|
|
Teraz jest 23 gru 2024 10:52:06
|
Konto w mBanku - kilka pytań
Autor |
Wiadomość |
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Re: Konto w mBanku - kilka pytań
Dokładnie, najczęściej to są tylko punkty sprzedaży, trudno tam coś załatwić innego.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
22 kwi 2011 12:25:01 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
Dobra, przyznaje nie byłem nigdy w żadnym, nie miałem ku temu potrzeby, kredyt na kindla brałem w markecie w kiosku
|
22 kwi 2011 12:26:41 |
|
|
Mod
|
Nie ma problemu Właśnie miałem to zaproponować... ale nie chcę żadnych tam podziałów, ot skoro ktoś może zarobić coś ekstra a mnie to nic nie kosztuje, to czemu nie. Jakby co, to PW. Jakkolwiek, jeszcze do końca nie jestem zdecydowany. Kurcze, jedni chwalą inni narzekają, a ja się zastanawiam, czy moja żonka poradzi sobie z bankowością internetową, skoro wcześniej takich rzeczy nie robiła a na komputerach ma takie same pojęcie, jak o telewizorach. Wie, jak włączyć i zna podstawy obsługi. Sam już nie wiem... może wyślę ją jednak do jakiegoś normalnego banku?
22 kwi 2011 12:50:18 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
muaddib2, http://nowedemo.mbank.pl/ tak najlepiej to sprawdzić.
|
22 kwi 2011 14:18:30 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 lip 2011 18:53:30 Posty: 12 Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Kindle 3
|
Pozwoliłem sobie odkopać wątek ^^ Z racji, że moja karta z mBanku traci ważność, dostałem wiadomość, że w styczniu otrzymam nową. Z czego mogę sobie wybrać jedną z dwóch, którą chciałbym otrzymać - Visa Electron payWave, albo MasterCard Debit payPass (kart bez funkcji zbliżeniowych już nie ma).. I teraz mam w związku z tym parę pytań, jeśli ktoś się co nieco orientuje 1. Dotychczas miałem zwykłą Visę i nie było problemów z zakupami. W związku z tym, czy wszystkie sklepowe terminale, które obsługiwały tą kartę, obsłużą bez problemu MasterCard Debit? 2. W przypadku zakupów poprzez Amazona, czy ogólnie w sklepach poza granicą naszego kraju lepszy będzie MasterCard Debit czy Visa Electron? I ostatnie, już najmniej ważne. 3. Orientuje się ktoś, na jakie terminale zbliżeniowe w sklepach natknąć się można najczęściej? Co by nie okazało się, że MasterCard payPass jest w jednym sklepie na sto
|
15 lis 2011 17:09:07 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
|
Tak. Ważna jest waluta rozliczeniowa karty, jeśli częściej robisz zakupy w sklepach, które posługują się USD, to najlepiej jeśli walutą rozliczeniową karty jest USD i analogicznie dla EUR. Zazwyczaj walutą rozliczeniową polskich banków jest EUR (z racji członkowstwa w UE chyba), chociaż np. eKARTĘ mBanku można sobie wyrobić na USD (a przynajmniej tak było parę lat temu). Jeśli możesz dostać tylko kartę rozliczaną w EUR, a robisz zakupy w sklepach z innymi walutami (np. Amazon US w USD czy Amazon UK w GBP), to wybrałbym MasterCard z jednego powodu... VISA dolicza opłatę za przewalutowanie (w wysokości około 2% wartości transakcji) jeśli np masz kartę w EUR, a kupisz sobie coś w Amazonie, MasterCard nie pobiera opłat za przewalutowania. Być może coś się w tej kwestii zmieniło ostatnio, niemniej jednak ja się sukcesywnie przesiadam z kart VISA na MasterCard głównie z tego powodu. Podejrzewam, że jeśli sklep już ma terminal do płatności zbliżeniowych, to obsługuje oba typy kart. A tak na marginesie ja nie chcę mieć karty zbliżeniowej.
|
15 lis 2011 17:47:37 |
|
|
Użytkownik
|
1. Super 2. Z tego co wyczytałem w FAQ mBanku to karta rozliczana jest w EUR: Na wszelki wypadek dopytam się jeszcze na "czacie". 3. Ciekawy materiał, podobny leciał ostatni na TVN. Tylko tu problem jest taki, że mBank stwierdził, że zwykłych kart nie będzie już wydawał i teraz ogranicza się tylko do tych z funkcjami zbliżeniowymi.. Także chcąc, nie chcąc muszę brać (albo zmienić bank) /EDIT Hah, 40 w kolejce na mChat :X Czas oczekiwanie - skromne 120 minut.
|
15 lis 2011 19:19:16 |
|
|
Użytkownik
|
W Polsce część sklepów obsługuje tylko MC, reszta zarówno MC jak i V.
|
15 lis 2011 20:04:14 |
|
|
Użytkownik
|
mChat potwierdził, że walutą rozliczeniową MasterCard jest EUR i nie pobierają za to żadnej prowizji, kiedy w przypadku Visy jest to 2%.. Także teraz już wszystko jasne, niech wysyłają mi MasterCard Dzięki za pomoc.
|
15 lis 2011 20:58:02 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
|
Dzięki za potwierdzenie, nie wiedziałem czy jakieś zmiany zaszły, ale jednak nie. Dlatego polecam brać MasterCard wszystkim, którzy robią zakupy w walutach innych niż PLN i EUR.
|
15 lis 2011 21:56:33 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: laptop
|
Sprawdźcie sobie forum finansowe. Znajdziecie tam opinie o bankach i kredytach. Ale także informacje na temat inwestowania. Polecam, warto poświęcić trochę czasu.
|
15 gru 2014 18:58:33 |
|
|