Autor |
Wiadomość |
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Re: Dziwna księgarnia z darmowymi ebookami
Coście się tak tej demokracji uczepili? Niby mamy demokrację, a jednak Słonce Peru może jednym mruknięciem wysłać urzędników sanepidu na zlikwidowanie z dnia na dzień kilkuset sklepów, które przez kilka poprzednich lat (łącznie z dniem poprzednim) były zupełnie legalne i jakoś ustawowodawca żadnych zastrzeżeń nie miał. Ja tam wolę uczciwą monarchię.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
10 lis 2010 10:54:33 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
Robicie ze mnie idiotę szkoda, ale ok taki sposób dyskusji @mohu Ci odpowiada - Twoja sprawa @chesuli - czujesz się lepiej, insynuując mi, że nie rozumiem podstawowych wartości "o które walczyły całe pokolenia" Może ja też? Pamiętam doskonale tamte czasy - Ty widać, że nie... Wolność gospodarowania, wolność wypowiedzi, wolności obywatelskie czy osobiste - NIE ZWALNIAJĄ z obowiązku bycia przyzwoitym i uczciwym. Wręcz przeciwnie. W wolnym kraju - poziom odpowiedzialności osobistej jest wyższy niż w kraju totalitarnym czy przeregulowanym. jeep
|
10 lis 2010 11:26:51 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
|
@Jeep zrozum, że większość osób nie polemizuje z meritum Twojej wypowiedzi a jedynie z jej autorytarnym i oskarżycielskim tonem.
Ja nikomu nie mówię jak ma żyć, nie uznaję mojego stylu życia za jedynie słuszny i nie wnikam w cudze sprawy. Do what you wilt, should be the whole law. Możesz nazywać mnie zgniłym moralnie postmodernistycznym szatanistą ale kompletnie mi to nie przeszkadza.
A co do samych książek, to prawa intelektualne to bardzo grząski grunt. Każdy kraj reguluje je inaczej, każda firma interpretuje na swoją korzyść i dozwolony użytek jest również niejasno określony. Pojawienie się mediów elektronicznych dodatkowo skomplikowało tę sprawę.
Spójrzmy chociaż na taki absurd, że książka umieszczona na dysku optycznym, pendrivie czy dyskietce pozostaje książką a sciągnięta ze strony księgarni staje się usługą i do tego wyżej opodatkowaną. Okazuje się też, że kupując ebooka, wykupujesz jedynie licencje a nie treść i nie możesz go np. odsprzedać jak papierowej książki.
Takich przykładów gdzie dochodzi do absurdów a analogie do przedmiotów ruchomych przestają być adekwatne można podać jeszcze setki.
A co z równym dostępem do dóbr kultury? Z bibliotekami? Kserowaniem fragmentów podręczników?
Żyjemy w skomplikowanej rzeczywistości w której prawo nie nadąża nad rzeczywistością.
Mądre państwo i ustawodawca bierze pod uwagę rzeczywistość i dobro obywateli. Prawo autorskie jest przestarzałe i nie reguluje odpowiednio wielu kwestii. Obecnie trwa wojna pomiędzy grupami nacisku. Z jednej strony mamy adwokatów wolnego kopiowania treści cyfrowych z drugiej strony wszelkiego rodzaju wydawców książek i oprogramowania, wytwórnie płytowe, filmowe. Próbują oni z jednej strony odwrócić nieodwracalne zmiany, z drugiej strony chcieliby oferować nam dostęp do treści jedynie online, co zniszczyłoby rynek wtórny i jednocześnie sprawiło, że nie bylibyśmy rzeczywistymi właścicelami niczego!
To są wszystko poważne sprawy, ponieważ gra toczy się o dostęp do informacji, który daje realną władzę. Nazwanie kogoś złodziejem bo chce poszerzyć swoje horyzonty i np sciągnął z internetu oryginalną wersję lektury szkolnej, której kupił papierowe tłumaczenie nie rozwiązuje sprawy. Może pomoże Ci spać spokojnie w poczuciu, że rozumiesz świat ale nie przybliża Cię do ogranięcia złożoności procesów z którymi mamy do czynienia.
Czy teraz poziom dyskusji z mojej strony Ci odpowiada?
|
10 lis 2010 12:33:57 |
|
|
Użytkownik
|
@mihu tak teraz tak Ja też widzę stopień skomplikowania materii Więcej - wiem że nie będzie lepiej. Świat jest coraz bardziej skomplikowany.
Tym bardziej stoję na stanowisku, że trzeba się kierować nie tyle zapisami prawa, ile przyzwoitością. Prawo autorskie jest przestarzałe. Tak - na pewno masz rację. Ale jeśli nie będziemy chronić praw - zaleje nas breja nicniewartego nieczego... Dlaczego w Stanach w amazonie jest 650 tys ebooków? A w Polsce może 300? Bo nasi wydawcy są kretynami? Nie - boją się prezentowanego choćby w tym wątku ambiwalentnego stosunku do piractwa..
Moje wypowiedzi są autorytarne i oskarżycielskie.... jak twierdzisz. Tak. Wiem, że prowokuję. Tak, wiem, że moje wpisy może zabolą. Tak - wiem, że się wielu nie spodobają.. Ale może skłonią - Ciebie, mnie, każdego forumowicza - do chwili refleksji - może chociaż wtedy, kiedy naciśnie guzik load Może się ktoś zastanowi jakie są konsekwencje tego że nie płaci.
Pozdrawiam jeep
|
10 lis 2010 13:38:47 |
|
|
Użytkownik
|
No ba. Ja ze swojej dzielnicowej wypożyczam ksiązki, komiksy, albumy, audiobooki, płyty CD, magazyny i czasopisma, filmy na DVD i Blu-ray. Po prostu barbarzyńca. Za to od paru lat nie ściągnąłem divixa z torrentów.
|
10 lis 2010 13:43:46 |
|
|
Użytkownik
|
@fredoslaw i Magnes
jak nie macie nic do powiedzenia to po co piszecie zupełnie bez sensu? Dyskutujemy tu o bibliotekach?
nie mnie ośmieszacie tylko siebie jeep
|
10 lis 2010 14:00:16 |
|
|
Użytkownik
|
Jeśli oceniasz, że w moich wypowiedziach nie było sensu i nie miałem nic do powiedzenia, to twoje prawo. Ja uważam podobnie o twoich wypowiedziach, jednak nie robię z tego zamieszania.
10 lis 2010 14:14:24 |
|
|
Użytkownik
|
OK dyskusja zmierza na manowce.. Kończmy jeep
|
10 lis 2010 14:30:14 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 lut 2010 21:23:09 Posty: 250 Lokalizacja: Olsztyn
eCzytnik: eClicto + Kindle
|
Kiedyś wydawcy gier też nie chcieli u nas wydawać taniej, bo piractwo zabijało sprzedaż. Minęło kilka lat i jakoś mamy więcej gier i taniej w dodatku. Piractwo nie jest dobre. Ale dobre też nie jest to, że wydawcy nie oferują nam treści cyfrowych.
|
10 lis 2010 15:56:35 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Cóż, ludziom pozostaje piractwo. Z łatwością można pobrać "lewego" Harry'ego Pottera - i po polsku, i w oryginale. Szkoda, że autorka tego nie rozumie i nie chce udostępnić książki oficjalnie.
_________________ marcin.anglista.edu.pl
|
15 lis 2010 23:08:26 |
|
|
Użytkownik
|
Cóż, ludziom pozostaje piractwo. Z łatwością można pobrać "lewego" Harry'ego Pottera - i po polsku, i w oryginale. Szkoda, że autorka tego nie rozumie i nie chce udostępnić książki oficjalnie. --------------- jasne idiotka po prostu sama sobie winna
jeep
|
17 lis 2010 14:24:33 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Rowling z pewnością zdaje sobie doskonale sprawę ile pieniędzy mogłaby zarobić na sprzedaży eksiążek. Nie chce - jej sprawa i jej agentów.
JEEPwdyzlu - mógłbyś się nauczyć cytować wypowiedzi innych? Sposób w jaki to teraz robisz sprawia, że Twoje wypowiedzi są bardzo nieczytelne.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
17 lis 2010 15:12:02 |
|
|
Użytkownik
|
ok pozdrawiam jeep
|