Re: "Klasyka Virtualo" bez DRM - komentarze
Kupiłem sobie podobnie jak Pablos książkę z klasyki, żeby zobaczyć jak wygląda oryginał. Wybrałem "opowieść o dwóch miastach" Dickensa. Okazało się, że oryginał w wykonaniu virtualo nie dorównuje większości piratom niestety. Formatowanie było rozjechane w prawie każdej stronie, i na każdej stronie można też było znaleźć literówkę. Wygląda ten ebook na marny skan nie przejrzany nawet. Do tego strony pod koniec zmieniały się na moim Cybooku jakieś 3-4 sekundy (to na szczęście mogłem sobie zmienić bo książka nie ma DRM). Zniechęciłem się ogólnie do virtualo.
Dla porównania kupiłem wczoraj książkę z Amazon. Było to możliwe dzięki artykułowi tutaj o systemach DRM i metodach ich ściągania (Dzięki). Wybrałem "Moominpapa at Sea" gdyż jestem fanem tych książek (muminków
) i mam ochotę się podszkolić z angielskiego na przystępnych lekturach. Zdejmowanie DRM było kłopotliwe, ale się udało. Książka jest zrobiona świetnie. Wszędzie obrazki, super złożona, bez błędów i literówek (przynajmniej na tyle na ile znam angielski). Do tego kosztowała mnie 2.78$. Żałuję, że nie znam tego języka lepiej, bo czytałbym już tylko książki z Amazon. Na pewno zakupię resztę muminków, choć niektóre egzemplarze po przeliczeniu kosztują ponad 35PLN.