Re: Moje pierwsze wrażenia z Kindle
Witam
Mam od kilku dni Kindle 3.
Co mi się podoba?
1. Wielkość wyświetlacza jest IMO wystarczająca jak na zwykłe książki. Nie nastawiałem się na PDF-y, wykresy, komiksy, czy podręczniki więc nie jestem zawiedziony.
2. Przyjemne dla oka wzornictwo. Ten czytnik jest IMO dość ładny.
3. Ściąganie książek zakupionych w Amazonie: jedno kliknięcie i po kilku sekundach można już czytać. Świetna sprawa.
4. Dobra bateria, wydaje mi się, że długo podziała.
5. Dużo wbudowanej pamięci. Nie wiem czy kiedyś ją w ogóle zapełnię.
6. Szybkie przewijanie stron, nie mam tu żadnych zastrzeżeń.
7. Przyzwoite wykonanie, dobre materiały. Na pewno nie ma się wrażenia, że to jakaś chiński składak za 50 zł.
8. Kilka osobnych przycisków na urządzeniu, których nie musimy aktywować z poziomu Menu.
9. Przyciski zmiany stron po obu stronach obudowy. Naprawdę wygodna rzecz.
10. Świetne kąty widzenia.
11. Wyraźna czcionka, dobry kontrast.
Co mogliby poprawić?
1. Oprogramowanie urządzenia mogłoby być bardziej intuicyjne i rozbudowane (zwłaszcza lepsza nawigacja po książce).
2. Przydałoby się jednak więcej przycisków dedykowanych poszczególnym funkcjom.
3. Nie czyta tak dużo formatów jakby się chciało.
4. Mogliby jeszcze dołożyć przyciski zmiany stron na samej górze (jak ktoś czyta poziomo).
5. Ekran. No niestety jestem trochę zawiedziony pod tym względem. Co prawda Kindle 3 jest najlepszym urządzeniem na jakim czytałem książkę, ale:
Po pierwsze: ekran jest bardziej (od zwykłej książki) wrażliwy na brak światła. Tam gdzie wersję papierową czyta mi się jeszcze całkiem znośnie, Kindle już nie daje rady. Mógłby być jaśniejszy, bo teraz jest mlecznobiały, a przy słabszym świetle robi się szary. Nie testowałem jeszcze czytnika na zewnątrz, ale być może tam radzi sobie dobrze.
Po drugie: odbija światło właściwie tak samo, jak matowy panel LCD, więc czasami trzeba bardziej manewrować ekranem niż w zwykłej książce.
W sumie to nie wiem jeszcze co zrobię z moim Kindlem; może przeczytam kilka książek i sprzedam, a może sobie zostawię na stałe.