|
|
Teraz jest 22 lis 2024 17:58:37
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Rozmiar czcionki w formacie mobi
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 24 mar 2010 10:29:15 Posty: 69 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle3, eClicto, Tungsten T|3
|
Rozmiar czcionki w formacie mobi
Nie wiedziałem, czy umieścić posta tutaj, czy w dziale Calibre, ale pomyślałem, że tutaj uzyskam odpowiedź szybciej i rzetelniej.
A więc mam problem z przygotowywaniem ebooków na Kindle3. Pierwsza rozterka, to rozmiar czcionki. Niektóre książki mają jakby domyślnie większą czcionkę i nawet najmniejszy rozmiar w czytniku, nie pomniejsza jej do tego stopnia, do którego jestem przyzwyczajony. Kiedy przygotowuję książkę w OpenOffice, czcionka normalnego tekstu jest mała, tylko nagłówki (tytuły, rozdziały. itd.) większe. Natomiast, kiedy potem przerabiam je w Calibre do formatu mobi, czasami czcionka tekstu w czytniku (ale i w Kindle Previewer) jest większa niż w innych ebookach. Wydaje się to całkowicie losowe. Czy ktoś tego doświadczył i rozgryzł? Zastanawiałem się nad opcjami w Calibre typu "główny rozmiar czcionki" i chyba się po prostu pobawię różnymi ustawieniami, ale może ktoś z Was wie jak to rozwiązać? A może już na początku w Open Office można coś ustawić?
Druga, nieco mniej paląca kwestia - z jakiego formatu konwertujecie do mobi? Ja zauważyłem, że w większości przypadków z rtf albo doc, mobi wychodzi bez polskich znaków. Dopiero przekonwertowanie ich do htm, dopiero potem do mobi odnosi skutek. Jakieś sugestie?
_________________ That is not dead which can eternal lie, yet with strange aeons even death may die.
|
24 lut 2011 12:45:06 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Re: Rozmiar czcionki w formacie mobi
To pewnie przez ustawienia kodowania. Do mobi powinny trafiać treści zakodowane w UTF-8. Jeśli mnie pamięć nie myli, to w calibre są jakieś opcje wtyczek wejściowych i może tam się to da ustawić. Jeśli nie, to może w OpenOffice... Sam nie wiem, bo jeszcze nigdy nie konwertowałem żadnej książki w języku polskim na kindla.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
24 lut 2011 13:08:06 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 17 wrz 2010 18:34:40 Posty: 113 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Touch, Kindle 3, Android...
|
Ja ostatnio miałem problem z 1 książką - w Wordzie były rozjechane marginesy - na każdej stronie inaczej, a konwersja do mobi ucinała wszystkie spacje, a innym razem brakło PL liter. Poradziłem sobie z nią tak, że zawartość skopiowałem do notatnika (coby usunąć formatowanie). Potem wynik z notatnika znowu skopiowałem do Worda, zapis jako rtf i konwersja Calibre. Wszystko było ok. Samo danie pliku txt do calibre to bez PL znaków wychodziło
_________________ Recenzja Pocketbook Pro 903, Recenzja Story HD, Recenzja Cover Story
|
24 lut 2011 14:51:23 |
|
|
Użytkownik
|
Ja lubię mieć całe formatowanie (kursywy, boldy) nienaruszone, więc txt odpada.
_________________ That is not dead which can eternal lie, yet with strange aeons even death may die.
|
24 lut 2011 15:20:01 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Książki, które konwertuję w calibre, zapisuję jako html, żeby mieć do końca nad nimi kontrolę i w razie czego w kodzie coś poprawić. Zdaje się, że Calibre akceptuje RTF, ale DOC już nie bardzo.
Przez lata jednak robiłem mobi/prc w mobipocket reader i tam wrzucałem DOC - nigdy kłopotów z polskimi literami nie było. Czasami tylko trzeba usunąć znaki podziału wyrazu, z których w mobi robią się łączniki.
Co do wielkości czcionki - sprawdź czy nie masz np. jakiegoś fragmentu bardzo małą czcionką, bo zdaje się, że w MOBI wielkość podstawowej czcionki jest ustawiana na podstawie wszystkich wielkości w dokumencie.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
24 lut 2011 16:41:52 |
|
|
Użytkownik
|
Na dużym dokumencie ciężko wszystko przejrzeć czy jest jednolicie. Mógłbym całość sformatować do jednej wielkości ale wówczas stracę wszystkie nagłówki... Pomyślałem, że może ktoś już się z tym borykał i zna rozwiązanie.
|
24 lut 2011 17:00:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|