Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: w planach
|
Iriver Story HD i generalnie czytniki - przewijanie.
Właśnie oglądałem iRiver Story HD (i Cover). Wcześniej nie miałem do czynienia z czytnikami i wrażenia bardzo pozytywne. Mam tylko jedeno pytanie, jedna rzecz mnie zaniepokoiła.
Podczas przeglądania plików (to były akurat PDF) w poziomie widać mniej więcej 1/3 ekranu - wszystko fajnie, litery są czytelne. Problem jest z przewijaniem. Jak kliknę w dół, to znika zawartość ekranu i pojawia się dalsza część strony, co ma dwie wady: - migotanie ekranu, lekko irytujące - problem z odnalezieniem tekstu. Jak skończyłem na zdaniu 'i wtedy Wojski' to bynajmniej jego kontynuacja nie zawsze jest w lewym górnym roku po przewinięciu strony, często jest gdzieś po środku (bo akurat strona się kończy kilka wierszy niżej) i muszę szukać 'gdzie ja to skończyłem czytać'. A to nie tyle irytuje, co denerwuje.
W związku z tym mam pytanie, czy w iRiver Story HD da się poziomo przewijać płynnie, czy tylko skokowo ? Ew. jeśli nie, to czy znacie czytniki gdzie tego problemu nie ma? Może Kindle? Może coś innego?
|
31 gru 2011 13:57:54 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Re: Iriver Story HD i generalnie czytniki - przewijanie.
A koniecznie musisz czytać PDF? Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie innego formatu albo konwersja.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
31 gru 2011 15:25:13 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 gru 2011 19:14:58 Posty: 28 Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: iRiver Story HD, Asus Transformer
|
lieto, jeśli PDF jest tekstowy, w odróżnieniu od skanów tekstu, to w iRiver Story HD możesz włączyć opcję reflow/zawijania. Wtedy czyta się wygodniej Poniżej zdjęcia poglądowe w pionie i w poziomie. Niestety pod ręką mam tylko telefon, więc fotki są kiepskiej jakości. W PIONIE:Od lewej: bez reflow/zawijania, z reflow/zawijaniem. W POZIOMIE:Bez reflow/zawijania: Z reflow/zawijaniem: Gorzej jest w przypadku skanów. Zarówno książek, gazet jak i komiksów/mang. Wtedy trzeba przywyknąć lub czytać w pionie niestety. Jeśli są marginesy, to można powiększyć trochę stronę (działa tylko w pionie).
|
01 sty 2012 12:31:22 |
|
|
Użytkownik
|
Gorgonek, dzięki za zdjęcia - na nich wygląda to świetnie! Niestety w sklepie dziewczyna nie wiedziała jak to się obsługuje i nawet mi reflow nie pokazała, a ja sam tego nie znalazłem. Z reflow jest super. PDFy mam zwykłe, nie skany, ale z obrazkami (podręczniki RPG - np. od Savage Worlds PL). Trochę szkoda, że to przewijanie w poziomie jest takie skokowe, ale i tak zaczynam się przekonywać do czytnika i chyba na iRiver Story HD się skończy - dobry ekran, wyższa rozdzielczość, szybki procesor. Czytałem ostatnio o czytnikach, aż mi się już wszystko miesza - ale chyba nic lepszego w tej cenie nie ma niż ten Story HD. Jak ktoś jest innego zdania, to proszę o info Najlepiej zanim popełnię błąd i kupię ten iRiver zamiast czegoś lepszego Muszę jeszcze doczytać o konwersji PDF -> Epub. Wiem, że można, ale jeśli mam PDF z obrazkami, tabelkami itd to ciekawe czy po konwersji będzie wyglądał tak samo, czy nic się nie pomiesza, poprzestawia itd.
|
01 sty 2012 20:28:32 |
|
|
Użytkownik
|
|
02 sty 2012 12:08:02 |
|
|
Użytkownik
|
Gorgonek, jesteś wspaniały - wielkie dzięki
|
02 sty 2012 14:20:19 |
|
|
Użytkownik
|
Nie ma sprawy, cieszę się jeśli pomogłem Jak chcesz w lepszej jakości fotki, to mogę je później zrobić. Ewentualnie jakieś konkretne PDFy sprawdzić
|
02 sty 2012 14:40:33 |
|
|
Użytkownik
|
a wiesz co.... jak masz i czas i chęci to jedną rzeczym bym poprosił - fotki jak wyglądają strony 9 i 13 z jazdy próbnej: http://wydawnictwogramel.pl/download/Jazda%20Probna.pdf z reflow Tam są tabelki, ciekaw jestem czy będzie wyglądać normalnie, czy może coś się rozjedzie, dane będą poprzestawiane itp. Czytnik w zasadzie już postanowiony (iRiver Story HD), muszę tylko jeszcze dobrą księgarnie z ebookami poszukać - jak na razie np. nigdzie nie widziałem Tolkiena, a jestem pewien, że w jakiejś recenzji czytników był Władca Pierścieni, chyba to nowe wydanie z Amber'u. Gdzieś ten Tolkien musiał zostać kupiony, na razie nie wiem gdzie
|
02 sty 2012 17:36:11 |
|
|
Użytkownik
|
Wygląda na to, że te strony są bitmapami, przy reflow się zachowują jak obrazki. Bez reflow w poziomie masz "stronę na dwa klinięcia", a z reflow taka skanowana strona jest wpasowywana na wysokość. W Adobe czy też Foxit Reader na PC nie można zaznaczać tekstu. Później zrobię fotki, muszę teraz wyjść, to dorzucę EDYCJA:Zdjęcia, tak jak obiecałem PION:Z reflow i bez wygląda to tak samo, ponieważ te strony są bitmapami. POZIOM: Bez reflow: Z reflow:Niestety, w takich przypadkach reflow pograsza, bo próbuje wrzucony obrazek wyrównać do wielkości strony. Przy okazji, bo wcześniej niedokładnie napisałem, reflow ignoruje tylko obrazki tła Te w tekście są zachowane. Poniżej przykład publikacji naukowej z wzorami, które się rozjeżdżają przy zawijaniu Od lewej bez reflow i z reflow:
|
02 sty 2012 20:01:03 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki Generalnie czytnik 'daje radę' i to co prezentujesz w zupełności mnie zadowala Zmartwiło mnie co innego - http://forum.cdaction.pl/index.php?auto ... ntry=31678 a ja tak liczyłem na Władcę, Wiedźmina i różne inne klasyki... No nic, może kiedyś i u nas beletrystyka będzie dostępna w ebookach i dobrej cenie.
|
02 sty 2012 21:13:14 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Bardzo fajne i szczegółowe zdjęcia (duża rozdzielczość ) dające porównawcze pojęcie o ekranie HD. Bo zachowanie aplikacji jest takie samo jak w innych czytnikach - to chyba Adobe Mobile Reader ?
_________________ W też
|
02 sty 2012 21:16:22 |
|
|
Użytkownik
|
Czy to aplikacja AMR? Nie wiem Na razie się tak szczegółowo tym nie interesowałem. Cieszę się, że fotki komuś się przydały Trochę zdjęć z pierwszego wrażenia wrzuciłem tutaj: Galeria PicasaWeb.
|
02 sty 2012 23:23:55 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Fajnie by było, gdybyś koło takiego czytnika położył zwykłą, papierową książkę (albo kartkę zadrukowaną Times New Romanem 12pt czy coś) - tak, by można było porównać i ocenić wielkość obrazu.
03 sty 2012 14:43:22 |
|
|
Użytkownik
|
|
03 sty 2012 17:21:14 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Jasne, wielkie dzięki. Chodziło mi po prostu o to, że nie jest problemem uzyskać spore powiększenie optyczne w aparacie, dzięki czemu nawet malutki tekst na eCzytniku na zdjęciu wydaje się super-czytelny - i stąd prośba o skalę porównawczą, dzięki której każdy może sobie stwierdzić: ha, to jest dla mnie ok.
03 sty 2012 17:28:37 |
|
|