Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Sony PRS-350, Kundel PW
|
Aktualności Calibre - polskie znaki
Witam,
Pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek dotyczący tylko polskich znaków. Pobierając aktualności (np. Interia.pl - fakty) nie mam polskich znaków. Próbowałem konwertować E-Pub do lrf - to samo.
Czy jest jakaś prosta metoda (z poziomu Calibre) uzyskania polskich fontów? Czytnik - Sony PRS-300 sflashowany Porkupan(boroda) 1.04a (spolszczone). Oczywiście wszystkie książki (Book Designer) polskie fonty pokazują poprawnie.
Prośba o pomoc/info, Pozdr, Wudek
|
08 mar 2010 11:33:52 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Re: Aktualności Calibre - polskie znaki
to nie jest problem z calibre, tylko z tym, że epuby w PRSach są otwierane przez oprogramowanie od Adobe. A dla Adobe ważniejsze jest żeby działał DRM, niż żeby były polskie znaki. Rozwiązaniem jest dodanie do epuba fontów.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
08 mar 2010 20:42:37 |
|
|
Użytkownik
|
A możesz rozwinąć wątek? Pozdr, Wudek
|
08 mar 2010 20:44:56 |
|
|
Admin
|
Hm, możliwe że zadziała nawet taki prosty sposób jak dodanie tego w opcjach look&feel:
|
08 mar 2010 21:16:29 |
|
|
Użytkownik
|
OK - tylko gdzie mam to wkleić (prośba o "łopatologiczne" wyjaśnienie) Pozdr, Wudek
|
09 mar 2010 0:00:09 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: prs600
|
tak jak napisał t3d w opcjach look&feel czyli preferencje/konwersja/wygląd i zachowanie ; tam jest okienko dodatkowa stylizacja kodem css - po polskiemu - zaznaczam że nie sprawdzałem tych ustawień.
|
16 mar 2010 14:46:30 |
|
|
Użytkownik
|
1. override zadziała jeśli wskazane w css fonty zainstalujesz w Readerze, tzn. utworzysz w głównym katalogu folder "fonts" i skopiujesz tam czcionki, a potem w css podasz ich linki (uwaga: ważna jest wielkość liter). 2. Ręczny sposób polega na otwarciu epuba. W tym celu należy zmienić jego rozszerzenie na zip i otworzyć np. w Windows Explorerze. Należy potem otworzyć plik ze stylami np. ...\OEBPS\styles\style001.css i go wyedytować w notatniku podając ścieżkę do czcionek, które skopiowałeś do czytnika. Przykładowy wpis dla darmowej normalnej czcionki szeryfowej Deja Vu wygląda następująco: gdzie "Data/fonts" oznacza folder "fonts" w katalogu głównym (root) w pamięci stałej urządzenia (przykład dot. PRS-600). Reszta to kwestia wprawy i edycji pliku ze stylami, który można dostosować do swoich potrzeb. 3. Szybszy sposób: otworzyć epuba np. w edytorze Sigil i przerobić sekcję stylów. 4. W przypadku newsów Callibri istnieje również możliwość modyfikacji definicji napisanej w Pythonie. W tym celu wybierz Pobierz aktualności/Dodaj własne źródło aktualności, a potem np. Dostosuj jedno z domyślnych źródeł i wybierz Rzeczpospolita Online. Interesuje Cię przede wszystkim sekcja extra_css. Przykładowy przerobiony przeze mnie recipe dla Rzeczpospolitej dla PRS-600 wygląda tak: | | | | Kod: from calibre.web.feeds.news import BasicNewsRecipe
class RzeczpospolitaRecipe(BasicNewsRecipe): __license__ = 'GPL v3' __author__ = 'kwetal & awu' language = 'pl' version = 1.01
title = u'Rzeczpospolita OnLine' publisher = u'Presspublica Sp.' category = u'News' description = u'Newspaper' oldest_article = 1 max_articles_per_feed = 200
no_stylesheets = True remove_javascript = True encoding = 'utf-8' # Seems to work best, but YMMV simultaneous_downloads = 1
feeds = [] feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/2.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/10.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/11.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/12.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/4.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/5.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/6.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/7.html') feeds.append(u'http://www.rp.pl/rss/8.html')
keep_only_tags =[] keep_only_tags.append(dict(name = 'div', attrs = {'id' : 'storyp'}))
remove_tags =[] remove_tags.append(dict(name = 'div', attrs = {'id' : 'adk_0'})) remove_tags.append(dict(name = 'div', attrs = {'class' : 'clr'})) remove_tags.append(dict(name = 'div', attrs = {'id' : 'share_bottom'})) remove_tags.append(dict(name = 'div', attrs = {'id' : 'copyright_law'}))
extra_css = ''' @font-face {font-family: sans; font-weight: normal; font-style: normal; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansCondensed.ttf);} @font-face {font-family: sans; font-weight: normal; font-style: italic; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansCondensed-Oblique.ttf);} @font-face {font-family: sans; font-weight: bold; font-style: normal; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansCondensed-Bold.ttf);} @font-face {font-family: sans; font-weight: bold; font-style: italic; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansCondensed-BoldOblique.ttf);} @font-face {font-family: serif; font-weight: normal; font-style: normal; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSerifCondensed.ttf);} @font-face {font-family: serif; font-weight: normal; font-style: italic; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSerifCondensed-Italic.ttf);} @font-face {font-family: serif; font-weight: bold; font-style: normal; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSerifCondensed-Bold.ttf);} @font-face {font-family: serif; font-weight: bold; font-style: italic; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSerifCondensed-BoldItalic.ttf);} @font-face {font-family: monospace; font-weight: normal; font-style: normal; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansMono.ttf);} @font-face {font-family: monospace; font-weight: normal; font-style: italic; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansMono-Oblique.ttf);} @font-face {font-family: monospace; font-weight: bold; font-style: normal; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansMono-Bold.ttf);} @font-face {font-family: monospace; font-weight: bold; font-style: italic; src: url(res:///Data/fonts/DejaVuSansMono-BoldOblique.ttf);} body {font-family: serif; font-size: 0.8em;} h1{text-align: left; font-family: serif;} h2{font-size: medium; font-weight: bold; font-family: serif;} p.lead {font-weight: bold; text-align: left; font-family: serif;} .authordate {font-size: small; color: #696969; font-family: serif;} .fot{font-size: x-small; color: #666666;} '''
def print_version(self, url): start, sep, rest = url.rpartition('/') forget, sep, index = rest.rpartition(',')
return start + '/' + index + '?print=tak'
| | | | |
Wklej go w miejsce istniejącego kodu i zapisz jako Dostępne źródło użytkownika i odbierz dane. Powinno zadziałać. Ze stylami można eksperymentować dostosowując je do własnych potrzeb. Powodzenia!
|
18 mar 2010 11:38:38 |
|
|
Admin
|
no dobra, ale css ktory tu wkleilem korzysta z fontow znjdujacych sie w PRSach, wiec nie trzeba jeszcze kopiowac nowych fontow na czytnik. Mozna tez modyfikowac sobie recipe'y, ale wtedy pliki z nich zrobione nie beda poprawnie dzialaly na urzadzeniach ktore nie maja fontow w takim katalogu.
|
18 mar 2010 13:04:20 |
|
|
Użytkownik
|
...które tam najpierw trzeba wrzucić, ponieważ oryginalnie nie obsługują one zestawu rozszerzonego zawierającego m.in. środkowo-europejskie znaki diakrytyczne. Chyba, że Sony zmieniło swoją politykę w tym zakresie
|
18 mar 2010 13:22:34 |
|
|
Admin
|
Ten css podobno powoduje ze polskie znaki dzialaja na fontach znajdujahych sie "fabrycznie" w czytniku. Czy ja to niewyraznie napisalem? Najpierw prosze sprawdzic, a pozniej bedziemy dyskutowac.
|
18 mar 2010 14:27:45 |
|
|
Użytkownik
|
Dobrze, dobrze - proszę trochę zwolnić, nie chciałem urazić Proszę założyć moją staranność i dobrą wolę. Jesteśmy tutaj, aby sobie pomóc, a nie udowadniać, czy mamy czy nie prawo do dyskusji. Czy mam to rozumieć tak, że jako mod zabraniasz mi w tym miejscu pisać? Odpowiadam: napisałeś wyraźnie (tak i jak wyżej "podobno" ) Oczywiście sprawdziłem to, np. tutaj: sony-prs-f142/sony-prs-300-t8425.html. Dostałem ponadto bezpośrednią informację z serwisu Sony, że znaki inne niż angielskie poprawnie wyświetlane nie będą. Wynika z tego, że tylko flash pomaga na tę przypadłość Ścieżki, które podałeś prawdopodobnie prowadzą do plików przerobionych przez borodę.
|
18 mar 2010 15:30:35 |
|
|
Admin
|
Czyli w takim razie kiklop74 pisząc tak: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=52667nie ma racji Albo może działa to tylko w 505... Sam nie mam żadnego PRSa, więc nie sprawdzę... A ten serwis Sony to z polski? Bo u nas przecież tego nie sprzedają...
|
18 mar 2010 18:56:46 |
|
|
Użytkownik
|
Oczywiście ma rację, ale kiklop74 pisze to w odpowiedzi na następujące pytanie: Is it enough to create an epub with embed cyrillic font? A właśnie procedurę osadzania fontów w epubie opisałem powyżej. Serwis Sony oczywiście amerykański, "bo u nas przecież tego nie sprzedają"
|
30 mar 2010 10:33:59 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Mam następujący problem:
po aktualizacji calibry przy konwersji z pdf do mobi przekształca mi prawidłowo wszystkie znaki poza "ć" z którego robi "d" i "ń" z którego robi "o"
w czym problem i jak go rozwiązać?
Dzięki za pomoc
|
08 maja 2011 23:08:37 |
|
|