Re: Kindle 4 czy Nook Simple Touch? a może inny?
Jeśli chodzi o formaty, to w zasadzie jest mi obojętne, czy format jest otwarty, czy zamknięty. Ważne, żeby mój czytnik pozwalał go odczytać i żebym miał narzędzie do konwersji tych formatów, których nie mogę przeczytać. Na szczęście dla mnie, jako właściciela Kindle, format ePub można łatwo przekonwertować na Mobi. Że dzieje się tak dzięki tzw
reverse engineering? Nieważne. Jak na razie Amazon nie wytacza dział przeciwko takim działaniom (myślę, że po cichu wie co robi). Nawet, gdyby Amazon zakazał takich praktyk, wystarczy plik obcy przekształcić do formatu DOC lub RTF i przekonwertować wysyłając go na Kindle przy pomocy poczty elektronicznej (Send to Kindle). Działa to wtedy nawet bez
reverse engineering.
Z drugiej strony szkoda, że Kindle nie czyta popularnego przecież formatu ePub. Ale, jak już wielokrotnie na tym forum pisano, nasze księgarnie coraz częściej traktują format ePub i Mobi na równi, więc co za różnica? Amazon i tak odniósł duży sukces, jeśli chodzi o Kindle, więc nie czuje potrzeby rozbudowywania go o opcje odczytu ePub, czy PDF Reflow. Mimo to uważam, że to tylko kwestia czasu. Microsoft tez dopiero niedawno udostępnił możliwość zapisu do formatu PDF w Wordzie.
Ja na przykład kupiłem roczne wydanie ulubionego tygodnika na stronie Nexto. Na początku roku był dostępny tylko w formacie PDF z zabezpieczeniem FileOpen, co na marginesie powodowało mój początkowy opór przed zakupem. Ale gdzieś w kwietniu, czy maju zorientowałem się, że jest już tylko ze znakiem wodnym. Niedawno przymierzając się do zakupu Kindle, skontatowałem iż mój tygodnik jest też dostępny w wersji ePub i Mobi. Jest nawet opcja Send to Kindle, ale na razie nie chce działać, więc pobieram plik mobi na dysk i z poziomu Eksploratora Windows klikam prawym klawiszem wybierając polecenie Send to Kindle. Po dwóch, trzech minutach tygodnik jest na czytniku.
ArtS