Teraz jest 25 lis 2024 7:19:04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona
Jaki czytnik polecacie 
Autor Wiadomość
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Post Re: Jaki czytnik polecacie
Mori, chyba jednak jest takk jak napisałem powyżej :D

W przypadku zakupu DX to KLIENT płaci VAT i cło, a że Amazon jest płatnikiem, to przy rozwiązaniu przyjętym przez tą firmę rozumie się samo przez się. W przypadku K3 jest odmiennie, gdyż zarówno płatnikiem, jak i podmiotem realnie obciążonym VAT-em jest Amazon (w przypadku tego czytnika cła nie ma).

Oczywiście wiem, o co Ci chodziło :D ale wbrew pozorom nie jest to IMO stwierdzenie do końca prawidłowe. Przecież Amazon wyraźnie wskazuje w zamówieniu DX-a, że pobiera od KUPUJĄCEGO tytułem należności za cło mi VAT określoną sumę pieniędzy POWYŻEJ ceny sprzętu. A zatem za ciężary te płaci kupujący. A to KIEDY to robi (tzn. czy przy zapłacie za sprzęt, czy przy jego dostawie) to już jest tylko i wyłącznie kwestia techniczna. W kasie nie ma różnicy :D

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

12 lut 2011 13:38:55
Użytkownik

eCzytnik: brak
Witajcie. Planuję w najbliższym czasie kupić Kindle 3 Wifi. Mam w związku z tym pytania:
1. Czy jest to sprzęt awaryjny i łatwo psujący się? Dbam o swoje rzeczy, ale czytałam na różnych forach, że a to komuś się wyświetlacz zepsuł, a to coś innego. Zastanawiam się, czy są to pojedyncze przypadki, czy jakieś powszechne problemy. Wolałabym uniknąć reklamacji w Stanach.
2. Jak ma się sprawa z baterią? Wiem, że wytrzymuje bez ładowania długo, kilka tygodni. Trochę niepokoi mnie jednak fakt, że bateria jest niewymienna. Będzie to mój pierwszy czytnik, więc znam się słabo, ale np. w telefonach komórkowych bateria po 2-3 latach przeważnie musi być wymieniona, bo pada. Czy tu nie będzie problemu?
3. Nie posiadam jeszcze konta na Amazon - jak to z grubsza wszystko wygląda? Jakieś większe formalności, czy siadam wieczorem i po paru minutach mogę składać zamówienie? I jak wygląda płacenie? Muszę koniecznie przelać dolary, czy da się w jakiś sposób zapłacić, mając na koncie tylko złotówki?
Będę wdzięczna za odpowiedź. :)

20 lut 2011 0:14:26
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Witam,

Ad. 1. IMO Kindle nie jest awaryjny, o ile jest traktowany odpowiednio :D
Ad. 2. Kindle 3 jest w sprzedaży ciut ponad pół roku, to KTO odpowie Ci, ile lat będzie pracowała bateria? A co do jej niewymienności, to - opierając się na dostępnych w sieci filmach z "rozbierania" K3 - chyba nie jest aż tak źle :D
Ad. 3. Założenie konta w Amazon to 10 minut roboty i voila możesz składać zamówienie - warunek jeden: musisz mieć kartę akceptowalną przez Amazon (info jakie karty są OK znajdziesz w innych tematach). Ponieważ płacisz przez obciążenie karty, to nie jest istotne w jakiej walucie masz rachunek - bank sobie to skrzętnie przeliczy, pobierając oczywiście prowizję za przewalutowanie.

Obowiązkowo poczytaj te tematy:
amazon-com-kindle-f146/jak-zamawiac-kindle-3-vat-clo-dla-poczatkujacych-t9476.html
i
amazon-com-kindle-f146/kindle-3-dla-poczatkujacych-t9384.html

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

20 lut 2011 1:43:21
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Ad 2. w akumulatorkach bardziej niż to ile czasu jest używana liczy się jak często ją ładujesz. Baterie do telefonów często są ładowane co drugi dzień (jak się dużo rozmawia, gra, słucha muzyki itd.), no i masz 300 ładowań na rok. W przypadku Kindle weźmy ładowanie co tydzień - wtedy będzie 50 ładowań na rok.

20 lut 2011 10:06:57
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: brak
No racja. Dzięki bardzo ;)

20 lut 2011 11:43:14
Użytkownik

Cytuj:
liczy się jak często ją ładujesz

ale jednak jak się podłącza do komputera to też się wtedy trochę ładuje.

20 lut 2011 22:34:24
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3
Jaki polecacie czytnik 8 calowy? Potrzebny mi do czytania pdf. Zastanawiałem się nad Kindle 3, ale podobno jak są tabelki, to może sobie nie radzić :::?. Nie chcę z dotykowym ekranem.

21 lut 2011 17:26:33
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
Z 8-calowych to nic Ci nie polecimy, bi zostały wyprodukowane tylko dwa modele o takiej przekatnej ekranu. Oba to leciwe iRexy

21 lut 2011 17:58:45
Użytkownik

jako że to mój pierwszy post więc:

Witam Wszystkich

Przeglądałem mocno to forum i tak właściwie nie doszukałem się następującej sprawy który czytnik byłby najlepszy do pdf z obrazkami tekstem tabelkami.
Proszę o pomoc i sugestie za co z góry wszystkim odpowiadającym na mój post z góry dziękuję :)

Pozdrawiam :)

21 lut 2011 19:03:21
Użytkownik

aha, to może coś z 6" oprócz Kindla? Bo 10" już ponad 1000zł, a tyle nie mam ;). Jak kolega wyżej taki do pdf.

21 lut 2011 19:43:16
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
Post Jaki czytnik polecacie
Do PDF z tabelkami i obrazkami to tylko wieksze niz 6 cali. Problem nie lezy w Kindle ale wielkosci ekranu. W 9 calowych tez za duzego wyboru nie ma ale pocketbooki radza sobie lepiej niz kindle dx. Niedlugo ma sie tez pojawic duzy Boox, ktory moze sie okazac najlepszy z calej trojki. Niestety duze czytniki to wydatek okolo 1500 zl.

Sent from my iPhone using Tapatalk

21 lut 2011 20:34:47
Użytkownik

A jak radzi sobie sony z pdf?

21 lut 2011 21:17:55
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Do PDF z obrazkami (do tego kolorowymi) najlepsze są tablety - bo eCzytniki kolorów nie wyświetlają, a jedynie do 16 odcieni szarości -- dlatego nie ma tematów o tym, jaki eCzytnik jest do tego najlepszy.

Do PDF z czarno-białymi obrazkami, tabelkami i innymi takimi najlepsze jest coś, co ma wymiary ekranu jak najbliższe tym z PDFa - zatem coś wielkości kartki A4 (z lub bez marginesów) byłoby ideałem. Obecnie, pomijając DR1000S, najbliżej tego są czytniki 9.7" - czyli Kindle DX + Pocketbooki 902/903. Zobaczymy, jak będzie z nowym Onyxem - czy też dołączy do tej grupy (prawdopodobnie tak). To i tak nie sprawia, że czytanie PDFów jest najmilszą rzeczą pod słońcem - bo ogólnie ten format średnio się na urządzeniach mobilnych sprawdza.

A jeśli mówimy o 6"... To możemy właściwie zacząć pytać o fajne komórki z wyświetlaczem 3", na których wygodnie czyta się dokumenty PDF rozmiarów A4. A potem przyłożyć fizycznie kartkę A4 do naszego urządzenia i zastanowić się nieco nad tym problemem...

maksiu78 napisał(a):
A jak radzi sobie sony z pdf?

Niektórym odpowiada przy widoku poziomym, ale to dalej maksymalnie 7" (w PRS-900/950).

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

21 lut 2011 21:25:37
Zobacz profil WWW
Użytkownik

dzięki za odpowiedź :)
Na taki za 1500zł mnie nie stać :P, ale cóż. Raczej kupie tego Kindla 3. Jak tak się zastanawiam to w zasadzie mam mało pdf z tabelkami, a z kolorowymi obrazkami, to chyba w ogóle.
Poczekam tak do końca tygodnia i zamówię
http://allegro.pl/amazon-kindle-3-wi-fi ... 24667.html
Taki chyba może być? Wolę z allegro zamówić.

21 lut 2011 21:48:14
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Jeśli chcesz Kindle 3 - to tak, taki może być, przy czym przepłacisz za to, że ktoś wejdzie na konto w Amazonie i kliknie, by wysłali na Twój adres. Co więcej, założenia konta na Amazonie tak czy siak nie unikniesz, bo czytnik, by odblokować choćby część ustawień, trzeba będzie aktywować. Może jednak spróbuj poczytać nasz poradnik na http://kindle.eksiazki.org/ i zamówić samodzielnie.

P.S. Najzabawniejsze, że sam autor linkowanej przez Ciebie aukcji pisze:
Cytuj:
PDF sprawdza się w komputerze, ale na czytniku to lipa.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

21 lut 2011 22:02:21
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona