi raz Amazon ściągnął mi za darmo SO. Pierwszy Kindle 4 chodzi do dziś bez zarzutu (odziedziczyła go moja mama) i liczę na to, że Paperwhite podziała tak samo długo. Nie ma co się martwić o gwarancję za wczasu
|
01 sty 2016 22:15:01 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Libra 2, Kindle Oasis 2, PW2
|
Chciałbym pewne rzeczy wyklarować. Chodzi o wysyłkę zwrotną na gwarancję. Poniżej zamieszczam instrukcję. Może ktoś pomoże mi ją zrozumieć w 100% Spoiler! Pogrubiłem zdania, z którymi mam problem. O jaki list przewozowy (?packiing slip) chodzi ? Żadnego listu nie mam, a tym bardziej żeby po nim pisać. Czy trzeba pisać powód gwarancji ... gdzieś ? O jaki label chodzi ? Mam dwie rzeczy do drukowania: Dużą do naklejenia na zewnątrz z adresami itp, oraz małą z kodem i opisem urządzenia. Dużą rozumiem, naklejam na zewnątrz przesyłki. Małą, jak pisze zresztą przy niej, wkładam do środka przesyłki. Co miałbym wsadzać do koperty (plastic envelope) i jak mam to niby "attach" do przesyłki ?
|
28 lip 2016 8:02:30 |
|
|