Re: Onyx Box X61S - problem z literką "ł"
Ja tu widzę problem nie tylko z literką "ł" ale i "ó" (spacje) oraz np. "ć" i "ę" też są z innej "bajki", czyli podstawione z innej czcionki.
W jakim formacie jest ten plik i jakim programem (domyślna aplikacja) czytany? Już widzę, w kolejnym poście, że epub.
Widziałem coś podobnego i wydaje mi się, że ten epub jest wczytany przez FBReader.
Nie trzeba żadnej konwersji. Po prostu wydawca wymusił w pliku, w deklaracji czcionki taki krój, który jest w czytniku, ale nie posiada polskich liter. System podstawia więc za brakujące, polskie litery z innego kroju i tak to się kończy.
- Pierwsze rozwiązanie, to zmienić program - ustawić (domyślna aplikacja) dla epub program Cool Reader albo Adobe Reader - problem zniknie.
- jeżeli chcemy koniecznie wszystkie epuby, nawet takie, czytać w programie FBReader, to trzeba sobie dodać do opcji programu FBReader (plik "ui.xml") linijkę nakazującą programowi ignorowanie wymuszonych przez autora krojów czcionek. W wersji PC-towej FBReadera ta opcja nazywa się: "Always Use My Own Fonts" w zakładce "CSS".
Jak to zrobić opisane jest w wątku:
FBReader: dzielenie wyrazów i stylizacja tekstu (punkt 5 - Ad.5)
Trochę szkoda, że tak szybko niektórzy oceniają problem - jednak w praktyce Onyx jest uniwersalny - koniec kropka.