Re: Pocketbook 622 - obrót ekranu i profile użytkowników
To mi wygląda na funkcję, o której wszyscy słyszeli ale nikomu sie udało się wywołać
Ja też próbowałem i poległem
Jest to poważna niedoróbka moim zdaniem. Bardzo mi tego brakuje - bez tej informacji ta funkcjonalność traci sens.
Bolesne, prawda? Wg. mnie wchodzenie w menu w celu ustawienia aktywnego profilu jest nie do przyjęcia. Funkcjonalność jest nieco niedorobiona. Jednakże wydaje mi się (głowy za to nie dam), że do pewnego stopnia można sytuację poprawić stosując odpowiedni "temat" (lub jak kto woli - "skórkę") dla czytnika (tak, tak Pockebook umozliwia stosowanie "skórek") - wydaje mi się, że niektóre z nich oferują nieco podrasowany menadżer zadań, który wyświetla profil i być może pozwala go zmienić. Jeśli by tak było to wystarczy długie przyciśnięcie klawisza "home" i po sprawie. Niestety nie mogłem tego sprawdzić ponieważ mój czytnik "jedzie" już na testowej wersji nowego oprogramowania systemowego a tematy z wersji 3.2 okazały się niekompatybilne ...
Ale jeśli ktoś jest na wersji 3.2 i chce poeksperymentować z tematami dla czytnika to kilka ściągnąć np z tego postu:
http://www.mobileread.com/forums/showth ... ost2193176 (jak ktoś nie daje rady z niemieckim, a ja np. nie daję - angielski nie ma problemu, rosyjski ujdzie - to sugeruję google translate - naprawdę pomaga
). Instalacja jest prosta: plik (pliki) pbt trzeba po prostu wrzucić na czytnik do katalogu /system/themes, a potem wybrać odpowiedni temat w konfiguracji czytnika. Jeszcze raz uwaga: większość tematów dotępnych do ściągnięcia działa na wersji firmware-u 3.2 a nie 4.0 (nowej - na razie eksperymentalnej).
Też mi to przyszło do gowy jako dobre rozwiązanie (tak jak i możliwość zahasłowania profilu) ale nie udało mi się znaleźć żadnej informacji aby to było mozliwe.
Niestety w nowej wersji oprogramowania (która powinna sie ukazać niebawem) nie widzę żadnych usprawnień dotyczących profili - nadal jest to traktowane po macoszemu