|
|
Teraz jest 25 lis 2024 18:40:09
|
Szukam fajnego czytnika dla początkującej ebookowiczki :)
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 08 kwi 2012 17:11:06 Posty: 25 Lokalizacja: Podlaskie
eCzytnik: Onyx Boox x61e ; laptop
|
Re: Szukam fajnego czytnika dla początkującej ebookowiczki :
Właśnie o to mi chodziło Mogłabym coś dorzucić z pieniędzy, ale tylko gdybym miała pewność, że to jest na prawdę najlepszy wybór. Wiadomo - nie wszystko będzie pięknie wyglądało na czytniku i nic nie zastąpi kartki, więc nie spodziewam się od 6" płytki, że będę miała fenomenalny obraz, fenomenalne odczucia i że będzie mi się szybciej czytało Dziś pójdę po sklepach popatrzeć co tam mają, wstępnie chyba póki co skłaniam się do wersji 'niedotykowych'. Nie miałam nigdy dotykowej rzeczy, ale widziałam jak nieestetycznie wyglądają np. telefony z dotykiem. Popatrzę, pospisuję modele, i napiszę A powiedzcie mi, czy na tych czytnikach w ogóle da się pisać? Bo tak walnęłam z tym pisaniem po rosyjsku, ale np. w Onyxie nie ma żadnej klawiatury.. A jeszcze mam takie pytanie - czy w tych czytnikach, będę mogła czytać także nie e-booki, a zwykłe dokumenty? I czy e-booki 'spiratowane' z chomikuj też będę mogła odtworzyć? (nie popieram tej formy, ale większości książek, zwłaszcza starych znaleźć poza chomikuj się po prostu nie da..)
|
10 kwi 2012 8:44:58 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Lynx (T68)
|
A ja specjalnie czekałam na KT - używałam wcześniej cudzych czytników bez ekranu dotykowego i zrażało mnie to zupełnie - to jakby książkę papierową czytać przewracając strony pałeczkami... No ale dla każdego coś dobrego Na czym dla Ciebie polega rozróżnienie e-book/dokument? E-booki możesz mieć równie dobrze w mobi, epub jak i doc czy nawet txt. To, jakie formaty plików otwiera dany czytnik masz zapisane w jego opisach, reklamach itd. To samo tyczy się tych z hamsteruj (często są tam w doc albo skany w pdf-ach - więc, jeśli w opisie czytnika występuje doc czy pdf [nie wyobrażam sobie czytnika, który nie ma formatu pdf], to je otworzy).
|
10 kwi 2012 8:58:06 |
|
|
Użytkownik
|
Chodziło mi o to, czy książka jako e-book, ma swojego rodzaju zabezpieczenie, które odtworzy czytnik (komputer odtworzy każdy dokument i e-book, a czytnik tylko e-book)
|
10 kwi 2012 9:07:37 |
|
|
Użytkownik
|
Byłam w MediaMarkt, Vobis, Realu i Empiku. W MediaMarkt Onyx był tylko na wystawie i to rozładowany. Były Presigio, ale pomieszane, specyfikacje na pudełkach pozasłaniane jakimiś dodatkami w postaci płyty, był na pewno ten Prestigio z klawiaturą na wierzchu i jakieś inne różne modele po 745zł. Był też jakiś Prestigio za coś ponad 300zł i była jeszcze jakaś Manta za 315zł. W Vobisie były Onyxy - A60 kosztował 799zł, bodajże Onyx x61 był najtańszy (499zł ?), a reszta ponad 1000zł... W Empiku wreszcie mogłam zobaczyć jak działa w ogóle czytnik! Był Trekstor (bodajże około 300zł), Iriver Story HD za coś około 700zł. W Realu natomiast był 7" czytnik w promocji za 199zł Overmax..
I nic poza tym. Strasznie się zawiodłam, bo myślałam, że tego więcej w sklepach będzie. I w sumie nic ciekawego nie było a ceny wysokie.
Chcieliśmy kupić czytnik na spółkę z bratem, ale warunkiem jest Wifi w nim (bratu się przyda). Jednak nie możemy dać więcej niż 700zł. Po prostu szkoda nam kasy..
|
10 kwi 2012 15:16:03 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
Trekstor to LCD, część Prestigio również z tego co wiem. Czyli krótko mówiąc nie widziałaś w działaniu żadnego czytnike z E-ink? Poza tym widziałem tam trochę wyżej że pisałaś że ma być do kupienia stacjonarnie, z tej grupy jedynym sensownym wydaje mi się I62. Dlaczego nie interesujesz się Kindle, on prawie jak ze sklepu stacjonarnego, przyleci ze stanów w dwa-trzy dni. Czytnik to nie papierowa książka, traktując to w taki sposób, należałoby psikać takim szprajem czytnik przed każdym czytaniem.
|
10 kwi 2012 15:47:34 |
|
|
Użytkownik
|
Niestety nie widziałam innego czytnika na żywo, oprócz Trekstora i Irivera, dlatego nie chcę kupować (i się boję) przez internet. Wolałabym wcześniej obejrzeć sprzęt za który mam dać trochę kasy. W Vobisie mi Onyxa nie pokazali i nawet do mnie nie podeszli Dobra, to po kilku dniach myślenia co ten czytnik powinien mieć stwierdzam: - łatwa, płynna obsługa większości formatów; - wifi; - funkcja pisania cyrylicą, lub możliwość prostego zainstalowania takiej czcionki; - dobra jakość w dobrej cenie - do 700zł; - możliwość słuchania muzyki; W zasadzie to nie zależy mi na jakimś nowoczesnym modelu, dotykowym i z niepotrzebnymi, aczkolwiek umilającymi czas, aplikacjami. Ja będę używała go do czytania - brat będzie zabierał na wykłady, żeby poczytać i poszperać po internecie. Tyle. Gdyby nie to Wifi to bym znalazła jakiś model do tej kwoty i byłoby z głowy, a tak szukam..
|
10 kwi 2012 15:50:16 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
catty, Iriver to e-ink, to już jakiś początek. A że tak zapytam macałaś tego Irivera? W tej cenie, cóż chyba tylko A60 albo X60 albo kindle. Niech brat się na ten internet na e-inku tak nie nastawia, bo będzie tylko rozczarowany.
|
10 kwi 2012 15:58:33 |
|
|
Użytkownik
|
Hehe Irivera nie, ale spodobał mi się, bo ma klawiaturę na wierzchu. Co to właściwie jest ten e-ink? No właśnie - a jak jest z tym internetem? TO taki pic na wodę, czy można sobie na jakiegoś fejsa wejść?
|
10 kwi 2012 16:06:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
|
| | | | catty napisał(a): Byłam w MediaMarkt, Vobis, Realu i Empiku. W MediaMarkt Onyx był tylko na wystawie i to rozładowany. Były Presigio, ale pomieszane, specyfikacje na pudełkach pozasłaniane jakimiś dodatkami w postaci płyty, był na pewno ten Prestigio z klawiaturą na wierzchu i jakieś inne różne modele po 745zł. Był też jakiś Prestigio za coś ponad 300zł i była jeszcze jakaś Manta za 315zł. W Vobisie były Onyxy - A60 kosztował 799zł, bodajże Onyx x61 był najtańszy (499zł ?), a reszta ponad 1000zł... W Empiku wreszcie mogłam zobaczyć jak działa w ogóle czytnik! Był Trekstor (bodajże około 300zł), Iriver Story HD za coś około 700zł. W Realu natomiast był 7" czytnik w promocji za 199zł Overmax..
I nic poza tym. Strasznie się zawiodłam, bo myślałam, że tego więcej w sklepach będzie. I w sumie nic ciekawego nie było a ceny wysokie.
Chcieliśmy kupić czytnik na spółkę z bratem, ale warunkiem jest Wifi w nim (bratu się przyda). Jednak nie możemy dać więcej niż 700zł. Po prostu szkoda nam kasy.. | | | | |
Wifi w czytnikach z eInk z natury samej technologii ma raczej dość ograniczoną funkcjonalność. Popyt na czytniki w Polsce nie jest powalający. Co do Prestigio Per 5162 to na czytniku, który kupiłem w empiku jest zestaw lektur szkolnych w języku rosyjskim, w tym "Wojna i pokój" w formacie fb2.
_________________ Recenzje e-czytników PocketBook Touch HD 3 - recenzja czytnika InkBOOK LUMOS - recenzja czytnika
|
10 kwi 2012 16:14:03 |
|
|
Użytkownik
|
I jak się ten Prestigio sprawuje? Jak z internetem? Mi szczerze powiem, że się najbardziej podoba z tych wszystkich, co oglądałam w internecie, być może przez, już wspomnianą przeze mnie, klawiaturę. Podobnie Iriver też mnie tym ujął.
|
10 kwi 2012 16:36:39 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 03 lip 2011 13:30:29 Posty: 159 Lokalizacja: K-ce / Sarnów
eCzytnik: Kindle Touch, iPod Touch.
|
Może Pocketbook Touch? http://www.czytio.pl/product/81/-/Pocke ... Touch.html za 700zł 13 formatów, Pearl, dotyk, o muzyce nie widziałem info, ale to chyba nie jest dobry pomysł.
|
10 kwi 2012 16:48:35 |
|
|
Użytkownik
|
Tzn. z tego co widziałam w ofertach czytników w większości jest możliwość odtworzenia muzyki, a nawet radia.
|
10 kwi 2012 16:53:15 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 03 lip 2011 13:30:29 Posty: 159 Lokalizacja: K-ce / Sarnów
eCzytnik: Kindle Touch, iPod Touch.
|
http://www.humanmedia.pl/PocketBook_Touch.html tutaj już piszą, że możliwe jest odtwarzanie muzyki przez słuchawki. Nie wiem, czy to dystybutor Pocketbooka w Polsce...?
|
10 kwi 2012 16:58:40 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
|
Z internatem da się połączyć, nawet pocztę przy odrobinie cierpliwości da się sprawdzić, ale generalnie szału nie ma. W czytaniu sprawdza się poprawnie, choć nie zaszkodziłoby, gdyby sprawował się ciut szybciej.
_________________ Recenzje e-czytników PocketBook Touch HD 3 - recenzja czytnika InkBOOK LUMOS - recenzja czytnika
|
10 kwi 2012 17:49:03 |
|
|
Użytkownik
|
Rozumiem A ile zapłaciłeś za tego Prestigio? Ogólnie - pozytywne wrażenie? Nie było z nim problemów?
|
10 kwi 2012 17:59:42 |
|
|