|
|
Teraz jest 25 lis 2024 19:45:48
|
Szukam fajnego czytnika dla początkującej ebookowiczki :)
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: notebook, smartfon, onyx boox a60
|
Re: Szukam fajnego czytnika dla początkującej ebookowiczki :
Ja polecam Ci Onyxa boox A60. Jeden z lepszych czytników, jest teraz w promocji na Allegro za 599zł. Ja nie zamieniłabym go na żadnego innego Kundla (Kindle) czy Pocketbook'a, ale wiadomo, każdemu przypada do gustu co innego. Najlepiej sprawdzić taki czytnik na żywo w rękach, wiem po sobie. Na pewno nie jest, przynajmniej według mnie, wygodna klawiatura przy czytniku, stwarza dyskomfort. Onyxa możesz zobaczyć w Vobisie i przetestować tam na miejscu, Prestigo i kilka innych, w niektórych lepiej zaopatrzonych Empikach.
|
10 kwi 2012 18:41:30 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 08 kwi 2012 17:11:06 Posty: 25 Lokalizacja: Podlaskie
eCzytnik: Onyx Boox x61e ; laptop
|
Ok, więc pójdę do Vobisa i poproszę o zaprezentowanie mi Onyxa Ogółem to w Sferisie znalazłam tego Prestigio za 599zł. Napisałam do nich czy w sklepie stacjonarnym mają go, odpisali mi, że jest tylko na zamówienie ale w cenie 599zł, jednak aby zamówić muszę zapłacić 10% wartości.. Eee.. Tylko, że ja może najpierw chciałabym go obejrzeć, a nie kupować w ciemno. Dziwne. A mógłby ktoś porównać tego Onyxa z tym Prestigio? Zasadnicze różnice, plusy, minusy? Bo tak na prawdę to się waham między tymi dwoma, być może dlatego, że tylko takie byłyby dostępne od ręki..
|
10 kwi 2012 19:12:04 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox A60
|
Kupowanie przez Internet nie boli, nie gryzie, a często jest tańsze. Nie bój się tego, a będziesz miała dużo większy wybór. A na Wifi w czytniku, tak jak już było wcześniej pisane, się nie nastawiajcie. To jest bajer, na pewno się zawiedziecie.
A jeśli nie wiesz, co to jest e-ink, to skąd wiesz, że chcesz czytnik (z e-inkiem zakładam)?
Wpisz choćby w wikipedię a oprócz tego w youtube, tam jest mnóstwo filmików prezentujących i porównujących różne modele. Najwięcej pewnie kindli, ale inne też są.
|
10 kwi 2012 19:48:53 |
|
|
Użytkownik
|
Owszem, kupowanie przez internet nie boli, oj i niejednokrotnie jest tańsze - robię inne zakupy w sklepach internetowych, ale ciężko kupić coś, czego się nie miało w ogóle w ręku. Jakbym dostała model w sklepie stacjonarnym, na który jestem zdecydowana, to mogłabym go zamówić przez internet, ale w ciemno, ryzykować nie mogę. Tak jak pisałam - w kwestii czytników, jestem kompletnie zielona Ot przyszło mi dopiero teraz do głowy, że taki sprzęcik może ktoś już wynalazł, wpisałam w wyszukiwarkę - a jak! jest! Jednak jest tyle modeli, tyle haseł, całkowicie dla mnie niezrozumiałych, że się pogubiłam, postanowiłam na własną rękę nie szukać, tylko napisać tu i zdać się na Wasze opinie Poczytałam parę recenzji i nic tak na prawdę nie wynikło, bo każdy swoje chwali. Ten ma Onyxa, chwali Onyxa, ten ma Prestigio, to chwali swój sprzęt. Kto ma model dotykowy powie, że jest ok, a kto ma tradycyjne przyciski, stwierdzi, że pracować się też na tym da, bez żadnego wysiłku Zwłaszcza, gdy to jest pierwszy czytnik, długo wybierany Chyba, że ma parę sprzętów, to wtedy można porównywać. No mianowicie, chyba każdy sprzęt z tej wyższej półki nie jest do kitu, czytać się da, kwestia tylko czy ma dodatkowe bajery. Trochę się już nauczyłam Wiem już co to jest e-ink, a czytnik chcę mieć, bo to by mi ułatwiło studiowanie Oczywiście pooglądam na necie o tych czytnikach, jednak jakby ktoś mi tak ładnie zestawił plusy i minusy jednego sprzętu i drugiego to byłoby bardzo fajnie Kwestia tylko czy w Onyxie da się tą cyrylicę załatwić. To dla mnie ważne
|
10 kwi 2012 20:07:37 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox A60
|
Tak jak napisałem na pierwszej stronie, w onyxie możesz pisać rosyjską cyrylicą. Jest też jakiś podstawowy słownik ros-pl.
|
10 kwi 2012 21:19:15 |
|
|
Użytkownik
|
Przepraszam, przeoczyłam, że w booxie też jest ta możliwość Obejrzałam za radą filmiki o tych czytnikach i faktycznie - Boox a60 wygląda świetnie wizualnie, jak i w użytkowaniu
|
10 kwi 2012 21:49:40 |
|
|
Użytkownik
|
W niektorych sklepach mozesz zwrocic ,jesliby Ci sie nie spodobal. Zapraszam na www.redcoon.pl jest tez mozliwosc zakupu na raty. Dobry sklep, wart polecenia. W euro widzialam na stronie, ze onyxa nie maja juz dostepnego, a slyszalam ze vobis sprzedaje onyxa 60 jako nowszy model a60. Na allegro jest teraz fajna promocja ja ten czytnik, z ktorej ja skorzystam.
|
11 kwi 2012 9:24:09 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
catty, Może jednak warto zainteresować się chociażby taką ofertą. http://allegro.pl/nowy-amazon-kindle-4- ... 12415.html Szczerze mówiąc, nie wiedziałem że za takie pieniądze da się kupić Kindle prosto z Polski.
|
11 kwi 2012 11:46:39 |
|
|
Użytkownik
|
Tylko z tego co się orientuję ten Kindle nie obsługuje kart pamięci i nie odtwarza audio. Ale fakt cena bardzo fajna. Czyli vobis sprzedaje nie ten model co jest napisane?
|
11 kwi 2012 14:31:34 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 11 mar 2011 16:44:42 Posty: 195 Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Kindle Oasis 3
|
Catty - po co Ci karta pamięci? Czy jest naprawdę potrzebna? Wrzucisz wszystko na czytnik przez kabel USB. Pamięci wew. masz co najmniej 2GB - na książki to aż za dużo. To ma być czytnik książek czy multimedialny kombajn? Audio to bonus. Jako czytnik liczy się tylko urządzenia wyposażone w ekran eInk (np. typu Vizplex czy nowszy Pearl). Pozostałe - jak Trekster czy iPody/Pady - to LCD. efekt jak przy monitorze komputera. Z całej dyskusji to widzę, że podchodzisz do tego jak do jeża. Chcesz czytnik do literatury rosyjskiej. Wybierasz: Kindle, Onyx Boox lub Pocketbooki. Każdy LEPIEJ lub GORZEJ da Ci to czego oczekujesz. Umów się z kimś np. z forum by się spotkał z Tobą i pokazał Ci czytnik, skoro filmiki, opisy i recenzje na necie w niczym Ci nie pomagają.
|
11 kwi 2012 16:43:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Sony PRS-T1 (kiedyś Onyx i62)
|
Catty studiuje filologię rosyjską i wydaje mi się, że fajnie mieć przy sobie wiele książek, też w formacie pdf (o czym wspominała już na początku dyskusji) Czyli pomysł z dogrywaniem książek (też pdf czyli bywa że sporych plików) przez USB i kasowanie ze względu na brak miejsca w urządzeniu bez karty (Kindle) nie jest najlepszy... Podobnie jak wybór (do pdf-ów) Kindla (brak w nim Reflow http://wiki.mobileread.com/wiki/PDF#Reflow oraz "obracania ekranu")
|
11 kwi 2012 19:01:19 |
|
|
Użytkownik
|
Catty, tak mi mówił u nich sprzedawcca. Z reszta nawet w salonie , w którym dotykalam onyxa było napisane, iż to a60 , a okazało sie, ze to 60. Nie wiem, moze akurat mi sie tak felernie trafilo z ich salonem, nie chce oczerniac calej firmy. Ale facet mowil, ze to producent wprowadzil ich w blad, a oni klijentow...
|
11 kwi 2012 19:05:09 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Sony PRS-T1 (kiedyś Onyx i62)
|
Ale należy mieć na uwadze, że "pisanie cyrylicą" to nie edytowanie tekstów (np. książek itp.) Taką możliwość dają (chyba) tylko czytniki (zrootowane) z Androidem i dogranymi programami. Czyli Boox ani Kindle takiej funkcjonalności nie uzyskają...
|
11 kwi 2012 19:07:15 |
|
|
Użytkownik
|
Wiem, za dużo wymagam i mam za swoje. Przepraszam, ja się po prostu na tych czytnikach nie znam Myślałam, że im więcej funkcji tym lepiej, a przecież to nie do tego służyć ma. Otóż byłam dziś w Vobisie - pokazali mi tego Onyxa, i już wiem, że żadnego wifi nie chcę. Odświeża się co sekundę i na żadne facebooki czy inne wejść się nie da. Szkoda nerwów i pieniędzy. Był jeszcze Onyx w Vobisie za 499zł. Bez wifi i dotyku, ale z audio. Nie wiem tylko jaki to model. W MediaMarkcie nie było nawet mowy, żeby mi otworzyli którekolwiek pudełko z Prestigio. A było tam chyba 5 rodzai. W Sferisie i Euro znalazłam Prestigio per3172b, ale to chyba nie wyświetlacz e-ink. A w empiku Iriver, ale to bez audio i Trekstor.. Chyba tego Onyxa bym wybrała za 499zł.. ( to chyba ten - http://vobis.pl/oferta/notebooki_i_tabl ... _x61e.aspx ) Co sądzicie?
|
11 kwi 2012 19:14:47 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Akurat w classic obracanie jest. W touch obecnie go nie ma. Mają niedługo dodać. Z onyksa powinnaś być zadowolona. Jest dystrybuowany w Rosji i producent dba o ich potrzeby.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
11 kwi 2012 19:20:42 |
|
|