Re: Polskie wojny PIKowe - komentarze
Widzę, że chcą nałożyć podatek od kopiowania w internecie na providerów, a więc także i na nas, użytkowników.
To jest trochę śmieszne, że kupując ksero, płyty CD (czyste) i tym podobne, w cenie mam jakiś podatek od kopiowania. Wiadomo, że część z użytkowników używa ich do kopiowania pirackich treści. Jednak duża grupa używa ich zgodnie z prawem i takie zwiększenie ceny jest po prostu nie fair.
Ale nie ma co się użalać, bo lobby i tak przepchnie takie zapisy, jeśli będą mieli poparcie
Swoją drogą, to te reklamy w telewizji o płaceniu abonamentu od odbiorników telewizyjnych przez firmy są żałosne.
ZAIKS zdaje się pobiera opłaty od posiadania radioodbiorników, w tym także oczywiście w samochodach służbowych.
Nie wiem jak Wy, ale ja chętnie kupuję książki elektroniczne w sklepie eclicto, ceny mają przeważnie dobre. Książki są wydane ok, nie ma jakiś błędów i tym podobnych. Jeśli jeszcze wybór byłby większy, byłoby super.
Piractwa i tak nie da się zlikwidować, choćby pozywali wszystkie serwisy hostujące pliki.
Pozwą chomika, to pozostanie 4shared, czy inny megaupload. Tylko lepsza dostępność oryginalnych ebooków moim zdaniem pomoże.