|
|
Teraz jest 23 lis 2024 0:39:20
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Zubożenie czcionki przy konwersji EPUB-MOBI
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kidle 3G
|
Witajcie.
Dysponuję plikiem rtf/doc/odt z tekstem. Chcę go przerzucić na pełnowartościowy mobi.
Jak wrzucam rtf do Calibre, to tworzy plik z normalną czcionką, ale bez spisu treści (nagłówki mają są i mają styl "heading 1"). Jeżeli z kolei tworzę epuba (przy pomocy wtyczki do Open Office'a), to Calibre widzi plik tak, jak powinno (czcionka, rozdziały). Z tym, że przy konwersji takiego pliku na mobi traci się czcionka szeryfowa. Nie raz już mi się zdarzyło, że konwersja plików wygenerowanych w ten sposób kończy się e-bookiem mobi z ubogą czcionką. Początkowo myślałem, że to "wina" Kindle'a, ale dziś otwarłem przy pomocy czytnika wbudowanego w Calibre i wejściowy plik wygląda porządnie, a wyjściowy to Courier.
Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób uniknąć zmiany czcionki przy zmianie formatu? Lub ma inny pomysł w jaki powinienem tworzyć pliki na Kindle'a?
[EDIT] Z góry dzięki. 8-] [/EDIT]
14 lip 2011 22:15:44 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Re: Zubożenie czcionki przy konwersji EPUB-MOBI
Wydaje mi się, że Kindle do wyświetlania będzie używał jednego kroju czcionki - tego który sobie wybrałeś w ustawieniach (a ściślej dwóch: normalnego oraz couriera dla tagów <code>, <kbd>, <samp> lub <tt>.)
W przeciwieństwie do EPUBa nie można określić fontów jakie mają być używane za przy użyciu CSS (Kindle rozumie font-size, font-weight, font-style, ale nie rozumie font-face). Ma to jednak taką zaletę, że format MOBI omijają problemy z polskimi czcionkami w EPUB, które nie zostały określone za pośrednictwem CSS.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
14 lip 2011 22:48:38 |
|
|
Użytkownik
|
Ale problem nie jest z Kindlem, tylko z plikiem, bo czytnik wbudowany w Calibre również pokazuje Couriera w pliku mobi, podczas gdy w epub jest OK.
15 lip 2011 1:16:01 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite
|
A jakiej czcionki używa Twój Kindle przy plikach konwertowanych bezpośrednio z RTF do Mobi za pomocą Calibre (tych bez rozdziałów)?
Tapatalked with iPhone 4
|
15 lip 2011 3:07:43 |
|
|
Użytkownik
|
Jakiejś normalnej, szeryfowej.
Ale wydaje mi się to nieważne, skoro jakaś nieprawidłowość musi siedzieć w e-booku (odtworzenie go na innym, programowym czytniku dało podobny efekt).
A jak sprawdzić, czy przypadkiem cała książka nie jest pokryta jednym z tych kodujących tagów?
15 lip 2011 3:35:48 |
|
|
Użytkownik
|
Spędziłem parę godzin, żeby dowiedzieć się co się dzieje i dlaczego. Do czego doszedłem: Wszedłem do EPUBa wygenerowanego przez wtyczkę ODT2EPUB do OpenOffice'a. W tym pliku otwarłem plik \OEBPS\styles\style001.css W linijce font-family: Times New Roman, Garamond, serif, sansserif, monospace; wyrzuciłem wszystko prócz TNR Zapisałem, spakowałem, wrzuciłem do Calibre, skonwertowałem, działa pięknie (jest dobra czcionka i są rozdziały)
No to w takim razie mam nowe pytania: Jak zmusić tą wtyczkę, żeby tworzona przez nią linijka w tym pliku była taka, a nie inna? Jak zmusić Calibre, żeby automatycznie zmieniał to, co zrobiłem ręcznie?
27 lip 2011 13:46:59 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|