Teraz jest 22 lis 2024 14:30:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
Onyx Boox M90 - pierwsze testy 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: onyx M90
Post Re: Onyx Boox M90 - pierwsze testy
discharge napisał(a):
A ja spytam posiadaczy M90. Czy ktoś czyta w podróży? Np. w autobusie miejskim czy PKS albo w pociągu?
Chodzi o to czy jest niewygoda powodowana niemałymi rozmiarami czy też spoko? Albo czy stojacy gapią się w ekran przez ramię? Czy też da się tego uniknąć? :)

Czyta się komfortowo. Przynajmniej jak dla mnie :)
Jedynym poważnym mankamentem jest słynna bateria. Inne problemy albo nie występują, albo są drobne, albo/i da się rozwiązać aktualizacją oprogramowania.

Ja czytam głownie dwukolumnowe pliki PDF i nie wyobrażam sobie jak miałbym czytać je na 6 calach. Poza tym zdążyłem już 4 książki przeczytać i również czyta się znakomicie. Rozmiar nie jest żadnym problemem. Osobiście nie wyciągam go z etui i wówczas, po pierwsze czyta się i trzyma jak zwyczajną książkę, a po drugie można okładką osłonić się od ciekawskich ;)
W czytaniu w podróży problemem dla niektórych może być IR który rzeczywiście, gdy za oknem cienie migają (drzewa czy cokolwiek innego) potrafi zmieniać strony. Ja czytam w taki sposób, że kciukiem trzymam akurat w okolicy tego IR i problem znika. Żeby zmienić stronę wystarczy, że tym kciukiem przesunę i już. Jest to bardzo podobne do przewracania stron poślinionym palcem ;)

A tak przy okazji ktoś wie może, gdzie można zgłaszać znalezione błędy w oprogramowaniu i ewentualne sugestie co do nowych/poprawionych funkcji?

21 lip 2011 10:16:28
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox M90
marwoj napisał(a):
Czyta się komfortowo. Przynajmniej jak dla mnie :)
Jedynym poważnym mankamentem jest słynna bateria. Inne problemy albo nie występują, albo są drobne, albo/i da się rozwiązać aktualizacją oprogramowania.

Ile trzyma ta bateria?
Cytuj:
[...] a po drugie można okładką osłonić się od ciekawskich ;)

Dobry pomysł.
Cytuj:
W czytaniu w podróży problemem dla niektórych może być IR który rzeczywiście, gdy za oknem cienie migają (drzewa czy cokolwiek innego) potrafi zmieniać strony. Ja czytam w taki sposób, że kciukiem trzymam akurat w okolicy tego IR i problem znika. Żeby zmienić stronę wystarczy, że tym kciukiem przesunę i już. Jest to bardzo podobne do przewracania stron poślinionym palcem ;)

Ciekawe bo mam taki w smartfonie i nie ma takich sensacji. Doczytałem, że przynajmniej u mnie (w smatfonie) to coś sie nazywa OJ czyli optical joystick. Więc to nie IR ale OJ :)
Cytuj:
A tak przy okazji ktoś wie może, gdzie można zgłaszać znalezione błędy w oprogramowaniu i ewentualne sugestie co do nowych/poprawionych funkcji?

http://www.onyx-ereader.pl/forum/7-poda ... cjonalnoci
(trzeba się oczywiście zapisać)

21 lip 2011 12:58:48
Użytkownik

Cytuj:
Ile trzyma ta bateria?

W moim bateria trzyma słabo, bo maksymalnie 4 dni, ale czytam jakieś 4-5 godzin dziennie. Na początku miałem dziwny problem z ładowaniem. Po naładowaniu "do pełna" (5 kresek) i odłączeniu ładowarki, 5 kreska gasła w zasadzie po kilku sekundach. Z drugiej strony, gdy zostaje tylko 1 kreska (2 gaśnie i zostaje ostatnia) pojawia się komunikat "słaba bateria" i czytnik się wyłącza. Można go ponownie włączyć dopiero po podłączeniu ładowania.
Czyli tak na prawdę czytnik działa 4 dni na 3 kreskach 4,3,2 :) bo piątej nie da się naładować a przy ostatniej się zaraz wyłącza. Nie wiem, czy to problem elektroniki, oprogramowania (skalibrowanie czujnika naładowania baterii) czy trefnej baterii.

Próbowałem się zapisać już wcześniej na podanej przez Ciebie stronie, ale nie dostaję maila aktywującego. Może strona nie przyjmuje już nowych użytkowników? :?

21 lip 2011 13:48:14
Użytkownik

sulerak napisał(a):
Czy komuś udało się uruchomić Legimi na M90? :[

Nie próbowałem, ale może to coś pomoże:
http://blog.legimi.com/2011/03/onyx-firmware-1-5-1-poprawka/

21 lip 2011 15:01:26
Użytkownik

marwoj napisał(a):
W moim bateria trzyma słabo, bo maksymalnie 4 dni, ale czytam jakieś 4-5 godzin dziennie.

Jeśli tak to nie jest najgorzej. Choć mogłoby być lepiej.
Cytuj:
Nie wiem, czy to problem elektroniki, oprogramowania (skalibrowanie czujnika naładowania baterii) czy trefnej baterii.

Takie "czujniki" to sprawy czysto orientacyjne. Nigdy nie pokażą dokładnego stanu baterii.
Cytuj:
Próbowałem się zapisać już wcześniej na podanej przez Ciebie stronie, ale nie dostaję maila aktywującego. Może strona nie przyjmuje już nowych użytkowników? :?

Jeśli mówi, że przyjęło a mail nie dociera, należy mniemać iż stoi w kolejce na serwerze pocztowym. Zależnie od preferencji administratora kolejka jest obsługiwana co kilka sekund a czasem co wiele godzin. Np. mam 2 adresy na Onecie (2 różne domeny) - na jeden przychodzi w kilka sekund a na drugim czeka całe godziny.

21 lip 2011 15:08:27
Użytkownik

eCzytnik: boox M90
marwoj napisał(a):
sulerak napisał(a):

Nie próbowałem, ale może to coś pomoże:
http://blog.legimi.com/2011/03/onyx-firmware-1-5-1-poprawka/

Niestety nie, ta poprawka dotyczy starszego problemu. W M90 przy logowaniu do legimi wyświetla się szczątkowa klawiatura i nic nie można wpisać

21 lip 2011 15:23:16
Użytkownik

eCzytnik: boox M90
sulerak napisał(a):

Nie działa - pisałem do supportu legimi - "pracują" nad poprawką dla M90.

21 lip 2011 23:32:56
Użytkownik

marwoj napisał(a):
Cytuj:
Ile trzyma ta bateria?

W moim bateria trzyma słabo, bo maksymalnie 4 dni, ale czytam jakieś 4-5 godzin dziennie. Na początku miałem dziwny problem z ładowaniem. Po naładowaniu "do pełna" (5 kresek) i odłączeniu ładowarki, 5 kreska gasła w zasadzie po kilku sekundach. Z drugiej strony, gdy zostaje tylko 1 kreska (2 gaśnie i zostaje ostatnia) pojawia się komunikat "słaba bateria" i czytnik się wyłącza. Można go ponownie włączyć dopiero po podłączeniu ładowania.
Czyli tak na prawdę czytnik działa 4 dni na 3 kreskach 4,3,2 :) bo piątej nie da się naładować a przy ostatniej się zaraz wyłącza. Nie wiem, czy to problem elektroniki, oprogramowania (skalibrowanie czujnika naładowania baterii) czy trefnej baterii.

U mnie bateria wytrzymała 12 dni, czytam ok. 3 godziny dziennie.
Po naładowaniu "do pełna" 5 kreska też szybko zgasła - po ok. 1 minucie.
Komunikat "słaba bateria" pojawił się po wygaśnięciu wszystkich kresek, czytnik się wtedy wyłączył, ale mogłem go ponownie włączyć i czytać jeszcze 30 min. bez ładowania...

23 lip 2011 12:12:27
Użytkownik

Wygląda, że jeden dostaje baterię sprawną a inny do kitu.

23 lip 2011 15:13:35
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
marwoj napisał(a):
Tylko dla upewnienia spytam, czy sprawdzałeś w spamie, bo jakiś miesiąc temu, na tamtej stronie (http://onyx-ereader.pl/) zdarzyło się parę wpisów spamowych i wiele serwisów pocztowych reaguje na to w ten sposób, że cały adres główny ląduje na "czarnej liście" i wszystkie mail-e z ich adresu wędrują potem do spamu...
Można też czasem spróbować zarejestrować się z innego adresu, w innej domenie.

24 lip 2011 0:06:53
Zobacz profil WWW
Użytkownik

radous napisał(a):
U mnie bateria wytrzymała 12 dni, czytam ok. 3 godziny dziennie.
Po naładowaniu "do pełna" 5 kreska też szybko zgasła - po ok. 1 minucie.
Komunikat "słaba bateria" pojawił się po wygaśnięciu wszystkich kresek, czytnik się wtedy wyłączył, ale mogłem go ponownie włączyć i czytać jeszcze 30 min. bez ładowania..

Czyli w sumie tak jak powinno być. Trochę to frustrujące, że ta różnica jest aż tak wielka :depresja:
Najgorsze, że trudno powiedzieć czy to problem elektroniki, czy baterii. Obawiam się, że nawet gdybym czytał 1 godzinę dziennie, to czas trzymania baterii byłby podobny, bo zauważyłem, że kolejne kreski ubywają w podobnych odstępach czasu, niezależnie co robię. Jakby coś "wysysało" baterię, nawet gdy jest wyłączony a przynajmniej uśpiony. Musze sprawdzić, czy jak go wyłączę na 4 dni przy pełnym naładowaniu baterii to po 4 dniach wyłączenia będzie 0. Ale to nie teraz, bo mam za dużo do czytania i chyba nie wytrzymam 4 dni ;)
Mam, w takim razie, jeszcze kilka pytań dla porównania.
1. Czytasz 3 godziny, a później wyłączasz, czy usypiasz? Czytasz "ciurkiem", czy z przerwami, jak robisz przerwy to czytnik usypiasz, czy zostawiasz "otwarty"?
2. Symptomem zbliżającego się rozładowania jest pewna "narowistość" czytnika. Czujnik IR staje się albo zbyt wrażliwy, albo lekko przymulony. Przyciski dotykowe również działają trochę nerwowo. Generalnie pojawiają się różne objawy o których pisano na różnych forach, jednak to tylko na kilka minut przed komunikatem "Słaba bateria". Normalnie podczas używania przez kilka dni wszytko jest OK.
Zauważyłeś coś takiego w swoim egzemplarzu, czy to tyko przypadłość mojego?
3. Czytając korzystasz z plików przegranych do pamięci wewnętrznej, czy na podłączonej karcie SD? Masz cały czas podłączoną kartę?
4. Zauważyłem problem z usypianiem czytnika przy otwartym dokumencie z kart SD. Jeżeli podczas czytania wyłączę czytnik, to po włączeniu elegancko otwiera się w miejscu w którym został zamknięty (tyle, że trwa to odpowiednio długo). Jeżeli w podobnej sytuacji uśpię czytnik zamiast go wyłączać, to w 9 przypadkach na 10 zamknięte zostanie, cokolwiek było otwarte i wyląduję w katalogu głównym karty SD. Też tak masz, czy to znowu przypadłość mojego egzemplarza?

airs napisał(a):
Tylko dla upewnienia spytam, czy sprawdzałeś w spamie...

Sprawdziłem i nic tam nie ma. Jeżeli już to jest pewnie ta wiadomość odcinana gdzieś wcześniej. Będę musiał spróbować z innego serwera.

25 lip 2011 10:48:01
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
marwoj napisał(a):
Najgorsze, że trudno powiedzieć czy to problem elektroniki, czy baterii. Obawiam się, że nawet gdybym czytał 1 godzinę dziennie, to czas trzymania baterii byłby podobny, bo zauważyłem, że kolejne kreski ubywają w podobnych odstępach czasu, niezależnie co robię. Jakby coś "wysysało" baterię, nawet gdy jest wyłączony a przynajmniej uśpiony. Musze sprawdzić, czy jak go wyłączę na 4 dni przy pełnym naładowaniu baterii to po 4 dniach wyłączenia będzie 0. Ale to nie teraz, bo mam za dużo do czytania i chyba nie wytrzymam 4 dni ;)
Mam, w takim razie, jeszcze kilka pytań dla porównania.
1. Czytasz 3 godziny, a później wyłączasz, czy usypiasz? Czytasz "ciurkiem", czy z przerwami, jak robisz przerwy to czytnik usypiasz, czy zostawiasz "otwarty"?
Dopiszę się z moją praktyką z tym oprogramowaniem, bo to klon z wersji 6-cio calowych.
Nie mam M90 ale firmware dla Onyx-ów tak ma, że w uśpieniu zjada dalej baterię w określonym tempie. Dlatego lepiej jest go wyłączać całkiem (odżałowując ten czas na uruchomienie systemu) jeśli przerwa w czytaniu jest dłuższa niż powiedzmy 30 min. Wyłączony czytnik nie zjada baterii.
Z mojej praktyki (BOOX-y 6') najlepiej się spisuje właśnie opcja (w zasilaniu) "Czas do wyłączenia 30 min. Uśpienie stostuję "ręczne", czyli naciskam na krótko wyłącznik, jeśli wiem, że niedługo wrócę do czytania (pojawia się wtedy obrazek zamiast mojego tekstu).
Jednocześnie mam ustawienie w "Opcjach startowych" otwierania po starcie ostatnio czytanego dokumentu.
To powinno sprawnie działać (u mnie działa) niezależnie od lokalizacji dokumentu w pamięci czytnika czy na karcie SD.

[Edit:] Aha, i jeszcze jedna uwaga - firmware Onyx-a tak ma, że jeśli czytnik jest w "uśpieniu" to nie zadziała automatyczne wyłączanie po wyznaczonym czasie, ani również nie zadziała automatyczne wyłączenie z powodu słabej baterii. Jeśli o nim zapomnimy i zostawimy na bardzo długo w tym trybie (uśpienia) zawiesi się i wydrenuje baterię do dna, tak że po podłączeniu do zasilania nie od razu czytnik będzie się chciał włączyć, dopiero po jakimś czasie, jak odzyska pewien stopień naładowania baterii. Tak, że trzeba uważać z trybem uśpienia.
Tak mają wersje 6-cio calowe i podejrzewam że 9 też ;)

25 lip 2011 21:29:06
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Straszne rzeczy piszesz. Bateria rozładowana do poziomu gdy czytnik już pada i zostawiona jeszcze na jakiś czas to bateria rozładowana do 0. A bateria rozładowana do 0 to już nie bateria tylko bezużyteczny przedmiot o wyglądzie baterii. Dlaczego Chińczycy nie zabezpieczyli przed tym? (Pytanie retoryczne)

26 lip 2011 10:40:19
Użytkownik

tak z ciekawości czy jest ktoś, kto nie ma problemów z baterią,z przyciskiem IR no i z tym martwym polem nad głośnikiem?

26 lip 2011 11:01:06
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox 60S
scriba napisał(a):
tak z ciekawości czy jest ktoś, kto nie ma problemów z baterią,z przyciskiem IR no i z tym martwym polem nad głośnikiem?

Martwe pole na ekranie od strony głośnika to chyba mają wszyscy, bo jest to wada konstrukcyjna. Pewnie w kolejnych partiach M90 ten problem nie będzie się już pojawiać. Jeśli chodzi o baterię to tu opinie są podzielone i bardzo zróżnicowane. Na rosyjskim forum na przykład jeden z posiadaczy M91S (model bez ekranu dotykowego) ostatnio ładował baterię dwa tygodnie temu i czytnik nadal działa. Podobnie jest z przyciskiem IR - część użytkowników narzeka, część jest zadowolona i nie ma z nim większych problemów.

26 lip 2011 13:48:21
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona