Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 11 mar 2011 16:44:42 Posty: 195 Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Kindle Oasis 3
|
Re: Mój pierwszy e-czytnik.
Airs - Twoje uwagi są jak najbardziej słuszne. Jednak ich 'skala' jest pomijalna. Główna funkcjonalność eCzytnika jest zachowana. To tak jakby dramatyzował, że masz Windowsa w wersji Home a nie Professional i do tego bez MS Office. Pierwszego w pełni nie wykorzystasz, no ale obiektywnie MA WIĘKSZĄ funkcjonalność, drugi ma dość dobrą BEZPŁATNĄ alternatywę. Tak samo można by dramatyzować, że samochód A wyciąga 300 km/h, a B tylko 220 - gdy na polskich ulicach można jechać max TYLKO 130-140. Kusi mnie by rozbić KAŻDY z twoich argumentów - tyle że zrobiono to już wiele razy na tym forum.
|
14 gru 2011 10:25:43 |
|
|
Użytkownik
|
- brakiem audio -wszedzie nosze ze soba mp3 - słabszą baterią - jak to sie przeklada na czas? co tydzien - dwa bede go ladowal?- tylko 1,2 GB miejsca w pamięci urządzenia (brak SD) -poltora tysiaca ksiazek to wiecej niz kiedykolwiek przeczytam - ustawiczną konwersją i częstym usuwaniem DRM jeśli chcemy czytać polskie i legalne książki - nie kumam, z konwertowaniem i formatami zaznajomie sie chyba po zakupie, nie jest tak, ze wrzucam co chce i czytam?- szczątkową obsługą pdf-ów - e?- brakiem podziału na "grupy" książek lub walką z "kolekcjami" zamiast przejrzystego wglądu w katalogi - ograniczeniem krojów czcionek - brakiem dzielenia wyrazów - dodatkowym zakupem okładki/futerału - brakiem niezależnej od komputera ładowarki - ladowanie kablem usb?a jeśli nie zdecydujemy się na jailbreak-a, który wkrótce powinien być, to też: - obcojęzycznym menu - brakiem możliwości wprowadzenia polskich liter (piszę z punktu widzenia polskiego użytkownika, czytającego głównie po polsku) A jak jest z darmowymi pozycjami? Czytalem, ze te przed 1923 rokiem stracily ochrone autorska. Bede mogl sobie "wygodnie" polaczyc przez wifi i sciagnac jakas pozycje?
|
14 gru 2011 10:37:49 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Nie, tak to działa w pocketbookach, hanlinach i onyxach, których zwolennikiem jest airs. Nie modyfikowany kindle odczytuje tylko mobi (także te z rozszerzeniami prc i azw) i pdf. Ale coraz więcej polskich sklepów sprzedaje (ebookpoint, rw2010, virtualo), lub przymierza się (bookoteka) do sprzedawania mobi. Darmowe pozycje już teraz są dostępne bez problemu na kindle bez konwersji. Wolne Lektury, Virtualo mają dużo książek w mobi.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
14 gru 2011 10:51:12 |
|
|
Użytkownik
|
A dlaczego szczatkowa obsluga tych pdf'ow? Niema problemow z konwersja pozycji do .mobi? Chce w miare mozliwosci rozwiac wszelkie watpliwosci (jo jo), bo jutro prawdopodobnie dzien zero
|
14 gru 2011 11:36:50 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Przecież pisałem, że Kindle świetnie sie nadaje do czytania Nie dramatyzuje, tylko co jakiś czas staram się uświadomić nowym potencjalnym czytaczom, z czym muszą się liczyć i co wybierają. Jest bezpłatna alternatywa w postaci Calibre, ale niektórzy chcą mieć wygodniej - niech wybiorą Przykład z samochodem jest nietrafny, lepszy byłby może z kierownicą z prawej strony (mobi vs epub). @gawronizm- słabsza bateria to tylko, w zależności od intensywności czytania, ładowanie co 5 dni zamiast 10 albo co tydzień zamiast co dwa. - jest już coraz więcej dostępnych polskich publikacji w prc/mobi (te wrzucasz i czytasz) jednak nadal najbardziej powszechnymi w Polsce są epub i pdf, lub jak byś chciał własny rtf/doc, czy coś innego (te musisz konwertować, pozbawiać DRM-u - Kindle ich "nie widzi") - pdf-y na Kindle można tylko graficznie powiększyć - nie ma trybu "reflow", który ma wiele innych czytników - oczywiście każdy czytnik ładuje się z USB, ale jak gdzieś w podróży nas dopadnie wyczerpana bateria, albo na noc, gdy komputer wylączony - warto mieć ładowarkę - jak znajdziesz w internecie publikację do ściągnięcia w formacie mobi, to się na Kindle wygodnie ściągnie przez WiFi, innych plików bez jailbreak-a się nie ściągnie na Kindle.
_________________ W też
|
14 gru 2011 11:40:38 |
|
|
Użytkownik
|
Dzieki wielkie, bardzo pomagacie. Generalnie najlepiej w Kindlu miec wszystko w mobi? Wtedy dziala to najsprawniej? Wazne zeby pinezki, highlights czy cokolwiek dzialalo, na tym mi bardzo zalezy bo pewnie bedzie to glowne narzedzie usprawniajace nauke.
|
14 gru 2011 12:31:41 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Sony prs-505
|
witam
na obronę Kindle: - uznanie gwarancji na czytniki z pękniętym lub wylanym ekranem (to chyba pierwsza w historii firma która uwzględnia na gwarancji uszkodzenia mechaniczne bez jakiejkolwiek ekspertyzy) - możliwość zastosowania słownika ang-pol podczas czytania (inne czytniki też mają wbudowane słowniki ale czy mają możliwość zainstalowania swojego? chyba nie)
pozdrawiam
|
14 gru 2011 13:49:12 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
inne czytniki również pozwalają na użycie zewnętrznych słowników
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
14 gru 2011 14:40:46 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 06 lut 2011 15:19:51 Posty: 50 Lokalizacja: Warszawa/Gdańsk
eCzytnik: Kindle 3
|
Co do ładowarki - obecnie ładowarka mini-usb jest już standardem dla telefonów i innych gadżetów, więc argument brak ładowarki powoli staje się nieaktualny...
|
14 gru 2011 21:16:47 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Mam odczucie, jakbym wkładał kij w mrowisko A przecież pisałem, że e-ink jest najważniejszy, że na Kindle można świetnie czytać i chcę swoją wypowiedzią uświadomić potencjalnym użytkownikom e-czytnika, że jest wiele opcji do wyboru, a Kindle jest najtańszą i że istnieją inne, wygodniejsze, czy przyjaźniejsze wyjścia, również droższe.
_________________ W też
|
14 gru 2011 22:12:16 |
|
|
Użytkownik
|
Cos za cos, sztuka kompromisu. Ja juz jestem zdecydowany, teraz bede wertowac allegro w poszukiwaniu odpowiedniej aukcji. Dzieki wszystkim jeszcze raz.
|
15 gru 2011 18:44:58 |
|
|
Użytkownik
|
No i juz mam swojego kundelka. Wszystko ladnie pieknie, ale nie wiem co jest ze slownikiem. Standardowo mam wgrany Oxford Dictionary i American. Kiedy otwieram te dwa dokumenty (JAKO EBOOK)to dziala w nich samych slownik (incepcja?:|). Czytam obecnie polska wersje ksiazki wiec nawet nie zwracalem na to uwagi, ale ostatnio sciagnalem English Grammar Blablabla i w tym dokumencie rowniez slownik nie dziala. Dokument jest w formacie mobi. O co chodzi? Tzn. moge tylko uzyc opcji 'highlight' czytajac wgrane ksiazki, a nie wyswietla sie zadna definicja.
EDIT: Niewazne, zmienilem w Calibre metadane na angielski i juz wsio lata.
|
21 gru 2011 21:00:47 |
|
|