![](./styles/hermes_gray/theme/images/content_top_left.gif) |
|
Teraz jest 09 lut 2025 1:35:08
|
Czytnik BOOX z serii X61S
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox x61s
|
![Post Post](./styles/hermes_gray/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: Czytnik BOOX z serii X61S
Potwierdzam taki sam objaw. Do tej pory byłam całkiem szczęśliwą posiadaczką X61S. Po ostatniej aktualizacji w listopadzie 2011 przestała co prawda działać Ivona i przycisk, ale nie są to rzeczy, z których korzystałam, więc ok. Bateria trzymała wiele tygodni (poprzednie ładowanie pod koniec sierpnia), ostatnio również, gdy go nie wyłączałam w ogóle. Karty SD nie używam. Zrobiłam aktualizację do zalecanej wersji 1.7, no i kicha. Co prawda Ivona zaczęła działać, sprawdziłam, ale czytnik niewyłączany jak ostatnio... rozładował się już na drugi dzień. Pomyślałam, że to może przez to, że go przewoziłam, a na zewnątrz temperatury niskie, to bateria padła szybciej (choć zimą takich problemów nie było). Naładowałam wieczorem na max i zostawiłam na noc i dzień włączone. Wieczorem są już tylko 3 kreski... zostawiłam dalej, zobaczymy co będzie dziś wieczorem. Panie Robercie, ale to chyba nie jest znów przypadkowa awaria, która zbiegła się w czasie, raczej coś z tym majowym oprogramowaniem jest nie tak, skoro psuje nawet dobrze działające czytniki ![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif) Co Pan radzi?
Ostatnio edytowano 21 paź 2012 23:19:13 przez joan, łącznie edytowano 1 raz
|
17 paź 2012 15:48:56 |
|
![](./styles/hermes_gray/theme/images/spacer.gif) |
Użytkownik
eCzytnik: onyx boox x61s
|
![Post Post](./styles/hermes_gray/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: Czytnik BOOX z serii X61S
U mnie dodatkowo pojawia się wyjście do głównego menu po naciśnięciu klawisza włączania, w trakcie przerwy w czytaniu.
|
18 paź 2012 20:15:33 |
|
Użytkownik
|
Tego z kolei nie sprawdzałam, bo jak przerywam, to po prostu zostawiam włączone, bez naciskania 'wygaszania', które i tak nie działa ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
|
19 paź 2012 10:05:14 |
|
Robert ArtaTech
|
Trochę późno, ale już nadrabiam Ta wersja firmware z 20120514 jest dobra.Skoro to już drugi taki przypadek, to może być coś na rzeczy z przejściem z innej poprzedniej wersji (były różne). Proszę nie sugerować się pierwszym ładowaniem - czytnik musi "nauczyć się" baterii na nowym oprogramowaniu. Jeśli po 2-3 ładowaniu nadal nie trzyma przynajmniej 3 tygodnie, proszę o ponowne wgranie tego najnowszego z naszej strony, może w trakcie aktualizacji coś nie tak zadziałało, ale to tylko gdybania. Problem nie potwierdzony - jeśli się powtórzy proszę zgłosić tu i od razu czytnik do serwisu. Widzę z praktyki, że kiedy problem mija, ludziom się nie chce już pisać o tym - wolą czytać ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Nie zdarzają się takie problemy na X61S/E - o jaki program chodzi? W jakiej aplikacji był otwarty plik i w jakim formacie, gdy ten błąd wystąpił? Wygaszanie działa (chowa tekst, pokazując obrazek), nie posiada tylko blokady klawiszy w modelach S61S/E. Ale można go nie uzywać, bo pełna optymalizacja zużycia energii jest cały czas aktywna, również podczas czytania.
|
20 paź 2012 12:47:25 |
|
Użytkownik
|
Coolreader,epub
Czytam właśnie "pod kopułą" z promocji w Nexto. Mniej więcej co 3-4 wciśnięcia klawisza zasilania, zamiast włączyć wygaszacz wychodzi do menu i gubi cały postęp przeczytanych stron od ostatniego wyłączenia.
|
20 paź 2012 20:08:50 |
|
Użytkownik
|
![](images/spacer.gif) | ![](images/spacer.gif) | ![](images/spacer.gif) | ![](images/spacer.gif) | Robert ArtaTech napisał(a): Trochę późno, ale już nadrabiam Ta wersja firmware z 20120514 jest dobra.Skoro to już drugi taki przypadek, to może być coś na rzeczy z przejściem z innej poprzedniej wersji (były różne). Proszę nie sugerować się pierwszym ładowaniem - czytnik musi "nauczyć się" baterii na nowym oprogramowaniu. Jeśli po 2-3 ładowaniu nadal nie trzyma przynajmniej 3 tygodnie, proszę o ponowne wgranie tego najnowszego z naszej strony, może w trakcie aktualizacji coś nie tak zadziałało, ale to tylko gdybania. Problem nie potwierdzony - jeśli się powtórzy proszę zgłosić tu i od razu czytnik do serwisu. Widzę z praktyki, że kiedy problem mija, ludziom się nie chce już pisać o tym - wolą czytać | ![](images/spacer.gif) | ![](images/spacer.gif) | ![](images/spacer.gif) | ![](images/spacer.gif) |
Po aktualizacji wykonanej tydzień temu wczoraj musiałam naładować ponownie (licząc ładowanie tuż przed aktualizacją - to po raz trzeci w ciągu tygodnia), co mi się nigdy wcześniej nie zdarzyło w tak krótkim czasie (od zakupu w sierpniu ub.r. nawet na tym pierwszym sofcie "z działającym prawidłowo wygaszaniem" trzymał po parę tygodni, mimo że tylu osobom tamta wersja sprawiała problemy). I co dziwne, spadło z pięciu od razu na trzy kreski, potrzymało tak od wtorku do soboty, w sobotę spadło na dwie, a jak wieczorem zajrzałam do stale włączonego, znów zobaczyłam ekran o niskim stanie baterii i konieczności naładowania. W tym czasie nie przeczytałam więcej jak 200 stron, a podobno jak nie odświeża, to nie zużywa energii... Bo chyba nie ma znaczenia, że mam otwartą książkę akurat w układzie poziomym, wykorzystującym ten nowy, dowolny sposób obracania? Mówi Pan, że ma się _uczyć_ tego oprogramowania? dobrze więc, dam szansę mu się pouczyć i zamelduję o efektach, bo nie sądzę, aby prócz softu coś mu się nagle zepsuło. W czasie aktualizacji też problemów nie było. Wersję listopadową instalowałam zgodnie z ówczesnymi zaleceniami, formatem itp. Wersję marcową pominęłam, bo dopiero niedawno zajrzałam ponownie na forum, by zobaczyć, czy w końcu coś nowego się pojawiło... Tak, miałam oczywiście na myśli "wygaszanie, które powinno zostać wygaszeniem do czasu ponownego naciśnięcia tego samego klawisza" ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) bo skoro brak wygaszania działa tak samo jak wygaszanie, to nie wygaszam ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) a może jednak to ciągłe włączenie zaczęło mi zjadać podstępnie baterię? ![Confused :::?](./images/smilies/icon_confused.gif)
|
21 paź 2012 23:15:55 |
|
Użytkownik
|
Panie Robercie, niestety, po niedzielnym ładowaniu trzymało ładnie pięć kresek jeszcze wczoraj (środa rano), zostawiłam cały dzień włączony, a wieczorem ze zdziwieniem zobaczyłam znów ekran o niskim stanie baterii i konieczności ładowania. Może jednak teraz włączony pobiera więcej energii jak przy czytaniu? A, i zapamiętał co prawda czytany dokument, ale kilkadziesiąt stron wcześniej niż wtedy, gdy był ostatnio otwarty.
Spróbuję, zgodnie z zaleceniem, zrobić ponownie aktualizację. Czy trzeba ją robić w jakiś szczególny sposób? typu formatować wcześniej kartę SD w czytniku? (nie używam jej, więc to będzie karta 'obca'). Plik aktualizacyjny też wgrywałam poprzednio nie w komputerze, tylko na kartę już będącą w czytniku, potem odłączałam od komputera i aktualizowałam. Ale to chyba nie powinno mieć znaczenia? Nie mam innego czytnika kart.
|
25 paź 2012 10:50:28 |
|
Użytkownik
|
U mnie bateria po 2 ładowaniu działa normalnie, bez problemów, tak jak powiedział Pan Robert.
Natomiast wychodzenie z książki po włączeniu wygaszacza powtarza się. W sumie zbędna funkcja wiec ją przestałem używać.
|
27 paź 2012 21:37:34 |
|
Robert ArtaTech
|
Znów spóźniam się z odpowiedzią, przepraszam za zwłokę. Jeśli nie pomogła ponowna instalacja najnowszego oprogramowania (nie ma konieczności formatowania karty itp. jesli struktura plików na niej jest w porządku), to musimy interweniować. Niestety to zachowanie świadczy o konieczności naprawy (nie jest to wina oprogramowania). Czytnik powinien wytrzymać spokojnie 3 tygodnie włączony (a nie 3 dni). Jeśli nie z baterią, to może to być problem z układem zasilania, który trzeba by zresetować odłączając baterię na chwilę, ale to już sprawa dla serwisu. Proszę się skontaktować z naszym serwisem i opisać problem, najlepiej telefonicznie. Jeśli konsultacja serwisowa nie wystarczy, po umówieniu terminu wysyłamy kuriera, który odbierze czytnik, a po naprawie dostarczy z powrotem pod wskazany adres. W jakim formacie dokumentu i jaka aplikacja dla niego ustawiona? Spotkałem się kiedyś z takim problemem, ale tylko przy współpracy programu Cool Reader z którymś z formatów...
|
29 paź 2012 18:55:31 |
|
Użytkownik
|
Panie Robercie
Zdarza się w programie Cool Reader i formacie epub.
Przestałem używać wygaszacza i jest okey wiec nie warto analizować problemu.
Czyta się super i o to chodzi:)
|
29 paź 2012 22:24:39 |
|
Użytkownik
|
Nie mając odpowiedzi, czy trzeba jakoś specjalnie aktualizować, nie robiłam w końcu tej aktualizacji, na razie od czwartku bateria trzyma na 5 kreskach (w większości włączam i zostawiam). Nie wiem jaka jest struktura plików na karcie i czy to ma znaczenie skoro tylko plik aktualizacyjny trzeba tam wgrać? Naprawdę nie podejrzewałabym o to baterii czy układu zasilania, skoro do momentu wgrania aktualizacji przez ponad rok trzymała bez problemów przez parę tygodni i tak nagle w dniu aktualizacji by się miało zepsuć. Za duży zbieg okoliczności ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Dam jej jeszcze szansę na naukę i jeśli nie pomoże, ponownie zaktualizuję.
|
30 paź 2012 11:26:01 |
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
|
Struktura Plików - chodzi o "rozkład" i ułożenie plików na nośniku danych. W przypadku Karty Pamięci (jak SD, Micro SD) chodzi o prawidłowość tego rozmieszczenia. W nosnikach wymiennych - a AKrta takim jest często następuje uszkodzenie plików lub struktury czy jej opisu (tabela FAT na przykład) - spowodowane jest to najczęściej szybkim odłączeniem/wyjęciem nośnika z komputera. Odpowiada za to opóxniony zapis oraz programy "caschujące" - dane sa w pamięci podręcznej a nie na karcie - jak ją wyjmiemy "na żywca" to nie zostaną zapisane lub tylko częściowo. A to oznacza uszkodznia plików czy struktury. Aby temu zapobiedz trzeba uzyc opcji bezpiecznego usuwania sprzetu - w Windows jest to zwykle mała ikonka po prawej stroni obok zegara lub uzyć prawego "kliku" na napędzie który usuwamy i wybrac opcję Wysuń.
Najlepiej zaś przed wczytywaniem aktualizacji sformatować kartę, wgrać soft bezpiecznie wysunąc.
_________________ HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso
|
30 paź 2012 12:09:49 |
|
Użytkownik
|
Dzięki za wyjaśnienia, chyba niestety kartę po zakończeniu aktualizacji wyjęłam bez bezpiecznego usuwania (za późno zauważyłam odpowiednią ikonkę w czytniku), mimo że zwykle o tym pamiętam. Mogło to mieć wpływ na przebieg przeprowadzonej aktualizacji? Z karty nie korzystam. Była wkładana tylko na czas aktualizacji, a czytnik odłączony od komputera.
|
30 paź 2012 12:31:03 |
|
Użytkownik
|
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego co pojawiło się w wersji 1.7 - przedtem pliki na podglądzie pokazywały liczbę stron i to do której strony doczytałam ostatnio (lub czy przeczytałam do końca), teraz wyświetla mi zdaje się ile razy plik był otwarty - wiadomość dla mnie zupełnie niepotrzebną. Czy można jakoś przywrócić format typu 24/310?
|
31 paź 2012 11:26:46 |
|
Robert ArtaTech
|
Nie, nie ma to wpływu na proces aktualizacji, z karty odczytywana jest zawartość oprogramowania i jeśli plik był prawidłowo nagrany (bez błędów) to powinno być wszystko OK. Chodzi raczej o przypadki gdy kopiujemy pliki na kartę (zapisujemy) i wyjmiemy kartę bez bezpiecznego zamknięcia, wtedy struktura plików na nośniku może się uszkodzić. W nowszych wersjach oprogramowania, producent zrezygnował z tej informacji na liście plików na rzecz wyświetlania autora czy tytułu (z metadanych, jeśli są dostępne).
|
31 paź 2012 18:12:44 |
|
|