Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G
|
Re: Konwersja .PDF do formatów edytowalnych
wielkie dzięki Mayka konkretna odpowiedź. można jeszcze dodać w sekwencji szukania spację jeżeli występuje "enter" i spacja (ale z przeanalizowanych plików to raczej rzadkość)
|
14 sty 2011 23:21:07 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3; KindleDX; kiedys: Boox 60
|
nieraz przydaje sie jeszcze przeszukanie z "," ";" lub "-" przed enterem; oraz wystapienia z duzymi literami po akapicie bez kropki, jak np rozlacza akapit z imieniem lub nazwiskiem [wtedy wystarczy w znajdz zamienic te male litery na duze]
_________________ Nigdy nie dyskutuj z idiotą... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
|
15 sty 2011 0:05:57 |
|
|
Użytkownik
|
Mayka a jakiej aplikacji używasz do przerabiania pdf na edytowalne oraz w jakim trybie (odczyt, zapis)? masz jeszcze jakieś ciekawe sztuczki w późniejszej edycji? pozdrawiam
|
15 sty 2011 10:20:24 |
|
|
Użytkownik
|
karabara845 bardzo roznie, czesto Cailbre zapisuje jako rtf; ostatnio [do konca 2010 byl darmowy] - PDFtoEPUB, a przy jakims wybitnie skopanym pdfie czasami trzeba sieganac po FineReadera. Ja ze wzgledu na prace mam cale kombajny makr i pod worda i pod indesigna [ale tez w domu mam swojego prywatnego informatyka, ktory pisze mi takie rzeczy na miejscu do tego co aktualnie potrzebuje ], do tego typu prostych zamian wystarczy [nawet mnie] w helpie worda wyczytac o wyrazeniach regularnych, teraz z pamieci nie powiem Ci jakie jeszcze zamiany robie, bo dawno pdfow nie przerabialm, a zwykle na biezaco wyszukuje i zamieniam to co akurat zauwaze ze posypalo sie przy konwersji:) Editwlasnie sprawdzilam, ze nie trzeba w znajdz wpisywac "^13([a-ząśżźćęółń])" wystarczy ^13([a-ż]), i ta czynnosc mozna zrobic pelnym automatem, pozniej ale to juz ostroznie [najlepiej pojedynczo] mozna zadac w znajdz: ([a-ż,;])^13([A-Ża-ż0-9]) ([a-ż,;]) ^13([A-Ża-ż0-9]) i w zamien dac odpowiednio: \1spacja\2 \1\2 jeszcze mi przyszedl do glowy taki blad konwersji: ^13([-–—] [a-ż]) zamien spacja\1 a szuka np takich bledow: "- To w czwartek o tej samej porze musielibyśmy go wypuścić - skonstatował Hammar."
_________________ Nigdy nie dyskutuj z idiotą... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
|
15 sty 2011 13:30:19 |
|
|
Użytkownik
|
można prosić o rozjaśnienie co wyszukuje te wyrażenie?
|
15 sty 2011 14:15:21 |
|
|
Użytkownik
|
([a-ż,;])^13([A-Ża-ż0-9]) lub ([a-ż,;]) ^13([A-Ża-ż0-9]) i w znadz odpowiednio: \1spacja\2 lub \1\2 szuka przerwanych akapitow bez niczego z "," lub ";" gdy nastepny zaczyna sie od duzej litery, malej litery [to mozna wyrzucic, bo poszlo w 1 kroku] i cyfr, druga wersja to samo tylko ze spacja, bo w przeciwienstwie do kroku 1, gdzie znak entera byl wyznacznikiem konca akapitu i przed nim znajdowal wszystko, tu chodzi tylko o przypadki bez kropki, inaczej zaznaczalby kazdy akapit:D
|
15 sty 2011 14:29:30 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 22 sty 2011 0:38:12 Posty: 64 Lokalizacja: Ruda Śląska
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
|
Pozwolę sobie dopiąć się do tematu. Próbuje skonwertować książkę z rtf do mobi, ale za każdym razem część wyrazów jest dzielona na dwie części, rozdziela je jakiś symbol, tzn. tekst : Po konwersji wygląda tak: Symbol ¬ zamienia się po prostu w myślnik. Jest 6 rano, spałem wszystkiego muzę z 4h, i nie ogarniam jak się tego pozbyć, Find and replace Worda nie pomaga.
|
10 lut 2011 7:14:53 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Spróbuj w polu Find wstawić: ^-
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
10 lut 2011 8:57:19 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, @Koniol - ten "znaczek" to jest łącznik opcjonalny i jest dostępny w polu "Specjalny" po uruchomieniu pola "Więcej" (oczywiście mowa o narzędziu "Zamień" Worda). W dolnym polu narzędzia zostawisz "nic" - tzn pole jest całkowicie puste. Potem klik na "zamień wszystko" i voila oczywiście możesz wstawić go z palca, tak jak napisał to Vroo, bo "^-" to jest właśnie wyrażenie, która odpowiada za tenże łącznik opcjonalny.
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
10 lut 2011 11:05:24 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 22 sty 2011 0:38:12 Posty: 64 Lokalizacja: Ruda Śląska
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
|
Rano byłem pewien, że sprawdziłem wszystkie "Specjalne"...ale jak widać zaspany człowiek nie potrafi obsłużyć komputera ;P Dziękuje za pomoc
|
10 lut 2011 19:16:54 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: pdf
|
odswieżam temat bo odkryłem ABBY pdf Transformer 3.0
Sprawdzcie sobie- konwertuje nawet te teksty które mają w sobie specjalne kodowanie znaków,mozliwosc wyciaganioa grafiki z dokumentu i zdjec.
Polecam cała swoją dusza i sercem.
Ps.Przypomniało mi się że Adobe reader Professional ( nie pamietam wersji posiada mozliwowśc zapisywania pliku pdf do formatu txt)
|
19 mar 2011 22:13:41 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
|
Szkoda tylko, że demo, które waży 200MB jest w stanie ledwie 2 strony przekonwertować. Fail zupełny. Patrząc jednak na recenzję http://www.zdnet.co.uk/reviews/content- ... -39759224/ i na funkcje (np. brak możliwości wycięcia nagłówków/stopki), wątpię, czy warto kupić. Mam FineReadera, z PDF-ami sobie jakoś radzi i w sumie ma te same funkcje.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
19 mar 2011 23:08:57 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Próbuje przerobić programem pdf to epub. Zarejestrowałem wersje swoją, wpisałem klucz, wybieram pdf-a po czym wybieram jakikolwiek format i kilkam next i w tym momencie nic się nie dzieje. Jakieś pomysły?
|
13 cze 2011 9:56:41 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 Wifi
|
Mam problem z konwersją książki. Stosowałem się do porad z tego tematu, ale napotkałem na nowy problem. Konwersję przeprowadziłem najpierw programem ABBYY PDF Transformer 3.0 (PDF -> RTF). Następnie poprawiłem załamania wierszy i pisownię. Zmieniłem wypunktowania na myślniki oraz odstęp tabulaturowy na spacje. Po skonwertowaniu RTF -> EPUB w Calibre wcięcia akapitów różnią się między sobą. Zauważyłem, że jest to wina ustawień wcięć. Czy może mi ktoś poradzić co mogę zrobić w tej sytuacji? Plik RTF po konwersji w ABBYY PDF Transformer 3.0 oraz poprawkach: PLIK EPUB po konwersji w Calibre: Ustawienia akapitu 1: Ustawienia akapitu 2:
|
30 sie 2011 22:10:49 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
|
Spróbowałbym tego RTF zapisać z poziomu edytora jako HTML, potem zobaczyć w przeglądarce (a Transformer nie eksportuje do HTML?)
Calibre i tak musi z RTF zrobić najpierw HTML, więc pewnie na tym etapie są problemy.
|
30 sie 2011 22:33:27 |
|
|