Teraz jest 24 lis 2024 16:35:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Onyx Boox M92 firmware 1.7 - uwagi użytkowników 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Onyx Boox M92 firmware 1.7 - uwagi użytkowników
@vini
z wifi z ukrytym ssid też jest u mnie problem
w sumie póki co nie udało mi się nawet z publicznym podłączyć, ale to tylko na szybkiego sprawdzałem

06 kwi 2012 0:32:16
Użytkownik

eCzytnik: Onyx M92 Black + Kindle Keyboard 3G
Z Internetem to ja mam duży problem.. z siecią otwartą w pracy łączył się od razu, z wpa2 w domu łączył się czasem od razu, czasem 5 razy prosi o podanie hasla (juz je pamieta wiec daje tylko ok)

06 kwi 2012 8:31:39
Użytkownik

Uwagi do software:
1. dotyczące PDFów:
-) brakuje możliwości ustawienia domyślnego trybu powiększenia - chciałbym aby domyślnie obcinał marginesy
-) w trybie poziomym (ekran obrócony o 90 st) obcinanie marginesów powoduje dopasowanie do rozmiaru (długości) strony a nie do jej szerokości, przydałoby się to zmienić albo dodać tryb "obcinanie marginesów i dopasowanie do szerokości"
-) po otwarciu danego pliku, potem zamiast ikony wyświetlana jest miniatura pierwszej strony i informacje o tytule i autorze, gdy czyta się porządnie zrobione książki zachowanie takie jest OK. Ale gdy czytam (a tak jest w większości przypadków) publikacje widzę miniaturę pierwszej strony (po której nie da się rozróżnić zawartości) i zwykle "Title Autor". Dlatego przydałaby się możliwość ustawienia dla PDFów aby zostawiał nazwę pliku.
2. inne:
-) to co ktoś już wspominał przydałoby się podkreślanie tekstu, tj. zaznaczanie tekstu jak w adnotacji ale pojawia się prosta linia podkreślenia

Uwagi do instrukcji:
-) jest niepełna, udało mi się raz przypadkiem wyklikać ilość wolnego miejsca w pamięci wbudowanej. Teraz nie mogę znaleźć tej opcji, w instrukcji też nic o tym nie ma.

06 kwi 2012 8:52:11
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox
Uwaga - wpadłem na pomysł i zebrałem Wasze uwagi, wypowiedzi do pierwszego postu - tak będzie jedna lista uwag, by łatwiej to potem zebrać do kupy.
Staram się o zachowanie autorstwa wypowiedzi, jeżeli macie jakieś uwagi to piszcie.

No i pytanie czy to w ogóle dobry pomysł? - jak nie spodoba się to mam backup swojego posta i mogę szybko wrócić poprzedni.

06 kwi 2012 9:33:18
Dobry pomysł - dziękuję :)
Powtarzające się problemy zdiagnozujemy i jeśli namierzymy błąd, wyślemy po Świętach producentowi do poprawy.

Na szybko:
- oprogramowanie jest takie samo (funkcjonalnie) jak w i62, czy innych z wersją 1.7 - rozwiązania i sposoby obsługi te same
- opcja zajętości pamięci jest w "Ustawienia" -> "O nas"
- WiFi ma łączyć się z każdym rodzajem sieci, problem z ukrytym SSID już występował, jesli się potwierdzi to będzie błąd
- na szybkość wczytywania ebooka ma wpływ jego struktura i ew. zabezpieczenia/szyfrowanie
- nie poprawionym dotychczas błędem Cool Readera jest zła obsługa dodanych (do pamięci flash lub SD) własnych czcionek
- wersja Cool Readera w czytnikach to 3.0.51 - "hinting" czcionek obsługuje dopiero nowsza wersja 3.0.54
- na brak wyświetlania obrazków w niektórych plikach ePUB w programie FBReader, pomaga przeróbka takiego pliku w darmowym programie Calibre z zaznaczoną opcją "Spłaszcz strukturę pliku epub" w grupie "Wyjściowy epub". Pozostałe aplikacje dobrze radzą sobie z takimi plikami.

Kończąc, pragnę przekazać wszystkim użytkownikom życzenia dobrych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

06 kwi 2012 13:28:23
Użytkownik

eCzytnik: Boox M92
Pomysł do przekazania wyżej:
Brakuje ręcznego wprowadzania hasła w słowniku pokazującym się w trakcie czytania.

Uzasadnienie:
W słowniku pokazującym się w trakcie czytania, pokazywana jest definicja słowa na które kliknęliśmy (lub słowa zbliżonego zgodnie z regułami morfologii zaszytymi w słowniku).
Czasem jednak oprogramowanie nie radzi sobie z rozpoznawaniem słów, na przykład gdy mam tekst po rosyjsku z akcentami (dwuznaki z samogłoską i U0301), pdf jest graficzny, lub szukam znaczenia phrasal verb a kliknąłem na samym czasowniku..

Pomysł na rozwiązanie:
Przydałby się na górnej belce słownika, obok przycisku do wyboru słownika jakiś LineEdit w którym mógłbym wprowadzić słowo do wyszukiwania bez zamykania książki.

06 kwi 2012 14:15:26
Użytkownik

eCzytnik: Simpad ,iPad i Onyx M92
Witam, czy w tym czytniku można nakleić na ekran folie ochronną , jak tak to jaką ? , drugie moje pytanie dotyczy pojemności kart SD obsługiwanych przez czytnik.
W poprzednim czytniku miałem ekran dotykowy i tam ekran reagował na palec i rysik , w tym reaguje tylko na rysik , szkoda bo zmiana stron poprzez dotyk z lewej lub prawej strony ekranu była bardzo praktyczna, mam nadzieję że klawisze wytrzyma tysiące "kliknięć-nacisków".
Pozdrawiam i życzę wszystkim molom książkowych Zdrowych i Wesołych Świąt .

06 kwi 2012 15:14:55
Użytkownik

marjuc napisał(a):
Witam, czy w tym czytniku można nakleić na ekran folie ochronną , jak tak to jaką ? , drugie moje pytanie dotyczy pojemności kart SD obsługiwanych przez czytnik.
W poprzednim czytniku miałem ekran dotykowy i tam ekran reagował na palec i rysik , w tym reaguje tylko na rysik , szkoda bo zmiana stron poprzez dotyk z lewej lub prawej strony ekranu była bardzo praktyczna, mam nadzieję że klawisze wytrzyma tysiące "kliknięć-nacisków".
Pozdrawiam i życzę wszystkim molom książkowych Zdrowych i Wesołych Świąt .

Zrobiłem test i rysik działa np przez folie PE - koszulki na A4. Robert z ArtaTech pisał że generalnie folia jest zbędna. Też się zastanawiałem nad folią, są jakieś na allegro, ale chyba jednak ją sobie odpuszczę - wydaje mi się że jeszcze przyciemni ekran, a po konstrukcji rysika i jego obsłudze mniemam że chyba ciężko porysować ekran.
Z mojej wiedzy (nie jestem pewien) ekrany rysikowe są znacznie mniej prądożerne.
Co do pojemności SD - to wszędzie jest napisane że do 32GB, sam używam teraz SDHC 8GB.
Klawisze - faktycznie może być słabe ogniwo. Wyglądają nie najgorzej, trzeba je ostro przetestować w okresie gwarancyjnym.

Również pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

06 kwi 2012 16:28:23
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox M92
Witam Wszystkich, Ciebie T0maszu i Roberta z ArtaTech.
Mogę potwierdzić to co pisze vini i adax, również nie mogę połączyć się z siecią z ukrytym SSID. Jednak w przypadku widocznej sieci również z WPA2-PSK i AES nie ma problemu z połączeniem.
Problem zauważyłem na czytniku BOOX M92, pochodzi on z niemieckiej dystrybucji (ereader-store.de) oprogramowanie: RC (BETA) 1.7 (20120326).
Pozdrawiam i życzę Wesołego Alleluja!!!

06 kwi 2012 18:01:03
Użytkownik

eCzytnik: PRS 950 BooxM92 Kobo: AuraHD+Aura1
Będę wdzięczny za umieszczenie zdjęcia jak wygląda wyświetlanie 2-kolumnowego pdfa.
Czy M92 ma funkcję podziału strony np. na 4 sektory (kwadranty)?

06 kwi 2012 23:06:35
Użytkownik

@konrad white: mogę to zrobić popołudniu.
Ciekawi mnie jednak, w jakim celu chcesz zobaczyć 2-kol. PDFa? Jeśli interesuje cię jakość wyświetlenia, to jest bardzo dobra. Aby mieć wyobrażenie, wystarczy wydrukować taki PDF, z opcją 2 strony na jedną A4. Jak drukuję (drukarka laserowa) taki plik, wtedy jakość jest identyczna z wyświetlanym tekstem, z tym zastrzeżeniem, że tło w czytniku nie jest białe. Nieraz nawet jakość jest lepsza, gdy PDF jest kiepski (skan). W M92 masz genialną funkcję wytłuszczenia wyblakłej czcionki. Pamiętaj również, że wszystko zależy od rozmiaru czcionki w wyświetlanym PDF. Nieraz czcionka na A4 jest dość mała, więc aby komfortowo czytać, możesz obrócić ekran o 90 stopni, albo go powiększyć.

M92 ma widok: 4 strony na ekranie.

07 kwi 2012 10:34:46
Użytkownik

Robert99 napisał(a):
@konrad white: mogę to zrobić popołudniu. (...)
M92 ma widok: 4 strony na ekranie.

Ma jeszcze widok 2-stronny po obrocie ekranu o 90 stopni.

Kolejne moje spostrzeżenia:
1. Nie używam co prawda za dużo Ivony, ale: u mnie nie chce czytać strony przed 1 rozdziałem (Ponieważ epizody są niezbędne ....) w Umberto Eco (podejrzewam że sporo osób ma tą książkę więc można się odnieść). Macie może to samo?
2. Przy testach Ivony zdarzyło mi się że po zmianie strony i przeczytaniu tytułu rozdziału, zamknęła mi książkę. Nie wiem czy to spowodowane jest np zmianą czcionki, czy jakimiś znakami specjalnymi.
3. Po wywaleniu się Ivony, nie działa wygaszacz ekranu. Być może wygaszacz przestaje działać po awarii którejś z usług.

07 kwi 2012 10:58:34
Użytkownik

eCzytnik: PRS 950 BooxM92 Kobo: AuraHD+Aura1
Chodzi mi o podział pdfa 2-kolumnowego na 2 osobne kolumny lub 4 kwadranty typu: lewy górny, lewy dolny itd.

08 kwi 2012 13:00:05
Użytkownik

konrad white napisał(a):
Chodzi mi o podział pdfa 2-kolumnowego na 2 osobne kolumny lub 4 kwadranty typu: lewy górny, lewy dolny itd.

Tego program automatycznie nie robi. Możesz tylko wskazać obszar do powiększenia.

08 kwi 2012 14:09:28
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
konrad white napisał(a):

Polecam program cut2col który robi właśnie to, choć raczej dedykowany jest pod czytniki 6".
http://swiatczytnikow.pl/pdf-sie-nie-ko ... plitmerge/

08 kwi 2012 14:34:48
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona