Re: Różne tanie okładki dla Kindle 3
W trakcie czekania na:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... MEWNX%3AITmyślałem, co można by zrobić z tym pudełkiem firmowym...i wymyśliłem sobie takie coś do bezpiecznego transportu i przechowywania:(foty telefonem robione):
A koszt w zasadzie nikły.
Instrukcja;
-materialy:
-opakowanie w którym kundelek zza wielkiej wody dotarł(ten wytłok jest dość wysokiej jakości, od spodu jest wzmocniony materiałem)
-kawałek starego podkoszulka , grubszej bawełny, może aksamit?
-kilkanaście cm żółtego sznurka
-klej
-opakowanie do kasety video VHS, takie większe, chyba typu ,, wypożyczalnia filmów,,
Narzędzia:
-nozyk tapicerski
-linijka
-ołówek
-parę kartek papieru do odbicia ,,negatywu ,,opakowania z VHS(szablonu do przyłożenia od spodu oryginalnego opakowania z kundelka)
Kartonik z kundelka delikatnie trzeba rozkleić, tę część dolną pozbawić wklęsłośći na kabelek, wyciąć również wzdłuż krawędzi z nacięciami po lewej i prawej stronie.
Góra wytłoczki-dociąc dokładnie na wymiar, tak, aby tworzyła z dołem kpl.Ważne-przymiarka na sucho, w zasadzie na wcisk-samo się ułoży.
Te miejsca wycięte zapełniamy dociętymi kawałkami z wytłoczki.Aby było to wszystko dobrze dopasowane(nie latało)dociołem kawałek tektury z wieczka, wklejając go w miejsce, gdzie poprzednio była instrukcja.
Następnie zasmarowałem to wszystko klejem poliuretanowym, chwilkę dałem na wyschnięcie, i położyłem na to warstwę materialu.
Krawędzie materialu -pod spód.
Przed wklejeniem dołu i góry wytłoczki do pudełka po VHS-
kawałek sznurka-zawiązany supeł na końcu- pod dół wytłoczki.,dokleic, albo większy supeł czy cokolwiek dać, co by nie wylażło)-(nie ma wycięć na paluchy, jak jest dobrze wpasowane, to nie lata, ale i trudno będzie kundelka wyjąć).
Z zewnątrz jeszcze można to pokryć jakąś tkaniną,może okleiną samoprzylepną- zabrakło mi materiałów w domu-pewnie coś dokupię.
A w międzyczasie dotarła do mnie samo utrzymująca się okładka z linku powyżej-
i jestem naprawdę pod dużym wrażeniem wykonania, skóra z chińskiej smoczycy wyrażnie wskazuje, że wytrzyma pare lat.Wyprodukowana z dbałością o dopasowanie do kundelka, zaczepy na utrzymanie we właściwej pozycji solidne, a dół podstawy wytłoczony w nazwę, przez co nie ślizga się na stole.