Philip José Farmer- Cykl "Świat Rzeki" [Riverworld]
Hej!
Na początek za Wikipedią:
"Philip José Farmer (ur. 26 stycznia 1918 w Terre Haute, zm. 25 lutego 2009 w Peorii) – amerykański pisarz science fiction i fantasy.
W wielu utworach Farmera pojawiają się znane postacie literackie (jak Tarzan, Doc Savage, Sherlock Holmes) i historyczne. Przykładem tego typu utworów jest The Other Log of Phileas Fogg, będący uzupełnieniem powieści W osiemdziesiąt dni dookoła świata Jules'a Verne'a.
Najsłynniejszy cykl pisarza, Świat Rzeki, przywołuje m.in. postaci Richarda F. Burtona, Hermanna Göringa czy Marka Twaina w dziwacznym życiu pozagrobowym, w którym wszyscy żyjący kiedykolwiek ludzie zostali równocześnie ożywieni w jednej dolinie rzeki rozciągającej się na całą planetę."No właśnie, czytaliście może książki tego autora? Koncepcja przedstawionego świata jest bardzo interesująca, mamy w nim prawie idealny świat nad brzegiem liczącej miliony mil Rzeki, gdzie pogoda jest zawsze taka sama, nie ma irytujących owadów ani żadnych innych nieprzyjemności, nie trzeba starać się o jedzenie (bo się je dostaje) i w takim świecie nagle budzą sie wszyscy ludzie z wszystkich czasów na ziemi.. od przedludzi aż po kosmitów przybyłych na Ziemię w początkach XXIw na krótko przed końcem świata.. Wszyscy piękni młodzi w pełni sił...
Można by sobie wyobrażać jakbyśmy się zachowali mając do dyspozycji nieśmiertelność, spokój i możliwość realizacji swoich marzeń... Ale niestety, ludzie nadal pozostali tylko ludźmi i już po 1 roku PZ [Po Zmartwychwstaniu] zaczynają się wojny, niewolnictwo, powstają "obozy koncentracyjne"...
Główny bohater Richard Burton [który jest postacią historyczną] postanawia odkryć kto stoi za tym cyrkiem i rusza na wyprawę mającą odpowiedzieć na jego pytania...
A o to moja krótka opinia na temat pierwszego tomu "Gdzie wasze ciała porzucone" którą wrzuciłem też na lubimyczytac.pl..:
"Kurcze, zastanawiałem się długo jaką dać ocenę tej książce.. jak dla mnie takie 7/10, ale w tej skali to tylko 3 gwiazdki bo 4 to bym się dziwnie z tym czuł...
Książka moim zdaniem nieco nierówna..akcja raz toczy się dobrym tempem w którym zdążymy zżyć się z bohaterami i odnaleźć się w realiach, by po chwili zostać rzuconym w zupełnie niezrozumiałą sytuację, w tych momentach człowiek czuje się nieźle zakręcony, chcąc wprost zakrzyknąć "kaj jo je? kaj som moje lacie?" ... Zakończenie książki szybkie i na temat taki...że trzeba wziąć do ręki następny tom...
Więc się biorę
taką przygodę warto poznać do końca! "
A te następne części to wydane w Polsce "Najwspanialszy parostatek" i "Mroczny wzór".