|
|
Teraz jest 24 lis 2024 1:44:03
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Odradzam kupowanie eCzytników SONY w USA
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Odradzam kupowanie eCzytników SONY w USA
Odradzam kupowania w USA na własną rękę mimo atrakcyjnych cen gdyż Polski odział Sony nie akceptuję tej gwarancji. Musisz odesłać do Sony w USA, a jak wyślesz to możesz się pożegnać z nim. Serwis Sony w USA nie odpowiada za zaginięcie przesyłki oraz nie przyjmuje przesyłek zagranicznych, które zostaną przez Urząd celny w USA zatrzymane do opłacenia. Kumplowi się popsuł i odesłać mineło ponad 2 miechy i do tej pory kontaktując się z Sony odpowiedź jest ta sama ,,Nie mamy Pańskiej przesyłk przykro mi. Proszę zadzwonić później,, Ja nauczony okazyjnego kupowania w USA kupiłem sobie PRS-600 u polskiej firmy na allegro. Mam dowód zakupu, gwarancję i święty spokój w razie naprawy. Polecam
|
18 lut 2010 14:48:06 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Odradzam kupowanie eCzytników SONY w USA
Witam A moze ktos podzieli sie wrazeniami ze wszystkimi na temat naprawy czytnika zakupionego w takiej firmie i naprawionego w Polsce. Z tego co wiem firma Sony nie prowadzi sprzedazy datalicznej tych czytnikow i dlatego tez ich nie naprawia w Polsce. Tak wiec kazdy kto kupuje od takiej firmy wydaje mi sie ze przeplaca. Chyba ze ktos ma lepsze informacje niz ja. Mysle ze wszyscy chetnie sie tego dowiedza. Pozdrawiam
|
19 lut 2010 0:19:36 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Nikt przecież nie naprawia PRSa w Polsce. Zakup eCzytnika od jakiegoś pośrednika jest po prostu sposobem na przeniesienie odpowiedzialności - Ty odsyłasz im, oni odsyłają Sony. Możliwe, że trochę zmienia, jeśli PRS był kupowany w Wielkiej Brytanii - ale nie znam się na prawie konsumenckim... Tyle, że za PRSa w UK zapłacimy 250 funtów, natomiast za tego z USA - 366 dolarów (nie wliczam cła, bo z nim to jest różnie) - 50 zł różnicy mniej-więcej. Dla klienta może i nie za wielka różnica, ale dla pośrednika często znacząca - zatem kupując na Allegro od polskiej "firmy" możemy dostać dokładnie to samo, co kupując w USA. PS. Firma Sony jak najbardziej prowadzi sprzedaż detaliczną PRSów - skąd indziej mieliby je ludzie w Ameryce czy na Wyspach? Po prostu nie sprzedają ich w Polsce
19 lut 2010 11:37:43 |
|
|
Użytkownik
|
Może i z USA ale nie ma to większego znaczenia skąd on jest. Mam ten komfort że nie muszę się martwić ewentualnie o sprawy gwarancyjne oraz nawet pomogą już w okresie pogwarancyjnym nie ma co oszczędzać o te 200-300zł bo sknerstwo nie popłaca, a to się sprawdza bo można mieć z eCzytnika tylko wspomnienia i być wtedy o tysiaka w plecy lub też sporo będzie Cię kosztować takie wysyłanie i odsyłanie z Sony USA mogą tylko w drodze wyjątku wysłać do Polski, a jak już wyślą to na Twój koszt UPSem co na tej trasie będzie kosztować z jakieś 300zł (a może nawet nie starczy) i jeszcze policz wpadkę na cle bo to już będzie paczka pobraniowa, a takie wszystkie clą. Kupowanie też od gościa handlującego prywatnie na allegro eBookami wysyłanychz USA wogóle mija się z celem są bardzo pomocni do czasu jak kupisz i broń boże żeby się popsuł bo wtedy powie radź sobie sam chłopie kupiłeś tanio z wirtualną gwarancją. Znam takie przypadki
|
19 lut 2010 15:13:01 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
O, to coś się zmieniło. Dawniej, jeśli mnie pamięć nie myli, odsyłali tylko i wyłącznie na adres amerykański. Nie ma czegoś takiego jak "wirtualna gwarancja" =] Natomiast gdy Sprzedawca zobowiąże się do czegoś, a nie będzie chciał tego dotrzymać, to zapewne sąd może okazać się bardzo pomocnym. Do czego się to odnosiło? Cytujesz cały mój post, zatem zupełnie nie rozumiem... Jeśli zaś do naprawy - to ich podziwiam, bo jeśli naprawiają na własną rękę, to gwarancję Sony tracą z pewnością.
19 lut 2010 15:50:21 |
|
|
Użytkownik
|
Mam pytanie do frytasa. Czy naprawa sprzety zakupionego przez "firme" z Allegro jest bezplatna i co ta gwarancja obejmuje. Czy przesylki pokrywa "firma" czy tez klient? Jak dlugo trwa naprawa? Do Mori. Chodzilo mi oczywiscie o sprzdaz detaliczna sony readerow na terenie Polski. Poniewaz wiec ich nie sprzdaja dlatego tez ich nie naprawiaja. Pozdrawiam
|
19 lut 2010 20:20:05 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Dobrze, że piszecie o firmach w cudzysłowiu bo zazwyczaj wygląda to tak, że jest sobie gościu, któy zna miejsce skąd mozna kupić tani sprzęt, wystawia na Allegro z małą marżą (nie mając go wcale na stanie) i czeka aż ktoś kupi. Gdy znajdzie się ktoś kto kupi to on dopiero zamawia z tego taniego źródła i wysyła "ze swojego magazynu". Ot, taka firma. Chodzi mi o to, że na takie firmy trzeba uważać. Kilka lat temu kupiłem głośniki od pewnej firmy na Allegro. Wyglądali poważnie - ponad tysiąc pozytywów i kilka neutrali, zero negatywów. Głośniki oczywiście się zepsuły. Chciałem odesłać je na gwarancji, wchodzę na jego konto a tu brak jakichkolwiek wystawionych przedmiotów, ostatnie logowanie 2 czy 3 miesiące wstecz. Na maile i telefony oczywiście nie odpowiadali - po prostu zwinęli interes i tyle. Zapewne przerzucili się na tani ciuch albo komórki z Chin.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
20 lut 2010 10:50:24 |
|
|
Użytkownik
|
A czy aż tak trudo się ich zapytać przecież nie problem znaleź tą firmę na allegro z Ebookami Sony bo są jedyni Oczywiście że bezpłatnie Ty pokrywasz tylko koszty odesłania do nich. Wymieniają na nowy egzemplarz lub jak mają wątpliwości czy uszkodzenie nie wynikło z winy użytkownika np. upadek to wtedy jest robiona ekspertyza trwać to może do miesiąca. Czytnik odbierałem osobiscie mają od ręki dość dużo tego
|
20 lut 2010 12:13:26 |
|
|
Użytkownik
|
Niestety dalej nie wiadomo czy rzeczywiscie kupiles od nich gwarancje czy tez "spokoj ducha". Dopoki ktos sie nie zglosi z rzeczywista wyegzekwowana gwarancja to to wszystko jest dalej teoria. Poza tym z tego co opisales wynika ze oni readerow nie reperuja tylko wymieniaja na nowe (teoretycznie) a te uszkodzone reklamuja w Sony w USA. Czyli ich sprzet takze pochodzi z USA czyli jak wiekszosc sprzetu pochodzacego z allegro. Poza tym ta "firma" sprzedala dopiero pare readerow w przeciwienstwie do innych sprzedawcow ktorzy sprzedali ich duzo wiecej z doskonalym rezultatem i w pelni zadowlonymi klientami. Tak wiec czy klient rzeczywiscie kupuje za dodatkowe 300 zl prawdziwa gwarancje przekonamy sie dopiero gdy ktos ja rzeczywiscie wyegzekwuje.
|
22 lut 2010 20:47:04 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|