|
|
Teraz jest 28 lis 2024 22:06:57
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Permanentna inwigilacja!
Coś ciągle mi się ostatnio sypie tekstami z "Seksmisji". Ale jak tu nie sypać jak życie staje się równie śmieszne co scenariusz do tego filmu. Dobra, scenariusz nie był śmiesznyt tylko tragiczny dla mężczyzn ale nieważne, bo ja nie o tym. Otóż otwierając sobie dzisiaj najbardziej popularną stronę świata, to jest google, zobaczyłem taki dość nieelagancki link do "Historii przeglądanych zasobów sieciowych". Coś tam wcześniej o tym czytałem ale olałem, bo co mnie to może interesować, nie? No to wszedłem sobie a tam ... znalazłem wszystko to, co wyszukiwałem przez ostatnie kilka dni. I ta aktywność jest nadal monitorowana - poczytałem na ten temat - tak sobie gugle i inne wyszukiwarky zarządziły, że będą trzymać informacje o tym czego ja, użytkownik internetu, szukam. Nie wiem jak dla Was ale dla mnie to jawne skurwysyństwo i permanentna iniwilacja. Jakim prawem oni przetrzymują takie informacje? Może ja chciałbym anonimowo korzystać z wyszukiwarki - i co, mam teraz przez proxy jechać 10xwolniej? Właściciele strony oczywiście ubrali wszystko w łądne słówka, że to niby nowy "ficzer" i że dzięki temu będę mógł powrócić do wyników szukania sprzed kilku dni, miesiąca czy roku. A gówno tam! To służy do podglądania i archiwizowania każdego mego kroku w sieci i czuję się z tym bardzo źle.
Na szczęście można wyłączyć tę usługę w koncie google'a i właśnie to zrobiłem, nie mam jednak złudzeń, że każdy mój krok jest od dawna śledzony przez coraz bardziej szpiegowski Google. Oto sposób wyłączenia tej gównianej historii:
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
02 sie 2007 18:49:31 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17 Posty: 318 Lokalizacja: GdaĂąsk
|
To co Ty odwiedzasz, jakie strony itd, było juz od dawien dawna zbierne, monitorowane, i nic z Tym nie mozesz zrobić, oni mogą zebrać takie dane dla danego adresu IP a jesli nie masz odpowiedniej ochrony to mogą Cie wyszukiwać po numerze karty sieciowej. Teraz jedynie to co oni zbieraja pozwalaja Ci na przegladanie tego. Tak było, jest i jak widać będzie. Ostatnie badania nad windowsem Vista wykazały iż owy produkt wysyla do microsoftu (Absolutnie legalnie, gdyz jest to zawarte w umowie licencyjnej, ktora oczywiscie jako uzytkownik zakupiłeś i przeczytałeś ) informacje na temat jaki film ogladasz jakich utworow sluchasz jakie pliki mp3 posiadasz, w zasadzie wszystko. Jezeli wiec sadzisz iz jestes anonimowym uzytkownikiem sieci, to sie grubo mylisz. Jedyna mozliwoscia jest inwestowanie w porzadne bariery internetowe blokujace po trochu dostep do takich danych ...
02 sie 2007 18:55:53 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 lip 2007 18:35:47 Posty: 149 Lokalizacja: Wrocek
|
hahahaah nie pasuje google to nie uzywac ja mam w dupie ze google sobie notuje, w google to ja szukam tylko jakis pojec do krzyzowki, albo stron www, wiec jakby ktos sprawdzal jestem czysty :] Co do innych stronek - wisi mi to :] Jakos mam ten internet z 5 czy 6 lat i jakos nigdy mi to nie przeszkadzalo, Tobie chyba tez Kellhus
A co do tego ze wszystko jest gdzies zapisane co i kiedy robiles - nic nowego :] Chyba masz jakas obsesje Kellhus, bo kogo do cholery interesuje ze Ty sobie lubisz raz w tygodniu dajmy na to wejsc na forum o pieczeniu ciast nie dramatyzuj :]
@mako
tez cos czytalem to z Vista, ale kazdy system mozna poprawic Viste sobie odpuszcze, poczekam na nastepnego wina i dopiero sie przesiade, bo wszyscy mowia ze ta Vista to jak Win2000 -> sredniacki zapychacz rynku .
_________________ Żołnierze żyją. I zastanawiają się dlaczego.
Obecnie: Nintendo DS jrpg
|
02 sie 2007 19:42:37 |
|
|
Konto usuniete
|
Program "Vista antispy" mógłby cosik pomóc w kwestii szpiegostwa najnowszego "hiciora" MS.
Aktualnie używam go w wersji "xp-antispy" i radzi sobie całkiem dobrze.
Natomiast google-szpieg ślepnie w momencie usunięcia cookies w przeglądarce.
|
02 sie 2007 20:16:40 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Natomiast algorytmy Google nie bazują tylko i wyłącznie na śledzeniu Cię poprzez cookies. Powiedziałbym, że proxy mogłoby pomóc, ale okaże się, że masz jakiś super produkt z tej stajni na kompie zainstalowany i juz d*pa zbita.
02 sie 2007 22:52:49 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Nie, tylko zauważ, że pętla coraz bardziej się zacieśnia. Jest to problem wiele razy przywoływany w felietonach J. Grzędowicza. Oni chcą nas kontrolować coraz bardziej i bardziej a mają ku temu coraz nowsze i lepsze technologie. Wiem, brzmię jak świr z "Teorii spisku" z M. Gibsonem ale tak się czuję. Niedługo nie będę mógł pierdnąć żeby ktoś o tym nie wiedział i ta wiedza zaczyna mnie stresować. W końcu wyprowadzę się do szałasu jak Samuel L. Jackson w "Caveman's valentine" i se tam będę siedział odcięty od świata.
Coś mam ostatnio z filmami skojarzenia, wybaczcie.
|
02 sie 2007 23:48:10 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17 Posty: 318 Lokalizacja: GdaĂąsk
|
Ja mam od 1998r. i prawde mowiac tez mi to nigdy nie przeszkadzało
No to tu sie z Toba nie zgodze, win 2000 był i jest świetnym systemem, co prawda przez wielu okreslany jako 1-aplikacyjny, ale prawde mowiac to jest najbardziej stabilny windows jaki powstal, do tego ma swietne zabezpieczenia i nie jest tak upierdliwy jak XP przez wiele lat kozystalem z jego uslug i nigdy mnie nie zawiodl, jedyne czego mi w nim brakowało to w zasadzie brak komendy "msconfig " w uruchom ;P przez co cały autostart musialem oczyszczac przez rejestr dla mnei to byl jak by goly system na bazie ktorego stworzono XP ;P
03 sie 2007 0:41:37 |
|
|
Konto usuniete
|
Wy tu gadu gadu, a w międzyczasie MS ogłosił, że Vista jest systemem przejściowym i na początku 2010 roku pojawi się jej następca.
|
03 sie 2007 0:47:33 |
|
|
Admin
|
A ja sobie dzisiaj po powrocie przeglądałem wyniki w Google (no cóż, pod tym się pozycjonuje obecnie) i widzę tekst: Nowość! Wyświetlaj historię przeglądanych zasobów sieciowych i zarządzaj nią...
A po kliknięciu na linka więcej wesołych informacji:
zOMG :/
Jedyny pozytywny akcent to to pytanie i odpowiedź w ich FAQ.
09 sie 2007 20:09:16 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Mori, przecież dokładnie to samo napisałem w moim pierwszym poście :> Tyle, że po polsku...
|
10 sie 2007 9:02:07 |
|
|
Admin
|
Ciiiiicho, Kell, ja niedawno wróciłem z wyjazdu i nie narzekam na zbyt dużo snu Swoją drogą, wcześniej tego tekstu o historii nie zauważyłem...
Swoją drogą, taki link (choć pewnie część już daaaawno go widziała, bo stare to): http://masterplanthemovie.com/
10 sie 2007 17:14:42 |
|
|
Konto usuniete
|
"Web History: All the web sites you visit, at your fingertips."
Chyba powinno byc : "Web History: All the web sites you visit, at your fingerprints."
Coraz mniej mi sie to podoba
|
29 lut 2008 20:25:04 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|