Teraz jest 25 lis 2024 7:33:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona
Jaki czytnik polecacie 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Jaki czytnik polecacie
ok, dzięki :) zaraz biorę się za przerabianie "na sucho"
Plus onyxa taki, że ma PL menu, ale z tego co było na stronie to widziałem, że idzie wgrać PL menu i PL klawiaturę wiec myślę, że w tym wypadku to nie ma znaczenia. Zamówię se Kindla z allegro i tyle :D

25 lut 2011 22:51:39
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Touch, Kindle 3, Android...
Co do Kindla - 2 sprawy - nie warto wgrywać PL menu - czytnik jest tak intuicyjny że i bez niego sobie poradzisz. A kupowanie na allegro nie ma sensu - sprzedawcy kupią go za Ciebie, wyślą na Twój adres i pobiorą prowizję. Lepiej kup go sobie samemu - wyjdzie taniej o co najmniej 50-70zł

25 lut 2011 23:52:06
Zobacz profil WWW
Użytkownik

tak wiem, ale nie mam karty płatniczej, więc nie mam im jak przelać kasy :^

25 lut 2011 23:57:13
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox X60
Można chyba przez PayPal. PayPal w Polsce założysz, a na konto paypalowe możesz przesłać pieniądze przelewem internetowym.

26 lut 2011 0:13:12
Zobacz profil WWW
Użytkownik

W Amazonie nie można płacić Paypalem - jedynie karta

26 lut 2011 0:23:15
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle
Ale wirtualną kartę do płatności internetowych można zdobyć pewnie taniej, niż marża za kindle na allegro. Już kilka banków ma taką opcję, a to się przydaje nie tylko do kupowania w amazonie (co i tak jest wskazane, skoro kupujemy kindla).

26 lut 2011 1:34:52
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Nie rozumiem, co ludzie mają z tym polskim menu. Aż taki analfabetyzm w narodzie? Czy to taki pęd, żeby wgrywać polskie menu "bo jest". Kindle ma tak niewiele opcji, że jego obsługi jestem w stanie nauczyć mojej mamy, która tylko z rosyjskim miała do czynienia. Zresztą, żeby:
otworzyć książkę i poruszać się po książce, praktycznie żadnego języka nie trzeba.

ps. jeśli miałbym mówić o przewadze polskiej wersji to w przypadku polskiego TTS np. w Onyksach, bo faktycznie dla niektórych ważna funkcja.

26 lut 2011 8:49:41
Zobacz profil WWW
Użytkownik

nie nie mówię, że mi trzeba PL menu :P tylko tak se napisałem :)

26 lut 2011 10:11:25
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox X60
piotrrz napisał(a):
W Amazonie nie można płacić Paypalem - jedynie karta

A to szkoda.

26 lut 2011 13:13:05
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Kindel zamówiony, w przyszłym tygodniu powinien być :D

03 mar 2011 14:18:00
Użytkownik

Post Jaki czytnik polecacie? Proszę o radę
Witam:)
Jako, iż z e-czytnikami nie miałem osobistego kontaktu, zwracam się do Was z kilkoma pytaniami na ich temat. Planuję zakup takiego sprzętu, jednak mam kilka pytań. Interesują mnie czytniki z dużym(9"-10") i dotykowym ekranem. Za chwilę wyjaśnię dlaczego takie kryteria:) Na zakup takiego sprzętu mogę przeznaczyć do 2000pln. Chciałbym by czytnik posłużył mi do nauki. Studiuję dwa kierunki w różnych miastach, sporo czasu spędzam w pociągach, chciałbym czytać za jego pomocą podręczniki i materiały z zajęć. Zależy mi na dotykowym ekranie obsługiwanym za pomocą rysika, by móc robić odręczne notatki ( tak w dokumentach, jak i w notatniku) Z tego co wyczytałem w sieci, godnym uwagi modelem wydaje się być onyx boox 60.... gdyby nie 6"calowy ekran:/ Ponieważ jestem osobą słabowidzącą, konieczne będzie częste powiększanie dokumentów i zmiana czcionki, dlatego 6cio calowe ekrany raczej nie wchodzą w grę.
Kilka nurtujących mnie pytań:) :
- Czy w czytnikach istnieje coś takiego jak rozpoznawanie tekstu odręcznego? Tzn Czy zapisany rysikiem tekst jest traktowany jak grafika, czy tez jest rozpoznawany przez "program" tak jak to ma miejsce w telefonach z dotykowym ekranem
- Czy w czytnikach posiadających "szkicownik" bo tak się to chyba nazywa w box'ach jest możliwość szybkiego przemieszczania się pomiędzy szkicownikiem a czytaną książką? ( coś w stylu alt+tab w windowsie:) ) Czy tez trzeba zamknąć jedno by otworzyć drugie?
- Czy istnieje możliwość wrzucania do pamięci całych folderów? 2 kierunki x kilkanascie przedmiotów x kilka podręczników + notatki :) łatwiej było by wyszukiwać pozycje poruszając się po własnych folderach.
- Na decyzję o zakupie będzie miała wpływ ilość dostępnych w wersji elektronicznej podręczników.Czy znacie jakieś księgarnie oferujące pozycje akademickie z zakresu: prawa, psychologii, socjologii, pedagogiki, resocjalizacji czy medycyny?
- Czy mając ustawiony "język urządzenia" na polski można wyświetlać książki zapisane np. cyrylicą?
- Czy wg Was opłaca się czekać (nie wiadomo ile) na Onyx boox m90? Czy może PB903? Jaki czytnik polecacie?? Jak już pisałem na zakup nie chcę wydać więcej niż 2000zł Wydaje mi się, że jest to sumka za którą można już kupić coś ciekawego.

Proszę o radę wszystkich bardziej doświadczonych ( w e-czytaniu) ode mnie:)
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.

07 mar 2011 19:47:42
Użytkownik

Jako że posiadam Pocketbooka 903 (przeczytaj sobie moją recenzję jego dość dokładną) opiszę w odniesieniu do niego. W innych czytnikach zazwyczaj wygląda to tak samo.
Cytuj:
- Czy w czytnikach istnieje coś takiego jak rozpoznawanie tekstu odręcznego? Tzn Czy zapisany rysikiem tekst jest traktowany jak grafika, czy tez jest rozpoznawany przez "program" tak jak to ma miejsce w telefonach z dotykowym ekranem

Nie ma chyba czytnika, który odczytywałby pismo odręczne i zamieniał na fonty. Można notować odręcznie lub rysikiem za pomocą klawiatury ekranowej.
Cytuj:
- Czy w czytnikach posiadających "szkicownik" bo tak się to chyba nazywa w box'ach jest możliwość szybkiego przemieszczania się pomiędzy szkicownikiem a czytaną książką? ( coś w stylu alt+tab w windowsie:) ) Czy tez trzeba zamknąć jedno by otworzyć drugie?

Co do notowania - nie ma chyba na razie czytnika z ekranem 9,7-10", który umożliwiałby notowanie rysikiem bezpośrednio na plikach. Na chwilę obecną nie da się przełączać z trybu notowania do czytania i odwrotnie. Trzeba w trakcie czytania np. wrócić na ekran główny, wejść w aplikacje, otworzyć notatnik. Można za to korzystać tu z metody nieoficjalnej, którą opisywałem tutaj - w praktyce działa to nawet sprawnie. Niedługo możliwe, że producent wyda nowy soft który doda bezpośrednie notowanie na plikach.
Cytuj:
- Czy istnieje możliwość wrzucania do pamięci całych folderów? 2 kierunki x kilkanascie przedmiotów x kilka podręczników + notatki :) łatwiej było by wyszukiwać pozycje poruszając się po własnych folderach.

Można wgrać na czytnik lub kartę całą strukturę folderów i potem wg niej przeglądać zawartość jak w eksploratorze.
Cytuj:
- Na decyzję o zakupie będzie miała wpływ ilość dostępnych w wersji elektronicznej podręczników.Czy znacie jakieś księgarnie oferujące pozycje akademickie z zakresu: prawa, psychologii, socjologii, pedagogiki, resocjalizacji czy medycyny?

Co do e-książek to przychodzi mi na myśl Virtualo.
Cytuj:
- Czy mając ustawiony "język urządzenia" na polski można wyświetlać książki zapisane np. cyrylicą?

Cyrylicy nie sprawdzałem na Pocketbooku, ale np. na Iriver Story bez problemu odpalił taki tekst i wyświetlał się on poprawnie. Tu chyba też nie powinno być z tym problemów
Cytuj:
- Czy wg Was opłaca się czekać (nie wiadomo ile) na Onyx boox m90? Czy może PB903? Jaki czytnik polecacie?? Jak już pisałem na zakup nie chcę wydać więcej niż 2000zł Wydaje mi się, że jest to sumka za którą można już kupić coś ciekawego.

Ja też brałem pod uwagę M90, ale:
- nie ma go jeszcze w sprzedaży
- trudno powiedzieć, kiedy, a zwłaszcza ile będzie kosztował - prawdopodobnie u nas te 2k to może być mało...
Na tą chwilę nie ma chyba nic ciekawszego od Pocketbooka 903 w cenie do 2k - a nawet i powyżej, bo reszta to stare modele o gorszych możliwościach (mniej obsługiwanych formatów, brak sieci, itp).
Podsumowując - jeśli czytnik jest Ci teraz potrzebny, to raczej nie ma na co czekać i brać Pocketbooka 903. Czekać na M90 można - tylko nie wiadomo, co tak naprawdę zaoferuje i kiedy...

08 mar 2011 22:02:53
Zobacz profil WWW
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
piotrrz napisał(a):
Co do notowania - nie ma chyba na razie czytnika z ekranem 9,7-10", który umożliwiałby notowanie rysikiem bezpośrednio na plikach.

iRed DR1000S pozwala pisać bezpośrednio po plikach - dlatego można sobie do niego zrobić np. PDFa z linijkami i używać jako notesu.

piotrrz napisał(a):
Co do e-książek to przychodzi mi na myśl Virtualo.

Raczej PWNowski ibuk.pl

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

08 mar 2011 22:10:08
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi:) Mam takie pytanie. Jakie są różnice w funkcjonalności onyx'a 60 i PB903 (pomijając kwestie oczywistą - wielkość ekranu) Chciałem porównać PB i m90 zakładając, że wielkość ekranu w nowszym modelu będzie jedyną zasadniczą zaletą a wszelkie inne nowości to tylko dodatek:)

pozdrawiam

P.S. Czy ktoś z forumowiczów ma wieści kiedy można się spodziewać wprowadzenia m90tki na PL rynek?

11 mar 2011 22:42:44
Użytkownik

eCzytnik: brak
Post Kupno czytnika!
Witam, mam mały problem z doborem czytnika, ogólnie bardzo pasuje mi czytnik Sony PRS-600, pasuje mi między innymi to, że jest dotykowy i można go wyrwać czasami w bardzo fajnej cenie. Ale chciałbym się dowiedzieć czy wśród dostępnych czytników jest coś podobnego, o podobnych parametrach etc? I gdzie w Polsce można kupić czytniki na raty?

Zauważyłem, że dotykowy ekran występuje w mało, którym czytniku, czy jest to faktycznie aż takie udogodnienie?

13 mar 2011 2:17:13
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona