Re: Jak zamienić stronę internetową w ebooka?
Działa! Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem, na czytniku wygląda to trochę inaczej niż powieść - mam wrażenie, że powstał z tego zbiór artykułów - na dole widnieją linki
Previous Article,
View Section List oraz
Next Article. Dodatkowo na górze bez przerwy wyświetlany jest pasek podający tytuł, datę (artykułu chyba) no i oczywiście stan WiFi/baterii.
Musiałem się trochę bawić w Instapaper, bo nie od razu udało mi się uzyskać satysfakcjonujący wynik. Strona, którą konwertowałem to właściwie "książka" w necie, każdy rozdział to jedna wielka podstrona (ze scrollbarem) z linkiem do kolejnej, stąd wcześniej mi je ucinało. Musiałem każdą podstronę pojedynczo zapisać w liście
Read Later Instapaper, potem stworzyłem sobie folder i przeniosłem tam te artykuły. Kluczowa okazała się kolejność ich dodawania do folderu - kiedy dopisuje się je do listy
Read Later, to najnowsze lądują u góry. W przypadku książki nie ma to sensu, bo otrzymamy tekst od tyłu (ostatniego rozdziału) do przodu (pierwszego rozdziału). Dlatego pomocny jest dodatkowy folder. Należy będąc na liście
Unread skorzystać z opcji
Move, ale zrobić to w odwrotnym porządku chronologicznym, czyli zaczynamy przenosić od ostatniego rozdziału. W ten sposób w naszym nowym folderze poszczególne artykuły (tutaj rozdziały) ułożą się już chronologicznie. Potem wystarczy przejść do tego folderu i dokonać eksportu do formatu MOBI (opcja Kindle). W Calibre można sobie jeszcze zmienić metadane, tak żeby to miało ręce i nogi. Polskie znaki diakrytyczne zostały zachowane, poza tytułem książki, ale już sobie daruję. Jest dobrze.
Dzięki!