Teraz jest 23 lis 2024 21:38:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna strona
Vedia K10 ? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Vedia K10 ?
Zauważyłem że im bardziej w głąb książki tym vedia wolniej wczytuje następną stronę. Np początkowe strony przeskakują nie więcej jak sekundę, natomiast będąc na stronie 300 zajmuje to już 6-12 sekund. Serwis twierdzi że to normalny objaw.

-Czytnik kupiłem w piątek ok. godz. 16 w merlinie, w poniedziałek już do mnie dotarł, także polecam.
-Weltbild jeszcze mi pieniędzy nie zwrócił.
-Polecam sposób pawel250101, dla bezpieczeństwa sprawdzajmy każdy plik przed wrzuceniem do vedii.

09 sty 2013 14:34:28
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Keyboard i PaperWhite
dikhet napisał(a):
Zauważyłem że im bardziej w głąb książki tym vedia wolniej wczytuje następną stronę. Np początkowe strony przeskakują nie więcej jak sekundę, natomiast będąc na stronie 300 zajmuje to już 6-12 sekund. Serwis twierdzi że to normalny objaw.

O jakim formacie mówisz? Te dane to dla EPUB?

09 sty 2013 15:19:10
Użytkownik

tak w oparciu o dwa epuby.

09 sty 2013 15:48:34
Użytkownik

eCzytnik: vedia k10
u mnie takie objawy wystąpiły ale tylko jak czytałem pdf.

09 sty 2013 16:44:13
Użytkownik

To były dwa epuby konwertowane z pdf także może dlatego.

up: sprawdzałem na krzyżakach i księdze dżungli dołączonych do czytnika (epub) i tu jest wszystko ok. Tak więc epub konwertowany z pdf traktowany jest jako pdf.

09 sty 2013 17:56:59
Użytkownik

Kurdę widzę masa problemów z tym Vedia czy Kindle 5 tez jest tak problemowy ? Właśnie zamówiłem Vedia ale jak mam się tak męczyć, a nerwy mam słabe to od razu ten towar odsyłam. I zamawiam Kindla przez ciocie z Niemiec.

10 sty 2013 20:53:55
Użytkownik

eCzytnik: Vedia K10
Witam wszystkich,
Od 3 dni jestem posiadaczem czytnika K10 i mam nieco mieszane uczucia (na szczescie z przewaga pozytywnych).
Generalnie podoba mi sie to, ze czytnik otwiera wiele formatow, na zywo wyglada lepiej niz na zdjeciach, jest lekki itp...
ALE:
a) w plikach MOBI i EPUB najmiejsza czcionka jest moim zdaniem wciaz za duza. Tak na prawde powinna sie ona znajdowac raczej pomiedzy minimum a srednim rozmiarem. Bo wszystko powyzej sredniej sprawia ze na calej stronie czesto miesci sie raptem 1 zdanie. W PDFach juz jest ok, mala czcionka faktycznie jest badzo mala.
b) podobnie z marginesami. Mam ustawione na minimum a wciaz mam spory odstep od krawedzi ekranu. Przy maksymalnym marinesie tracimy juz prawie 25% ekranu
c) jak zapewne wszyscy wlasciciele mam typowy problem z polska czcionka, akurat czytam ksiazke po angielsku wiec jeszcze nie wiem na ile bedzie mnie to irytowac przy polskich ksiazkach

d) a teraz sprawa dla ktorej glownie zdecydowalem sie zarejestrowac i spytac czy tez macie taki problem. Mianowicie mam wrazenie ze nie dziala odswierzanie co 3 strone. 'Cień'starego tekstu zdaje sie kumulowac w nieskonczonosc. Nowy tekst jest wciaz wyrazniejszy, ale na pewno nei nastepuje pelne odswierzenie co 3 strony, nie takie jak przy odswierzeniu co 1 strone.
Tryb odświerzania po kazdej stronie dziala dobrze i jakosc obrazu jest super. Ale bateria padla mi po maksymalnie 300 odswierzeniach stron (wliczajac w to zabawe w menu po zakupie). Fakt ze baterii jeszcze nie formowalem (ladowalem dzis w nocy) ale po kupnie wzkaznik byl na full, wiec spodziewalem sie zdecydowanie dluzszego zycia baterii.

Jak u was sprawuje sie odswierzanie co 3 strony ? Czysci co trzecia strone w takiej jakosci jak przy pelnym odswierzaniu po kazdej ? Bo o ile czytnik mi sie bardzo spodobal, to koniecznosc wyboru miedzy ladowaniem co 3 dni a fatalna jakoscia tekstu sprawia ze mysle o reklamacji towaru.

Pozdrawiam
Adam

10 sty 2013 21:50:28
Użytkownik

eCzytnik: e-czytnik
Adam, zgadzam i popieram a) i b) - d) nie sprawdzałem. Natomiast ogólnie mówiąc: formowanie, formatowanie - czy jak to nazywają - baterii Li-Poly to mit jak czarna wołga, jak to, że witamina C leczy przeziębienie. Fajnie brzmi, niby wszyscy robią albo widzieli i w ogóle im działa, ale to hucpa & humbug.

11 sty 2013 20:30:31
Użytkownik

eCzytnik: Vedia K10
faktycznie czytalem ze nowoczesnych baterii sie juz nie formuje. podobnie jak o tym ze pelne cykle (roz)ladowania dawniej zalecane dla baterii "z pamiecia"- teraz są szkodliwe. ale to drugie robię jednak z każdym, nawet nowym sprzętem (telefon,aparat itp) i ów trzyma fabryczne parametry. wiec i może i czytnikowi pomoże ;)

męczy mnie tylko kwestia tego odswierzania...
bardzo prosilbym wlascicieli K10, których w poście widać sporo, o wypowiedz

11 sty 2013 22:26:41
Użytkownik

eCzytnik: vedia k10
ja mam ustawione odświeżanie co 3 strony i działa ok, nic mi się nie kumuluje

11 sty 2013 23:37:16
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Szarlej napisał(a):
Kurdę widzę masa problemów z tym Vedia czy Kindle 5 tez jest tak problemowy ? Właśnie zamówiłem Vedia ale jak mam się tak męczyć, a nerwy mam słabe to od razu ten towar odsyłam. I zamawiam Kindla przez ciocie z Niemiec.

Hej!
Skoro zamówiłeś, to będziesz miał okazję sam sprawdzić. Na kindelku nie występują problemy opisywane tutaj przez użytkowników. Są za to inne, na przykład:
- konieczność konwersji plików epub (przy użyciu darmowego calibre);
- brak gniazda karty pamięci.
- innych nie pomnę :)

12 sty 2013 0:56:08
Zobacz profil WWW
Użytkownik

U mnie z tym odświeżaniem cuda. Otwieram ebook, wszystko pięknie odświeża. Klikam opcje - tryb odświeżania. Co widzę? Ten taki czarny trójkącik zaznaczenia figuruje przy - odświeżanie co 3 stronę. Najeżdżam czarną kreseczką na odświeżanie co 3 stronę, zatwierdzam i co? Nie odświeża w ogóle, zostają powidoki. Wracam do opcji, wybieram tryb odświeżania pełny, zatwierdzam i wszystko pięknie. Ponownie wchodzę w opcje - tryb odświeżania a tam czarny trójkącik przy odświeżaniu co 3 stronę. Dziwne.

Nie wiem czy oprogramowanie, jeśli w obojętnie jakim ebooku zaznaczę odświeżanie pełne, stosuje to do każdego. W ww ebooku zaznaczyłem tryb pełny to w każdym innym odświeża mi bez zarzutów. Problem w tym że nie wiem w jaki trybie pracuje. Niby w pełnym a trójkącik jest przy częściowym.

P.S. Weltbild zwrócił kasę:)
P.P.S. Mimo tych wszystkich wad, nie chciałbym innego;p (w tej cenie oczywiście). A wadę którą uważam za największą jest przeczucie że się zaraz coś zawiesi i nie wstanie. Takie przeświadczenie że ten sprzęt jest delikatniutki.

12 sty 2013 10:51:24
Użytkownik

dikhet napisał(a):
P.S. Weltbild zwrócił kasę:)
P.P.S. Mimo tych wszystkich wad, nie chciałbym innego;p (w tej cenie oczywiście). A wadę którą uważam za największą jest przeczucie że się zaraz coś zawiesi i nie wstanie. Takie przeświadczenie że ten sprzęt jest delikatniutki.

Oby Merlin nie musiał też zwracać kasy :)
A gdyby jednak problem się powtórzył, to do dalszych przemyśleń polecam recenzję TrekStora Pyrusa :)
http://cyfranek.booklikes.com/post/12201/czytnik_ksiazek_trekstor_pyrus_pierwsze_trzy_tygodnie

12 sty 2013 17:01:55
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Po przeczytaniu recenzji Pyrusa zastanawiam się czy Vedia nie ma tego samego oprogramowania. Przy czytaniu górny pasek (strony i godzina) wygląda identycznie.

12 sty 2013 18:28:30
Użytkownik

Też miałem to samo wrażenie. Nawet przez chwilę sądziłem (zanim zobaczyłem zdjęcia całości), że to te same czytniki z inną nazwą wypisaną na obudowie. Ale kto wie, co w środku?
Chętnie bym porównał obydwa obok siebie, tak z ciekawości. Może jest ktoś w KRK z Vedią?

12 sty 2013 19:03:27
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna strona