Teraz jest 03 sty 2025 19:47:19

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Książka, która zmieniła moje życie 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Tak,tak "Martin Eden" to dobra rzecz i na pewno może mieć wpływ na postrzeganie świata i ludzi.A ja siedzę po uszy w regresingu i zaczytuję się książkami Michaela Newtona,czy ktoś to czyta jeszcze albo już przeczytał?Bo z tego,co tu widzę niewiele jest tu tematów z pogranicza para.A jeszcze warto sięgnąć po Kena Wlbera,chociaż trudny czasami ale jego "Śmiertelni,Nieśmiertelni"to przejmująca opowieść o chorobie,miłości i szacunku oraz pokorze i godności.Polecam.

26 sty 2009 23:25:26
Użytkownik

"Solaris" pokazał mi, że rozum może być nieziemski i zupełnie niepojęty w naszych kategoriach myślenia. I nawet niekoniecznie jest rozumem. Dla dziesięciolatki to był niezły szok.
"Dzieci wszechświata" Ditfutrha dały mi obraz kruchości i niestabilności systemu słonecznego i całej galaktyki zresztą też. Jak niewiele muszą się zmienić warunki, żeby całe to nasze życie na Ziemi diabli wzięli? Ciśnienie, temperatura, pasy Van Allena, to wszystko jest ze sobą powiązane, minimalna zmiana jednego parametru pociąga za sobą kolejne zmiany przekształcające to miejsce w nienadające się do życia. To był szok dla dwudziestolatki:)
A całkiem niedawno coś we mnie zmienił Coelho. "Pielgrzym" zatrzymał mnie w biegu i pokazał, że nie ma po co tak lecieć do przodu :). I to jest paradoks, to twórczość tego pisarza uważam za czystą, wysublimowaną grafomanię pozującą na światową filozofię dla gospodyń domowych.

30 sty 2009 0:58:10
Użytkownik

Książka która zmieniła moje życie to 'Sekret' Rhondy Byrne.
Nauczyła mnie pozytywnego myślenia i dążenia do szczęścia i przede wszystkim pokazała, że szczęście mi się należy.
Myślę że w pewnym sensie to dzięki niej poznałam mojego Narzeczonego i dałam szansę naszej miłości :)

z przeznaczonym sobie Mężczyzną u boku. "

08 lut 2009 19:03:19
Post Re: Książka, która zmieniła moje życie
Silnie wpłynęły na moją osobowość "622 upadki Bunga" Witkacego. Myślę, że tak na prawdę cała twórczość Witkiewicza, zawróciła mi w głowie, pozwalając dostrzec w ludzkiej psychice emocje, lęki, pragnienia dotąd nieodkryte. Przed przeczytaniem tej książki, sięgałam jedynie po treści łatwo przyswajalne. Przeczytanie tej książki, skierowało moją uwagę na literaturę, której wcześniej nie dostrzegałam. Jednocześnie, przywróciło wiarę w polską literaturę, przywracając pewność o wysokim poziomie reprezentowanym przez wielu twórców.

13 mar 2009 21:14:38
Duży wpływ na mnie miały cykle o Ani i o Emilce Lucy Maud Montgomery. Podejrzewam, że gdyby nie to, nie byłabym w połowie tak marzycielska i nie zabierałabym się za pisanie, choć to i tak w większości grafomania. ;) Wracam do nich, gdy mi źle.

Jeszcze bardzo istotny jest "Mój sen o Tobie" Nuali O'Faolain. Wspaniała opowieść podnosząca na duchu, o tym, że nigdy nie jest za późno by odnaleźć siebie. Pamiętam magiczny moment - gdy siedziałam po podróży nocą na drugi koniec Polski na przystanku PKP, czekałam na kolejny autobus, wymęczona ale szczęśliwa, pośród obcych ludzi, jeszcze przed świtem, czytałam ją. Miała wtedy wyjątkowy smak.

21 kwi 2009 23:59:03
Nie tak dawno temu bardzo silnie wpłynęła na mnie "Diuna" F. Herberta. Ta lektura bardzo poszerzyła moje spojrzenie na kwestie społeczne, religijne itd. Zaszczepiła we mnie też chęć dążenia do jak największej samoświadomości i doświadczania. Może nie była to jakaś wielka, diametralna zmiana w moim życiu, ale na pewno dla mnie istotna.

01 lip 2009 17:32:35
Użytkownik

Pierwszą książką która zmieniła moje życie był "Lampart" A.Norton dzięki niej odkryłem Fantastykę i pokochałem czytać :)

A drugą była "Komora" Grishama która zmieniła moje podejście do kary śmierci .

06 sie 2009 19:22:13
Użytkownik

jeżeli chodzi o mnie to myle że były takie dwie książki:
1. "Zbrodnia i Kara" znaomita ksiażka dzieki której zacząłem głębiej zastanawiać się nad istnieniem człowieka
2. "Potop" dzięki niej odkryłem jak piekna może być historia :)

06 sie 2009 22:42:51
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Cytuj:
1. "Zbrodnia i Kara" znaomita ksiażka dzieki której zacząłem głębiej zastanawiać się nad istnieniem człowieka

Wątpiłeś w to kiedyś? :^

//Cormac McCarthy - Droga

26 sie 2009 13:54:17
Użytkownik

"Archipelag Gułag" Sołżenicyna

08 sty 2010 14:25:48
Użytkownik

eCzytnik: e-czytnik
dla mnie taka ksiazka jest Narkomanka...nie pamietam autora

01 paź 2012 15:03:13
Użytkownik

nie wiem czy mam taką książkę,chyba były to bajki Andersena,czy wiersze Brzechwy.

22 sty 2013 22:00:40
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: PRS 950 BooxM92 Kobo: AuraHD+Aura1
Będąc dziecięciem pozistawałem (i nadal tak jest) pod przemożnym wpływem bajek Braci Grimm, 'Dzieci z Bulerbyn' i 'Chłopców z Placu Broni'.
Do przełomowych lektur zaliczam 'Ortodoksję' G. K. Chestertona i Księgę Hioba.

25 lip 2013 21:47:38
Użytkownik

Moje życie zmieniła książka Kamila Cebulskiego pt: "Efekt Motyla". Ostatnio przeczytałem muszę przyznać jeszcze lepszą. Jest to poradnik o tym jak spełnić swoje marzenia. Autorem jest Krzysztof Król a książka ma tytuł "X" - Kodeks Wygranych.

Dzięki tym książkom założyłem stronę: http://www.kredyt-portal.pl

Ostatnio edytowano 04 lut 2015 19:53:27 przez mintaj, łącznie edytowano 2 razy

18 sie 2013 15:09:50
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Mnie do zmiany życia zainspirowała biografia... serio... Bear'a Grylls'a "Kurz, pot i łzy"
Ta książka, zmieniła moje życie w rzeczywisty sposób, nie tylko mój światopogląd. Zdałem sobie sprawę, że mogę więcej, lepiej, mocniej. Potem faktycznie zrobiłem więcej, lepiej, mocniej :) i dzięki temu zwyciężyłem chorobę, która męczyła mnie 5 lat (wystarczyło, że schudłem 15kg).
Na co dzień nie sięgam po biografie, "Kurz, pot i łzy" to czysty przypadek na mojej półce.

pozdrawiam i polecam tę książkę (szczególnie osobom szukającym inspiracji do pracy nad samym sobą)

28 sie 2013 14:14:20
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona