Moim zdaniem ekran lcd przy czytaniu e-booków to porażka .
Tylko że ekrany LCD nie kończą się na tych znanych z laptopów czy telefonów, są jeszcze choćby transreflektywne które używa się jak e-papier w świetle odbitym ale w przeciwieństwie do niego mogą być podświetlone w nocy - znikły z rynku bo reprodukowały tylko 256 kolorów a o ebookach jeszcze na poważnie nikt nie myślał i przestano je rozwijać. Chwilowo e-ink jest najlepszym ale jednak kompromisem i wygrywa małym zużyciem energii ale innych technologii bym z góry nie skreślał. Myślę że jest jeszcze sporo technologii do wdrożenia między Kindle a iPadem i może to być odmiana LCD.
Wydawało mi się ,że rozpatrujemy sprzęt dostępny normalnemu śmiertelnikowi a nie zamknięty w zakamarkach biur konstrukcyjnych wielkich koncernów ?
Kindle przyszło do mnie po ok 3dniach roboczych A jakie wrażenia? Urządzenie miałem w rękach już wcześniej, więc mogłem przeprowadzić spokojny unboxing na moim. Miłego oglądania
Najmocniejszym punktem tego filmiku z unboxingu jest Twój komentarz, a konkretnie te momenty, kiedy operujesz czy to gwarą, czy to slangiem (ciężko orzec...). "Przedstawiam Wam tutej Kindla, co priszoł niedowno". Dude, rządzisz!
Cytuj:
"Out in the oceans of sand I saw the future Of a golden land Below the plains I've been meeting my fate I stood the test The universe In the palm of my hand Oh, am I blessed Or cursed "
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
Re: Moje pierwsze wrażenia z Kindle
Po usłyszeniu tych słów: "To jest pudełko, takie niewielkie. W porównaniu do nożyka to to jest takie, o, tyle. Opakowanie jest takie fristerejszyn fri" już wiedziałem, że będzie to pierwszy unboxing, który obejrzę do końca.
Nie no przedni unboxing ;p gratulacje Powiem moje dwa słowa na temat tego urządzenia, mam go dopiero od 11:00 ale co nie co mogę powiedzieć: - Wyswietlanie i szybkość urządzenia jest świetna, - Internet nie jest taki zły jak tutaj ludzie mówili, na onet.pl siedziałem i było wszystko ok, - Za pomocą calibre możemy ściągać informacje z sieci na nasze urządzenie jest nieziemsko. - PDF-y tutaj ludzie narzekali, nie prawda jest to co mówiliście, da się odczytać z pdf-ów oczywiście za wygodne to nie jest ale jesli chodzi o korzystanie na lekcji czy coś daje rade, zamiast podręcznika. Może to tylko moje odczucie ale wgrałem 3 pdf-y, 1 z c++ i było bardzo czytelnie, oraz 1 ksiązka było gorzej ale dalo sie przeczytac, 3- pdf ze zdjeciami czyli skanami z ksiazki, elegancko troche zle sie manewruje w pdfie ale da sie przezyc ) - e-ink robi wrażenie - możliwość Text-to-speech nieziemska powiem szczerze, że spodziewałem się, że to bedzie takie nic tylko aby bylo, a tutaj zdziwienie, tekst jest wyraźnie wymawiany bardzo dobrze można nauczyć się wymawiania wyrazów, - nie wspomne już o funkcji słownika, który pomaga w nauce języka
WADY: - oczywiście wadą jest to, że nie ma reflow do pdf-ów, ale jak pisałem wyżej nie jest źle, - zła nawigacja po menu itd... męczące jest ciągłe klikanie dół góra. - wciąga!!!!!!
Ogólnie jak lubicie czytać a nie lubicie nosić ciężarów oraz macie pewne środki na koncie (600 zł za wi-fi i 3G to naprawdę nie jest dużo, zobaczcie innych producentów) TO KUPUJCIE!!!
K3 jest genialny. Chwilę zerknąłem w tekst książki a już miałem problemy z oderwaniem wzroku A ta początkowo "nalepka" to żebym nie wiedział to chyba bym wyrwał ekran. Ekran boski, choć widać pixele drobniutkie ale nie psują komfortu, po prostu jestem perfekcjonistą i czepiam się szczegółów. Jako, że mam duże ręce początkowo K3 wysligiwał się ale już opanował dość dobrze technikę trzymania.
A jak użyć tego słownika żeby mówił bo jeszcze nie obczaiłem, i da się wgrać polski słownik do kindla żeby angielski --> polski no i czy jest róznica mięzy 3.0.2 a nowszą wersją ?
Wydawało mi się ,że rozpatrujemy sprzęt dostępny normalnemu śmiertelnikowi a nie zamknięty w zakamarkach biur konstrukcyjnych wielkich koncernów ?
Była mowa o 'transflective LCD'. W najnowszych generacjach to może rzadkość, ale właściwie dostępna, np. są wyświetlacze firmy Pixel Qi używane m.in. w tablecie Notion Ink Adam. Tutaj porównanie z innymi wyświetlaczami: http://www.youtube.com/watch?v=193w4JLm5hE
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
Moje pierwsze wrażenia z Kindle
Pixel Qi wiekszosc osob rozczarowal. Obejrzyj sobie filmiku porownujace ekran Kindle i Notion Adama. Tablet ma taki glare, ze odbija sie w nim caly pokoj
Jednak chyba właśnie na tym filmiku wspominają, że ten odbijający ekran to cecha tego tabletu (ze względu na szybę) a nie samego ekranu Pixel Qi. W każdym razie jest to jakby hybryda, mogąca być alternatywą dla szukających dziury w całym wyświetlaczu E Ink (no może nie tak całym, bo bez koloru i szybkiej zmiany zawartości ekranu), albo chcących mieć koniecznie jedno urządzenie do prawie wszystkiego.
Kindle przyszło do mnie po ok 3dniach roboczych A jakie wrażenia? Urządzenie miałem w rękach już wcześniej, więc mogłem przeprowadzić spokojny unboxing na moim. Miłego oglądania
Bardzo mi się podoba Twój unboxing, poprawiłeś mi humor "Do zaś" Pozdrawiam
Jakie zakamarki, zobacz sobie w google choćby Blackberry 7730, zresztą nawet na tym forum zamieszczałem jego zdjęcia, w 2004 roku konstruktorzy włożyli w niego taki ekran i dzięki temu 90% czasu użytkowało się go bez podświetlenia co pozwalało na kilkanaście godzin użytkowania ekranu bo przecież BB to sprzęt przede wszystkim do e-maili. Następne modele miały już zwykłe LCD bo klienci wymagają teraz od każdego sprzętu funkcji multimedialnych nawet mimo tego że ekran 7730 zapewniał idealną czytelność w pełnym słońcu, na dodatek był matowy i pokryty warstwa antyrefleksyjną.
JetBook czasem nie ma właśnie takiego wyświetlacza?
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.
Kiedyś miałem Palma m515 i też była możliwość wyłączenia podświetlenia. Ekran wyglądał wtedy jak w kalkulatorze (oczywiście krój pisma był lepszy), ale ebooki dało się czytać w pełnym słońcu bez problemu.