|
Vortal •
Zarejestruj •
FAQ
• Zaloguj
|
|
|
Teraz jest 23 gru 2024 3:14:11
|
Narkotyki - piekło na tej ziemi
Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete
|
My dzieci z dworca ZOO, pamiętnik narkomanki czy Ćpun są książkami których na pewno nie poleciłabym jako lektury obowiązkowej, tutaj muszą się zgodzić z szonka czasmi bardziej masz ochotę sięgnąć po narkotyki po przeczytaniu tego typu książki. Generalizowanie tutaj dzieciaków z gimnazjów czy innych szkół mogłoby zaowocować w odwrotny sposób niż zamierzona profilaktyka. Zresztą tak jak już wspomniano kto czyta książki które są obowiązkowe szczególnie dzisiaj kiedy szerzy się u dzieciaków analfabetyzm! Moim zdaniem do pewnych książek trzeba doruść, mieć pewien światopogląd i hierarhie wartości aby książka nie wywarła negatywnego wpływu i pokusa zawarta na jej stronach (to tylko moje odczucia) nie przerodziła się w coś gorszego!
|
08 wrz 2008 18:25:10 |
|
|
Konto usuniete
|
Moim zdaniem przeczytanie książki np "Pamiętnik narkomanki" nie może kogoś zachęcić do brania narkotyków. Przecież wyrażnie wywnioskować z niej można jakie niebezpieczne i destrukcyjne jest ćpanie. Ja osobiście przeczytałam tą ksążkę raczej z ciekawości (potraktowałam ją jak "dobrą powieść obyczajwą").
|
18 lis 2008 1:46:19 |
|
|
Użytkownik
|
Ja postrzegam tę sprawę inaczej. Przeczytałem "My, dzieci z dworca ZOO" jak byłem jeszcze nastolatkiem. Nie zachęciło mnie to do brania narkotyków. Zmusiło za to do myślenia, czy jeśli kiedykolwiek będę miał możliwość wzięcia - czy warto? Przeczytanie tych książek pokazuje, że nie warto. I dlatego każdy nastolatek powinien to przeczytać...
|
26 lis 2008 14:35:59 |
|
|
Użytkownik
|
Los bohaterów tych dwóch książek również przemówił do mojej wyobraźni. Nigdy nie sięgnęłam po narkotyki, po papierosy również nie (bo też się można uzależnić). Sama zamierzam umieścić te pozycje w biblioteczce moich dzieci w odpowiednim momencie.
|
27 lis 2008 20:56:35 |
|
|
Użytkownik
|
Mną wstrząsnęła książka Mirosława Sokołowskiego pt. "Gady", ukazująca zjawisko narkomanii w Polsce w niezwykle przejmujący a zarazem wiarygodny sposób.
Bardzo istotnym elementem tej książki jest fakt, iż została ona napisana przez młodego człowieka dotkniętego właśnie tym nałogiem. Jest to autentyczna relacja obrazująca najostrzejsze stadia nałogu.
|
30 lis 2008 1:22:27 |
|
|
Użytkownik
|
Witam
Temat narkotyków był dla mnie tematem tabu dopóki w moje ręce nie trafiła książka Christiane F. "My dzieci z dworca ZOO". Książka ta zawiera niesamowitą lekcję dla wchodzących w życie młodych ludzi. Stara się ukazac wszelkiego rodzaju konsekwencje spowodowane tym nałogiem. Sama historia Christiane tworzy dla czytelnika barierę ochronną...
|
01 gru 2008 9:57:54 |
|
|