|
|
Teraz jest 22 gru 2024 21:38:01
|
Internet w Kindle - do czego się przydaje?
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Internet w Kindle - do czego się przydaje?
To już chyba moja ostatnia wątpliwośc, jeśli chodzi o czytniczki. Chciałabym zapytać, do czego używacie internetu w Kindle? Domyślam się, że np. do sprawdzania poczty - ale czy na tym np. da się odpalić filmiki z YT (jak się sprawuje transfer, czy ten typ ekranu się nadaje)? Albo słuchać zagranicznych stacji radiowych? Nie wiem, czy jest sens np. brać wersję 3g droższą o tych 50 dolarów. Pozdrawiam i proszę o wypowiedź.
|
29 sty 2011 17:26:33 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
|
Kindle a przydatność internetu ; internet w Kindle
Filmow nie poogladasz bo nie ma flasha i ekran nie dalby rady. Predkosc transferu na 3g zalezy od zasiegu i jest wystarczajaca do poczty czy www. Fajna rzecza jest tryb artykulowy, ktory pozwala wyswietlac glowny tekst na stronie w formie pliku tekstowego. Ogolnie awaryjnie moze sie przydac, szczegolnie za granica bo jest za darmo. Pierwszy lepszy smartfpon radzi sobie jednak z netem duzo lepiej.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
29 sty 2011 17:40:30 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G
|
Re: Kindle a przydatność internetu ; internet w Kindle
Ten rodzaj ekranu nie nadaję się do wyświetlania filmów. Internet działa wg mnie szybko, do sprawdzania: poczty (najlepiej gmail), google reader'a, czytania blogów, rozkładów jazdy, map google czy np. tego forum (po zmianie wyglądu w ustawieniach) nadaję się jak najbardziej. Daje się nawet odpalić web gadu czy gtalka. Pozdrawiam
_________________ Zamówienie: 7 styczeń / Wysyłka: 14 styczeń / Planowany odbiór: 20 styczeń / Aktualnie znajduje się: U mnie (odebrany: 19 styczeń)
|
29 sty 2011 17:44:32 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
maruda, Przecież to oczywiste że wciąż przychylasz się do perspektywy: tablet, jeden jakiś chiński pamiętam opisywałaś. Wydaje mi się że jest jasność co do tego że e-book reader to wbrew mylącej nazwy e-book reader. Internet z racji sprzętowych możliwości ekranu jest raczej małą przyjemnością. Nie powiem, artykuły, na przykład Polityka jako treść calibre jako dodatkowy ficzer zdobył moje serce Ale generalnie, magia polega na tym że jestem w połowie książki na którą dawno miałem ochote a nie miałem czasu. O to chodzi z ebook rederem, o czytanie książek, internet powinien zejść na drugi, albo trzeci plan. Teraz czuje że więcej czasu wykorzystuje a nie tracę.
|
29 sty 2011 18:56:48 |
|
|
Użytkownik
|
Gienkollo,powiedziałbym ,że nawet na czwarty plan Sporo czytałem na HTCHD2,co prawda to tylko telefon a nie tablet,ale wychodziło 70% przeglądania stron i 30% na książki,ekran nawet dawał radę,ale to jednak nie to. Na kundlu czasem odpalę gmaila,sprawdzę co na newsweeku,gdy komputera nie chce mi się odpalić ,wolę poczytać książkę
|
29 sty 2011 19:08:50 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
|
Re: Internet w Kindle - do czego się przydaje?
Ja korzystam tylko z połączenia z Whispernetem do zakupów w Kindle Store i synchronizowania. Przeglądarki używałem raz, wolę smartphone'a, czytnik ewidentnie nie jest urządzeniem do Internetu, to tylko słaby dodatek, z którego można skorzystać w sytuacji awaryjnej. Dla mnie czytnik to po prostu skompresowana biblioteczka i książka z dużymi usprawnieniami w jednym.
|
29 sty 2011 19:29:45 |
|
|
Użytkownik
|
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Aż się nie spodziewałam. Opisywałam, bo gdy kupowałam swój, nie było o nim w sieci prawie żadnych informacji, przynajmniej ja nie znalazłam, a proszę mi wierzyć, kopałam w googlu ostro , i jak tylko dostałam paczkę, postanowiłam, że gdzieś o nim napiszę. Gdybym się przychylała do tabletu, nie pisałabym tutaj, w tych działach. Zgadzam się. Po prostu możliwość posiadania darmowego internetu jest kusząca, ale chciałam się przekonać, czy warto byłoby dopłacać 150 zł za mobilność. Tym bardziej, że chciałabym w przyszłości i tak zakupic np. dx'a (postanowiłam, że 2 czytniki, mniejszy i większy to wcale nie za dużo;-)), a tam 3g i tak już jest. Np. ja dzięki możliwościom czytania tekstów przy jednoczesnym uwolnieniu się od konieczności używania w tym celu komputera, należe do grupy tych, co do czytania innego niż to konieczne, oraz nie powiązanego z siecią (mam na myśli portale, artykuły np.), powrócili;-). O YT zapytałam, żeby właśnie mieć odpowiedź, jak się sprawdza ekran w przypadku plików flash;-), siłą rzeczy założyłam na wstępie, że się nie nada, ale chciałam mieć pewność. Interesowałaby mnie natomiast możliwość słuchania zagranicznych stacji językowych, głównie w celu kontaktu z językami, podszkalaniem. Oczywiście, można to realizować via telefon, ale to odpowiednio by kosztowało. Dlatego miałabym prośbę, czy ktoś mógłby odpalić na swoim kindelku np. http://www.bbc.co.uk/radio/i powiedział mi, jak się sprawdza w tym celu?
Ostatnio edytowano 29 sty 2011 20:46:38 przez maruda, łącznie edytowano 1 raz
|
29 sty 2011 20:44:53 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Ja czasem zerkam na coś na m.wikipedia.org. W tej "mobilnej" wersji jest to nawet w miarę sensowne na czytniku, ale ogólnie przeglądarka www w DXach jest tragiczna. Nie mam jednak o to pretensji, bo kupiłem czytnik aby na nim czytać książki
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
29 sty 2011 20:45:16 |
|
|
Użytkownik
|
też nie będę mieć pretensji;-), po prostu najwyżej;-) wezmę wersję wi-fi. Dobrze wiedzieć o tych dx'ach.
|
29 sty 2011 20:48:43 |
|
|
Użytkownik
|
podbijam prośbę, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak się słucha przez kindla radia internetowego? Nie przerywa, przerywa? Chodziłoby mi o 3 g. Proszę o odpowiedź, już tylko przede mną decyzja, czy 3g czy wifi i klikam.
|
30 sty 2011 23:16:55 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
przez kindla nie słucha się radia internetowego, bo kindle nie odtwarza dźwięków z internetu, flasha itd. serio, poszukaj kogoś z kindlem i zobacz jak to działa, bo wydaje mi się, że wciąż szukasz w tym urządzeniu czegoś, czego ono nie ma przeglądarka jest, działa jak każde safari, ale to EPAPIER i CZYTNIK ksiażek, a nie cokolwiek innego.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
30 sty 2011 23:31:38 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: kindle
|
czułem się dość ... ... no ale postanowiłem zrobić doświadczenie do tej pory używałem przeglądarki jedynie by buszować w Amazonie lub by sprawdzać małe co-nieco w wici no ale czego się nie robi dla bliźnich... więc odpaliłem bbc i o dziwo stronka wygląda bardzo porządnie ładnie schludnie i całkiem dobrze chodzi otworzyła się szybciej niż na kompie (Kindel z wifi net raczej powolny) wcisnąłem "słuchaj na żywo" i - ... nic no cóż chyba się tego spodziewałem ale czasem trzeba tego samemu doświadczyć ....
niech żyje doświadczenie empiryczne !!!!
|
30 sty 2011 23:55:46 |
|
|
Użytkownik
|
wielkie dzięki Panowie (albo i/lub Panie; przepraszam ) za odpowiedzi. Nie będę za nikim latać , bo nie wiem, czy ktoś z moich znajomych kupił kindelka. W każdym razie nikt mi się jeszcze nie chwalił, może mam szansę na pionierstwo. Bardzo dziękuję jeszcze raz, decyzja podjęta.
|
31 sty 2011 0:05:54 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 31 lip 2010 15:32:53 Posty: 206 Lokalizacja: Olsztyn
eCzytnik: prs-300 sony, kindle 3 3G
|
Wydaje mi sie , że przy tych wymaganiach to chyba szukasz tabletu jak ipad lub coś na androidzie. Niestety kindle nie jest tańszą alternatywą tych urzadzeń. To fajny czytnik i tyle.
|
31 sty 2011 0:19:45 |
|
|
Użytkownik
|
Mógłby ktoś sprawdzić jak wygląda moja ulubiona strona z angielskimi podcastami http://www.eslpod.com/ i czy kindle radzi sobie z odtwarzaniem online ew. ściąganiem i odtwarzaniem mp3? Z góry dzięki!
|
31 sty 2011 12:02:43 |
|
|